Enostavno ne gre več – Tom Dumoulin kolesarstvu maha v slovo

Enostavno ne gre več – Tom Dumoulin kolesarstvu maha v slovo
17.08.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Za Tomom Dumoulinom je kariera, polna vzponov in padcev, ki bi se morala končati ob koncu sezone. Ta teden je Nizozemec objavil, da takoj končuje svojo športno pot, ker ima vsega dovolj.

Profesionalno kolesarstvo je izgubilo Toma Dumoulina, pred leti enega najbolj perspektivnih kolesarjev na svetu, ki je v izvrstni sezoni 2017 osvojil tako naslov svetovnega prvaka v vožnji na čas v Bergnu kot zmago na dirki po Italiji.

Nato so sledila leta, ki so jih zaznamovale poškodbe, na začetku leta 2021 pa je Dumoulin presenetil vse, ko se je za nedoločen čas umaknil iz kolesarstva. Premor mu je dobro del, poleti je spet dirkal in v Tokiu je na olimpijskih igrah v kronometru zaostal le za Primožem Rogličem.

Zdelo se je, da povratek poteka po načrtih, a prave strasti pri Dumoulinu ni bilo več. Letošnji Giro je predčasno končal zaradi težav s hrbtom in po odstopu je napovedal, da bo s koncem sezone končal tudi svojo kariero, za zadnji cilj pa si je postavil kronometer na svetovnem prvenstvu v Avstraliji. A ga ne bo izpolnil, vsega se je v Dumoulinovi glavi očitno nabralo preveč.

Noge so težke, rezervoar pa prazen

"Opazil sem, da enostavno ne morem več. V rezervoarju nimam nič več, noge so težke in treningi nič ne pomagajo. Ne čutim več pravega veselja in zato sem se odločil, da kar takoj zaključim svojo kariero," je z objavo presenetil Dumoulin.

Visokorasli Nizozemec je bil eden najboljših kronometristov sveta in dovolj dober na vzponih, da smo leta 2017 upravičeno pričakovali, da bo del nove generacije specialistov za tritedenske dirke. Čeprav je nanizal še nekaj izjemnih uspehov, denimo drugo mesto na Giru in Touru naslednje leto, se njegova kariera ni razvijala tako, kot bi si želel. Razlog za to je bila poškodba kolena iz leta 2019, pri njenem zdravljenju se je zapletlo in podrli so se tudi odnosi Dumoulina z ekipo DSM, ki so pripeljali do razhoda in prestopa k Jumbo Vismi.

Želel si je tudi labodji spev v Avstraliji, a bomo kot zadnje veliko dejanje "metulja iz Maastrichta" označili njegovo srebro na OI v Tokiu. "Spomladi sem videl, da stvari ne potekajo tako, kot morajo, bil sem pripravljen, da v življenju poizkusim še kaj drugega. A sem si zadal še zadnji cilj – SP v Avstraliji. Nanj sem se želel pripraviti po svoje, s svojim programo, s podporo ekipe in z motivacijo, da se poslovim z odmevnim rezultatom. To me je prignalo nazaj v kolesarstvo. Po grdem padcu na treningu septembra lani je nekaj v meni preskočilo, to je bil ena ovira preveč in čez njo nisem uspel stopiti," je pojasnil Dumoulin.

Ostali mu bosta mavrična in rožnata majica

Zmagovalec 22 dirk v karieri se pri 31 letih poslavlja od profesionalne kariere. Z lepo vrsto rezultatov za pasom, a kljub temu ostaja občutek, da bi se njegova kariera lahko odvila tudi precej drugače, še bolj uspešno. "Čeprav mi slovo ni uspelo tako, kot sem želel, bom na mojo kariero vedno gledal zelo ponosno. Za rezultate sem trdo garal, dolga leta mi je kolo prinašalo užitke in zadovoljstvo, nikoli ne bom pozabil, kako dober sem bil. Zdaj pa je čas za druge stvari in da posvetim čas ljudem, ki mi v življenju pomenijo največ," so besede, s katerimi se Dumoulin poslavlja od kolesarstva.

Če sklepamo po tem, kako nerad je bil že med kariero v središču pozornosti, potem Dumoulina ne bomo prav kmalu znova zagledali v kolesarskem svetu.

Morda pa je prav tako, da bo za njim ostala tančica skrivnosti in tisto večno vprašanje "kaj bi bilo, če bi bilo ...".

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ