Epska predstava Mateja Mohoriča na tlakovcih

Epska predstava Mateja Mohoriča na tlakovcih
17.04.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Izjemni Matej Mohorič na dirki Pariz-Roubaix! Ves dan v pobegu, potem pa na koncu peti! Do zmage je prišel Dylan Van Baarle. Zasluženo je premagal Wouta Van Aerta in Stefana Kunga.

119. dirka Pariz-Roubaix. Na koncu se je izkazalo, da je bila izjemno napeta, polna akcije in predvsem zgodovinska z vidika Slovenije. Na startu v mestu Compiegne je bilo 169 kolesarjev. Med njimi tudi Luka Mezgec in Matej Mohorič.

Slednji je imel že pred startom velike načrte na 257,2 km dolgi poti do velodroma v Roubaixu. Kolesarje je pričakalo kar 30 tlakovanih odsekov in že takoj po startu je bilo polno akcije. Predvsem pa je bil ritem po zaslugi številnih pospeševanj izjemen. Kolesarji so v prvi uri prevozili skoraj 49 kilometrov in tik pred tem se je glavnina razpolovila. V drugi skupini so med drugimi ostali tudi Van der Poel, Pedersen, Asgreen, Kristoff, Kung, Laporte, Van Aert …

Mohorič je bil vseskozi v ospredju in ta skupina je na prvi tlakovani odsek prišla z dobro minuto prednosti. Na teh odsekih pa se je začelo. Defekti, padci, tehnične težave … Nekdanji zmagovalec Niki Terpstra je to izkoristil in poskusil s samostojnim pobegom, a na 25 odseku ga je skupina ujela, medtem ko je razlika do druge skupine ostajala okrog minute. Po dobrih 145 kilometrih dirkanja je prišlo do nove selekcije.

V ospredju je bilo pet kolesarjev, med njimi pa tudi Matej Mohorič, pa še Davide Ballerini, Casper Pedersen, Tom Devriendt in Laurent Pichon. S tem je prišlo do spogledovanja v večji skupini in zasledovalna z Van der Poelom in Van Aertom jo je uspela ujeti. Sledil je prvi izmed treh odsekov, ki so jih označili s petimi zvezdicami. To je že po tradicij Arenberški gozd.

V ospredju so ostali samo še zelo aktivni Mohorič, Devriendt in Pichon. Privozili so si okrog dve minuti prednosti, medtem ko je tudi v ozadju prišlo do selekcije. Do 14 odseka so v skupini s favoriti ostali le redki. Dylan Van Baarle je pospešil na 12. odseku in pokazal, da je zelo močan. Mohorič pa je bil še vedno odličen. Le Devriendt mu je sledil, a mu prav veliko pomoči ni ponudil.

Mohorič je potem dobrih 30 kilometrov pred ciljem imel težave zaradi prazne gume in je moral počakati zasledovalce. Devriendt je ostal sam v ospredju, a ni bil prepričljiv. Sledili so novi napadi, čeprav je imel težave s prazno gumo tudi Van Aert, ki pa je uspel ujeti priključek. Mohorič pa je spet pokazal, da ima izjemen občutek za dirkanje. 29 kilometrov pred ciljem se je pridružil novemu napadu.

Yves Lampaert ga je začel. Skupaj sta ujela Devriendta, ki je začudeno pogledal še vedno izjemnega Mohoriča. Nekaj časa je še sledil paru, potem pa popustil. Iz ozadja se jima je pridružil še Dylan Van Baarle, medtem ko sta se za njimi prepozno v lov podala Van Aert in Kung. Van der Poel je popustil. Jasper Stuyven pa je ob nepravem času dobil defekt. Odločilni trenutek pa je bil v petem odseku. Champin en Pevele po 237 kilometrih.

Van Baarle je pospešil in tokrat je nekoliko zaostal tudi Mohorič, ki je z Lampaertom poskušal ohranjati stik. A Van Baarle je bil premočan. Kasneje je Lampaert, ki je bil že vidno utrujen še padel zaradi neprevidnega gledalca. Mohorič je ostal sam in iz ozadja so ga ujelia Van Aert, Kung in Devriendt. Jasno je bilo, da se bo ta skupinica udarila za drugo mesto, medtem ko je bil Van Baarle nedosegljiv.

Kolesar Ineosa se je lahko veseli zaslužene zmage s povprečno hitrostjo 45,8 km/h, kar je rekordno hitro. To je prva zmaga za Ineos oziroma predtem Sky na tej dirki. Po dobrih petih urah in pol dirkanja pa smo na velodromu v boju za drugo mesto videli sprint. Dobil ga je Van Aert pred Kungom in Devriendtom. Matej Mohorič je osvojil izjemno peto mesto, kar je najboljša slovenska uvrstitev na tej zares posebni dirki.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ