ENECO TOUR: Luka Pibernik dobil etapo!

ENECO TOUR: Luka Pibernik dobil etapo!
24.09.2016 AVTOR: D. Z.
Luka Pibernik je na izjemen način dobil 6. etapo na dirki Eneco Tour! Vodi še naprej Rohan Dennis.

Za kolesarji na dirki Eneco Tour je že šesta etapa. Ta je potekala v Ardenih. Riemst je gostil start, cilj pa Lanaken. Razgibana etapa  - kolesarji so morali premagati šest kratkih, a strmih vzponov v bližini Maastrichta (tam poteka tudi dirka po Flandriji – je bila dolga 185 kilometrov.

Pričakoval se je boj med ubežniki in sprinterji. Etapo je zaznamovala šesterica ubežnikov, med katerimi je bil tudi Luka Pibernik. Ob njem so bili še Gougeard, Haga, De Vries, Van Lerberghe in McNally. Ubežniki so bili od začetka zelo složni, vendar pa jih je imela glavnina vseskozi pod nadzorom, saj razlika ni bila nikoli večja od petih minut.

Glavnina je računala predvsem na kratke vzpone. A tam je prišlo tudi do padcev. Kolesarji Etixx Quick Stepa pa so želeli v sprint pripeljati Marcela Kittla, tako da so Nemca marsikdaj počakali, obenem pa tudi niso preveč napadali. Ubežniki so s složno vožnjo to dobro izkoriščali. Večino časa pa so jih lovili kolesarji BMC, ki branijo vodstvo v skupnem seštevku Rohana Dennisa.

Izmed ubežnikov ga je najbolj ogrožal Chad Haga, ki je za njim pred etapo zaostajal za 56 sekund. Na vzponu Bois la Dame 54 km pred ciljem – govorimo o 900 metrov dolgem klancu s povprečnim naklonom 12,2 % - je med ubežniki popustil De Vries. V ospredju je ostala peterica, medtem ko je glavnina na tem vzponu krepko pospešila, a potem v tem ritmu ni nadaljevala.

Zaključek je bil nadvse napet. Ubežniki so uspeli ohranjati dobrih 20 sekund naskoka. Ob vstopu v zadnji kilometer so imeli še 18 sekund prednosti in takrat so tudi ubežniki začeli vsaj nekoliko taktizirati, pa čeprav je bila vse hitrejša glavnina že zares zelo blizu. Sledil je sprint ubežnikov za zmago. Luka Pibernik ga je odpeljal odlično in v zadnjih 250 metrih je bil najmočnejši.

Mark McNally je bil drugi, tretji pa Bert Van Lerberghe. Sledila sta Alexis Gougeard in Chad Haga. »Končno sem prišel do svoje prvega zmage v World Touru. Res sem zadovoljen. Kot ekipa smo se odločili, da bomo na tej dirki napadali. Danes je bila moja naloga, da poskusim s pobegom. Tokrat sem bil dovolj dober, da sem se lahko pridružil pravi skupini, « je za uradno spletno stran moštva Lampre Merida dejal Luka Pibernik.

To je bila za italijansko ekipo že 18 zmaga v tej sezoni. »Sodelovanje med ubežniki je bilo dobro. Razmišljali smo o tem, da gremo čim hitreje. Šele ob vstopu v zadnji kilometer smo začeli taktizirati v želji po etapni zmagi. Menil sem, da je Gougeard kolesar, ki ima največ možnosti. Zato sem bil v njegovem zavetrju. 250 metrov pred ciljem pa sem se odločil, da napadem. To je bila izbira, ki mi je omogočila to zmago, « je še dejal Pibernik.

Glavnina je za peterico zaostala za pet sekund, sprint pa je dobil Giacomo Nizzolo. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Rohan Dennis je obdržal vodstvo. Taylor Phinney za njim zaostaja za 16 sekund, Tony Martin pa za 24. Peter Sagan na četrtem mestu zaostaja za 27 sekund. Najboljši Slovenec ostaja Primož Roglič, ki je z 39 sekundami zaostanka 11. Jutri bo na sporedu zadnja etapa, ki se bo končala na znamenitem vzponu Geraardsbergen.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ