Epski Roubaix brez odpuščanja in z neverjetnim Colbrellijem

Epski Roubaix brez odpuščanja in z neverjetnim Colbrellijem
04.10.2021 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Dež, blato, tlakovci. 20 let smo čakali na take razmere. In Pariz-Roubaix se je pokazal v vsem svojem sijaju oziroma umazaniji. Zmagovalec dirke po Sonny Colbrelli.

258 kilometrov. Več kot 55 tlakovanih odsekov in večji del dirke dež, ki ga na znameniti preizkušnji Pariz-Roubaix ni bilo že 20 let. Spektakel je bil zagotovljen. Zadnjič so dirko organizirali leta 2019, potem pa je vmes posegla pandemija. Zdaj se je dirka vrnila, sicer v novem terminu. Začetek oktobra.

Napadi, preobrati in še marsikaj. Na startu je bil tudi Matej Mohorič, ki pa na poti proti velodromu in v boju s kar 30-imi tlakovanimi odseki ni imel sreče. Po številnih napadih je do pobega prišlo 211 kilometrov pred ciljem. Kar 29 kolesarjev se je zbralo v ospredju, med njimi je bilo kar 12 novincev. Obenem pa tudi že zmagovalec Greg Van Avermaet.

Pred prvim tlakovanim odsekom so ubežniki imeli dva minuti prednosti. V glavnini je tudi Mohorič skrbel za Colbrellija, da je ta bil vseskozi na odličnem položaju ob vstopih v tlakovane odseke. Med ubežniki je prihajalo do selekcije, najbolj aktivni pa so bili Eekhoff, Vermeersch, Rowe in Walscheid. V vse manjši glavnini je težave s kolesom 141 kilometrov pred ciljem imel Van der Poel.

Padla sta tudi nekdanja zmagovalca John Degenkolb in Peter Sagan. Dobrih sto kilometrov pred ciljem je Van der Poel večkrat pospešil. Ubežniki so bili nadvse hitri, medtem ko se je 70 kilometrov pred ciljem odločno v lov podal Van der Poel. Ujel je skupino s Sonnyjem Colbrellijem. Nizozemec je nadaljeval z napadom in postopoma je z nekaterimi “preživelimi” lovil preostale ubežnike.

Dobrih 50 kilometrov pred ciljem je ubežnike za sabo pustil Gianni Moscon, ki je vozil odlično. Ohranjal je dobro minuto prednosti pred skupinico z Van der Poelom, Colbrellijem, Boivinom in kasneje še enim izmed prvotnih ubežnkov Vermerschem. Tudi prek znamenitega Mons en Pevela je Italijan obdržal prednost. Zdelo se je, da je na poti proti zmagi.

Razlika je narasla celo na 1:27. Potem pa je 30 kilometrov pred ciljem Moscon dobil defekt. Pri Ineosu so hitro zamenjali kolo, a v odseku številka sedem je Moscon še padel. Vidno utrujen je imel po padcu le še dobrih 10 sekund naskoka in zasledovalci so ga ujeli na zadnjem odseku s petimi zvezdicami - Carrefour de l’Arbre. Moscon je 16 kilometrov pred ciljem popustil.

V ospredju pa so ostali samo še Van der Poel, ki je opravil ogromno dela, Colbrelli in komaj 22-letni Vermeersch. Zadnja dva sta bila novinca na tej dirki, nastopala pa sta izjemno. Trojica je sodelovala vse do prihoda na velodrom. Tam je vodilno mesto prevzel Van der Poel, tik za njim je bil Colbrelli. Prvi pa je sprint začel Vermeersch. Dolg sprint je bil to, ki je pokvaril Van der Poelove načrte.

Colbrelli je pokazal, da je v takih zaključkih najboljši. Italijan se je veselil prestižne zmage in na koncu je pokazal čustva. Florian Vermeersch je bil drugi, tretji pa razočarani Van der Poel. Moscon je uspel priti do četrtega mesta. Zaostal je za 44 sekund. Sledila je prva večja skupina. Yves Lampaert je dobil sprint pred Laportom in Van Aertom. Do cilja je prišlo 94 kolesarjev.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ