Epski šov Tadeja Pogačarja

Epski šov Tadeja Pogačarja
05.03.2022 AVTOR: DZ, foto: RCS Sport / LaPresse

Prestižna dirka Strade Bianche je v slovenskih rokah! Tadej Pogačar je slavil izjemno zmago na neverjeten način. Po 50 kilometrov dolgem pobegu.

16. izvedba dirke Strade Bianche je za kolesarji. In videli smo lahko pravi šov, predvsem slovenskega kolesarja Tadeja Pogačarja. Na dirki sta nastopila tudi Matej Mohorič in Jan Tratnik. Dirka, ki sicer nima tako dolge zgodovine, spet ni razočarala. Še pred pravim razpletom in zapletom je prišlo do množičnega padca.

Čez kolo je poletel svetovni prvak Julian Alaphilippe, ki pa se je pobral in nadaljeval. Padla sta tudi Tadej Pogačar in Matej Mohorič. Slednji je kasneje sporočil, da je utrpel udarec v koleno, ki ga je preveč bolelo, tako da je moral odstopiti. Pogačar pa je lahko nadaljeval in 50 kilometrov pred ciljem, na makadamskem odseku Monte Sante Marie je napadel. Sledil mu ni nihče.

Nadaljeval je v samostojnem ritmu, medtem ko mu je dolgo z dobrimi 15 sekundami zaostanka poskušal slediti Rodriguez. A mladi kolesa Ineosa je popustil. Pogačar pa si je privozil skoraj minuto in pol prednosti. V ozadju so začeli sodelovati in so složno narekovali ritem, a tudi to kljub močnemu vetru ni pomagalo. Pogačar je nadaljeval v izjemnem ritmu. Le manjša skupinica se mu je sprva uspela približati na manj kot minuto, potem pa je ostal za njim samo Kasper Asgreen.

Kasneje se mu je pridružil še Alejandro Valverde, jasno jima je bilo, da se bosta udarila za drugo mesto. Po 63 kilometrih makadamskih odsekov je sledil še zadnji, slab kilometer dolg vzpon in prihod na cilj. Pogačar je med številnimi navijači - bile so tudi številne slovenske zastave, oplemenitene s Pogačarjevo zastavo - drvel proti cilju. Sicer se je še oziral, kje so tekmeci, a ti so bili daleč zadaj.

Pogačar se je lahko veselil zaslužene, veličastne zmage. Kot prvi zmagovalec dirke po Franciji je dobil tudi dirko Strade Bianche. Valverde je v boju za drugo mesto premagal na koncu tretjega Kasperja Asgreena. Sledili so Valter Attila, Pello Bilbao, Jhonatan Narvaez, Quinn Simmons, Tim Wellens, Simone Petilli in Sergio Higuita. Jan Trtnik je bil 37.



Zmagovalci dirke

Leto Kolesar
2007 Aleksander Kolobnev
2008 Fabian Cancellara
2009 Thomas Löfkvist
2010 Maksim Iglinski
2011 Philippe Gilbert
2012 Fabian Cancellara
2013 Moreno Moser
2014 Michal Kwiatkowski
2015 Zdenek Štybar
2016 Fabian Cancellara
2017 Michal Kwiatkowski
2018 Tiesj Benoot
2019 Julian Alaphilippe
2020 Wout van Aert
2021 Mathieu van der Poel
2022 Tadej Pogačar
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ