Enodnevna dirka s ciljem na Ventouxu

Enodnevna dirka s ciljem na Ventouxu
29.10.2018 AVTOR: DZ

Zdaj so znane še podrobnosti enodnevne dirke s ciljem na znamenitem vzponu Mont Ventoux.

O dirki v nastajanju, ki bo kolesarje popeljala na znameniti Mont Ventoux smo že govorili. A trasa do zdaj ni bila znana. Zdaj pa so jo organizatorji predstavili. Dirka bo enodnevna in dolga 185 kilometrov. Poimenovali so jo Mont Ventoux Denivele Challenge. Na sporedu bo 17. junija, dan po končani dirki Criterium du Dauphine in dan po dirki, namenjeni rekreativnim kolesarjem, ki jih prav tako popelje na vrh osamelca v Provansi.

Vaison La Romaine bo gostil start. Sledil bo razgiban teren z vzponom na Col de l’Homme Mort po 55 kilometrih dirkanja. Vrh bo na 1178 metrih nadmorske višine. Klanec je dolg 11,6 km, povprečni naklon pa znaša 4,9 %. Po dobrih 160 kilometrih dirkanja bodo kolesarji prišli v Bedoin in v tem kraju se tudi začne zaključni vzpon. Pot proti vrhu Ventouxa – ta leži na 1912 metrih nadmorkse višine – je dolga 21 kilometrov. Povprečni naklon znaša 8,7 %.

Kolesarji bodo morali premagati kar 4400 metrov nadmorske višine, tako da je dirka povsem pisana na kožo hribolazcem. Zanimivo bo videti, če se je bodo udeležili kolesarji, ki bodo dan pred končali dirko Criterium Du Dauphine. Sicer pa so se na Ventoux na Touru pisale številne legende. V traso Toura so ga do zdaj uvrstili 16-krat. Desetkrat so se etape tudi končale na vrhu.

Na vrhu so bili najhitrejši kolesarji, kot so Chris Froome, Marco Pantani, Richard Virenque, Eddy Merckx, Charly Gaul … Leta 1967 je med vzpenjanjem na goro tragično umrl Tom Simpson. Na Touru so se proti vrhu Ventouxa zadnjič povzpeli leta 2016. Takrat so cilj izpeljali nižje, saj je na vrhu pihal premočan veter. Prišlo je tudi do kaosa, saj se je Richie Porte zaletel v spremljevalnega motorista.

Posledično je padel tudi takrat vodilni Christopher Froome, ki je nekaj časa tekel kar brez kolesa, potem pa najprej dobil uradno kolo uradnega spremljevalca dirke, šele kasneje pa njegovo rezervno kolo. Etapo je takrat dobil Thomas De Gendt. Najhitreje do zdaj je ta vzpon leta 2004 premagal Iban Mayo. V vožnji na čas na dirki Dauphine Libere je postavil še zdaj nedosegljiv čas 55:51. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ