Epski pobeg Jana Tratnika do zadnjih metrov

Epski pobeg Jana Tratnika do zadnjih metrov
12.03.2020 AVTOR: DZ

Jan Tratnik je v Franciji pokazal izjemno vožnjo. Bil je dolgo v begu. Ujeli in prehiteli so ga šele v ciljnem sprintu. Prav v zadnjih metrih. Zmagal je Niccolo Bonifazio.

Na dirki Pariz-Nica je za kolesarji peta etapa. Gannat je gostil start, La Cote Saint Andre pa cilj. Etapa je bila najdaljša v tem tednu, kolesarji so morali namreč premagati kar 227 kilometrov. Kolesarji se bližajo gorskim etapam in ta je predstavljala nekakšen uvod v vse skupaj.

Bila je nadvse razgibana. Med drugim so bili na sporedu trije kategorizirani vzponi. In to je bila tudi etapa, v kateri je mojstrvo pokazal Jan Tratnik. Kolesar iz Idrije se je podal v beg po vsega osmih kilometrih dirkanja. Pridružili so se mu Gougeard, Turgis in Mullen. Privozili so si dobrih sedem minut prednosti. V glavnini temu niso posvečali pozornosti, med dirko pa so odstopili Naesen, Ackermann, El Fares, Rosa, Backaert in Craddock.

Vsi zaradi bolezni, medtem ko je Woods grdo padel. Potem pa se je začel lov. A tudi ubežniki z zelo aktivnim Tratnikom so bili nadvse hitri. Prehitri za dva izmed štirih. Popustila sta Turgis in Mullen, medtem ko sta skupaj vztrajala Gougeard in Tratnik. Glavnina je še pospeševala. Kmalu po vstopu v zadnjih deset kilometrov je se je Tratnik otresel še Gougearda.

Pet kilometrov do cilja je imel še 25 sekund prednosti, a je še vedno vztrajal. V glavnini je defekt dobil Caleb Ewan, tako da so morali kolesarji Lotto Soudala počakati svojega sprinterja. Zato pa so se v lov podali člani Sunweba in kilometer pred ciljem je imel Tratnik še deset sekund prednosti. Vse do zadnjih metrov ni bilo jasno, če mu bo uspelo.

Sledil je sprint in vsega kakšnih 50 metrov pred ciljem je Niccolo Bonifazio uspel prhiteti Tratnika, ki je bil tako zelo blizu izjemnemu podvigu, epskemu. Bonifazio je etapo dobil. Drugi je bil Ivan Garcia Cortina, tretji pa Peter Sagan. Tratnik je bil 13. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Schachmann je ohranil kar 58 sekund prednosti pred Kraghom Andersenom in 1:01 pred Felixom Grossschartnerjem. Sledijo Politt, Higuita, Teuns, Benoot …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ