Epska etapa Landi, Aru veliki junak, Froome pogorel

Epska etapa Landi, Aru veliki junak, Froome pogorel
02.09.2015 AVTOR: D. Z.
Kolesarji Astane pokazali zobe. Mikel Landa dobil etapo, Fabio Aru prevzel vodstvo.

Na dirki po Španiji je za kolearji 11. Etapa, ki so jo mnogi že ob predstavitvi trase označili za najtežjo oziroma eno izmed najtežjih v zgodovini etapnih dirk. Potekala je v Andorri. Andorra la Vella je gostila start, cilj pa je bil na vrhu vzpona Cortals d'Encamp. Kolesarji so morali premagati kar šest kategoriziranih vzponov v vsega 138 kilometrih. Vzpenjati pa so se morali že takoj po startu. Traso smo vam že opisali. Tu je dogajanje.

Tom Dumoulin je branil rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku, a jasno je bilo, da jo bo težko obdržal. Nizozemec pa se je sijajno upiral in ostaja v igri celo za zmago na letošnji Vuelti. Kmalu po startu je padel Christopher Froome in zares dolgo je potreboval, da je vzpostavil stik z glavnino, poleg tega je bilo jasno, da je dobil močan udarec v levo ramo. Prvi napad sta izvedla Romain Sicard (Europcar) in Darwin Atapuma (BMC), potem pa se je izoblikovala večja skupina kolesarjev.

Poleg že omenjenih dveh so se v pobeg podali še Ian Boswell (Team Sky), Matteo Montaguti (AG2R - La Mondiale), Luis Leon Sanchez (Astana), Ruben Plaza (Lampre - Merida), Jerome Coppel (IAM Cycling), Javier Moreno (Movistar), Damien Howson (Orica - Greenedge), Alberto Losada (Katjuša), Pawel Poljanski (Tinkoff - Saxo), Imanol Erviti (Movistar) in Nelson Olivera (Lampre). Na tretjem vzponu dneva – Coll de la Rabassa – pa smo že videli več akcije.

Kolesarji Skya, Astane in Movistarja so narekovali oster ritem, medtem ko se je med ubežnike uspel preseliti še Mikel Landa. Potem se je v ospredju izoblikovala skupina, ki so jo sestavljali Sicard, Poljanski, Coppel, Boswell, Atapuma, Olivera in Landa. Med najboljšimi je prve znake utrujenost pokazal Froome in Geraint Thomas mu je priskočil na pomoč. Medtem pa je Astana nadaljevala z narekovanjem ritma.

Froome je izpadel iz igre, potem ko je nekaj časa preživel ob zdravniškem avtu. Poleg tega je hitro zaostal za dve minuti. Na spustu je pričelo še deževati in to sta poskusila izkoristiti Valverde in Rodriguez. Skupaj z nekaterimi pomočniki sta napadla, medtem ko jima nista sledila vodilni Dumoulin in eden izmed favoritov Aru. Razlika je hitro znašala 40 sekund, a Arujev pomočnik Dario Cataldo je poskrbel, da tudi napad Rodrigueza in Valverdeja ni bil uspešen.

Katjuša in Astana sta spet pospešili, Dumoulin pa je še vedno lahko držal ritem. Na zadnjem vzponu pa smo videli zanimiv razplet. Med ubežniki je bil Mikel Landa najmočnejši in odločilen napad je izvedel že devet kilometrov pred ciljem. Nihče več ga ni ujel. Landa se je po izjemnem Giru tudi na dirki po Španiji lahko veselil izjemne zmage. Prav podobno mesto je za napad izbral Fabio Aru. Landin klubski kolega pri Astani je hitro za seboj pustil Quintano, Valverdeja in Chavesa …

Aru je na koncu zasedel drugo mesto. Tretji je bil Boswell, sledil je Moreno. Joaquim Rodriguez je za Arujem zaostal za 37 sekund. Dumoulin pa za minuto in 37 sekund. Froome je izgubil več kot osem minut. Jasno je, da se je utrujenost kolesarjev, ki so se za najvišja mesta borili že na Touru še kako poznala. Zdaj Aru vodi pred Rodriguezom in Dumoulinom. Med temi je vsega pol minute razlike. Potem je skupina, ki zaostaja med eno in dvema minutama. Deveti Quintana pa ima že več kot tri minute zaostanka.

Dirka po Španiji, 11. etapa
1. Mikel Landa Meana (Špa) Astana Pro Team 4:34:54
2. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 1:22
3. Ian Boswell (ZDA) Team Sky 1:40
4. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Team Katjuša 1:57
5. Joaquim Rodriguez (Špa) Team Katjuša 1:59
6. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 2:10
7. Mikel Nieve (Špa) Team Sky
8. Esteban Chaves (Kol) Orica GreenEdge 2:59
9. Tom Dumoulin (Niz) Team Giant-Alpecin
10. Diego Rosa (Ita) Astana Pro Team 3:02
11. Nelson Oliveira (Por) Lampre-Merida 3:04
12. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team
13. Rodolfo Torres (Kol) Colombia 4:19
14. Nairo Quintana (Kol) Movistar Team
15. Joseph Lloyd Dombrowski (ZDA) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team
21. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 5:56
32. Christopher Froome (VB) Team Sky 8:41
133. Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Alpecin

Dirka po Španiji, skupni vrstni red
1. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 43:12:19
2. Joaquim Rodriguez (Špa) Team Katjuša 0:27
3 Tom Dumoulin (Niz) Team Giant-Alpecin 0:30
4. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 1:28
5. Esteban Chaves (Kol) Orica GreenEdge 1:29
6. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team 1:52
7. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Team Katjuša 1:54
8. Mikel Nieve (Špa) Team Sky 1:58
9. Nairo Quintana (Kol) Movistar Team 3:07
10. Louis Meintjes (Jar) MTN - Qhubeka 4:15
11. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 5:19
12. Romain Sicard (Fra) Team Europcar 6:41
13. Gianluca Brambilla (Ita) Etixx - Quick-Step 6:42
14. Fabrice Jeandesboz (Fra) Team Europcar 7:29
15. Christopher Froome (VB) Team Sky 7:30
16. Bart De Clercq (Bel) Lotto Soudal 9:50
17. Andre Cardoso (Por) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 10:19
18. Stéphane Rossetto (Fra) Cofidis, Solutions Credits 10:49
19. Samuel Sanchez (Špa) BMC Racing Team 1:07
20. Kenny Elissonde (Fra) FDJ.fr 11:34
127. Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Alpecin 1:49:36

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ