Essax Shark - kolesarski sedež s plavutjo morskega psa

Essax Shark - kolesarski sedež s plavutjo morskega psa
19.03.2014 AVTOR: Matej Zalar
Pri španskem podjetju Essax so oblikovali revolucionaren sedež Shark, ki ima na sredini izboklino v obliki plavuti morskega psa.
Obstaja ogromno teorij glede najboljše oblike in materialov izdelave kolesarskih sedežev, med seboj pa se razlikujejo zgolj v podrobnostih. Essax Shark pa prinaša povsem nov videz kolesarskih sedežev, plavut, ki se dviga iz sredine zadnjega dela sedeža, pa zares spominja na morskega psa.

V podjetju zagotavljajo, da unikatni videz sedeža prinaša veliko pozitivnih lastnosti. Plavut naj bi zagotovila, da je postavitev kosti v zadnjici, na katere pritiska sedež, pravilna, zaradi česar je bolj enakomerna tudi razporeditev teže. Boljši položaj na sedežu zmanjšuje premikanje levo-desno, ko pritiskamo na pedala, boljši položaj kolen pa zmanjša pritisk na kosti, na katerih sedimo.

Testi ugotavljajo, da kolesarji med uporabo sedeža sploh ne čutijo plavuti, če je njihov položaj pravilen, tako da plavut služi zgolj kot vodilo in nas sili, da sedimo naravnost in ohranjamo pravilen položaj tudi med vožnjo pri višjih hitrostih.

Izdelek zaenkrat še vedno pregledujejo pri UCI-ju, zato še ni znano, ali ga bo možno uporabljati tudi na kategoriziranih dirkah, ima pa podjetje Essax že sklenjeno pogodbo s profesionalno kontinentalno ekipo Caja Rural Seguros, ki bo v primeru njihove skladnosti s pravili sedeže uporabljala na dirkah.

Essax Shark tehta 210 gramov, narejen je iz 3mm debele pene. Plavut je visoka in široka 40mm ter dolga 100mm, sam sedež pa na najširši točki meri 140mm. Cena in dostopnost zanekrat še nista znana, saj pri podjetju s sedežem v Alicanteju še niso razkrili točnega datuma, kdaj bo sedež s plavutjo morskega psa prišel na prodajne police.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ