EP: Bujakova v ospredju, poraz Nizozemk

EP: Bujakova v ospredju, poraz Nizozemk
06.08.2018 AVTOR: DZ, vir: KZS

Na evropskem prvenstvu je za članicami cestna vožnja. Prvakinja je postala Marta Bastianelli. Nizozemke brez zlata, Eugenija Bujak 13.

V Glasgowu potekajo evropske igre in v sklopu the iger bodo številni športi izpeljali evropska prvenstva. Tudi kolesarstvo je del tega sklopa. Tekme na velodromu že potekajo, zdaj pa so cestno preizkušnjo že prevozila dekleta. Na voljo so imeli 130 kilometrov oziroma osem krogov. V trasi sicer ni bilo posebnega vzpona, ki bi ga morali še posebej izpostaviti. Zato pa je bila trasa tehnično zares zahtevna, obenem pa se je cesta vseskozi ali spuščala ali vzpenjala.

Med 107 kolesarkami so bile na startu kar štiri Slovenke. Urša Pintar, Špela Kern, Polona Batagelj in novinka v slovenski izbrani vrsti, sicer pa Poljakinja Eugenija Bujak. Naslov prvakinje je branila Marianne Vos. Od vsega začetka je prihajalo do napadov, vendar pa so bili vsi neuspešni. Potem pa se je v ospredju vendarle izoblikovala četverica ubežnic. Skupino so sestavljale Lucinda Brand, Lisa Klein, Nadia Quagliotto, Juliette Labous in Sophie Wright.

Wrightova je kmalu nadaljevala sama, medtem ko v ozadju ni bilo dovolj močne kolesarke, ki bi se ji lahko približala. Privozila si je že skoraj dve minuti in pol prednosti, potem pa so se tudi v glavnini pričeli novi naapdi. Nizozemke kot prve favoritinje so ravno tako napadale.Ko so Wrightovo ujele, se je izoblikovala ubežna skupina s svetovno prvakinjo Blaakovo, Barnesovo in Cecchinijevo.

V predzadnji krog so vstopile s 24 sekundami prednosti pred glavnino, v kateri sta se še vedno dobro vozili tudi Polona Batagelj in Eugenija Bujak. Ubežnice je glavnina ujela 22 kilometrov pred ciljem. Sledil je napad Anne Van Der Breggen in Elise Longo Borghini. Kmalu se jima je pridružila še Danielle Rowe – na njen napad je poskušala odgovoriti tudi Bujakova, vendar ji ni mogla slediti – kasneje pa še Floortje Mackaij in Aude Biannic.

Kljub temu, da so imele v ospredju dve tekmovalki, so Nizozemke v ozadju narekovale oster ritem in napadale. Aktivni sta bili Brandova in še posebej Marianne Vos. V ospredju je Van Der Breggen spet napadla in sledila ji je lahko le Longo Borghinijeva. Zdelo se je, da jima bo pobeg uspel in se bosta borili za zlato medaljo, vendar pa Nizozemka ni hotela sodelovati pri narekovanju ritma. Italijanka je dvakrat napadla, vse ostalo pa je bilo spogledovanje.

Kilometer pred ciljem ju je glavnina, ki so jo vodile Nizozemke ujela. Sledil je sprint. Nizozemke so sicer imele pripravljen vlak za Marianne Vos, a Italijanka Marta Bastianelli je bila najmočnejša. Veselila se je prestižne in zaslužene zmage. Druga je bila Marianne Vos, tretja pa Lisa Brennauer. Na 13 mestu je končala Eugenija Bujak, ki je tako postavila novo najboljšo slovensko uvrstitev. Dirko je končala v prvi skupini, ki se je borila za zmago. Polona Batagelj je z zaostankom 14 sekund zasedla 27. mesto. Špela Kern je bila 58., Urša Pintar, ki je med dirko poskušala tudi s pobegom pa je odstopila.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ