Esteban Chaves junak dneva, napadalni Quintana ni naredil razlike

Esteban Chaves junak dneva, napadalni Quintana ni naredil razlike
23.08.2015 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Španiji so se kolesarji že vzpenjali. Drugo etapo je dobil Esteban Chaves, ki je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku.

Na dirki po Španiji so morali kolesarji že v drugi etapi premagati zelo razgibano traso. Alhaurin de la Torre je gostil start, cilj pa je bil na vrhu Caminita del Rey. Etapa je bila dolga 159 km. Organizatorji so traso etapo speljali tako, da so kolesarje popeljali čez dva kategorizirana vzpona. Po 113 kilometrih so se kolesarji povzpeli na vzpon tretje kategorije Alto de Ardales. Sledil je še zaključni, štiri kilometre dolg klanec tretje kategorije. Cilj je bil na 560 metrih nadmorske višine.

Po pričakovanjih smo videli pobeg manjše skupine kolesarjev. Najboljše so poskušali presenetiti Walter Fernando Pedraza Morales, Davide Villella, Jose Gon çalves, Matteo Montaguti, Nelson Oliveira in Bert-Jan Lindeman. A prav veliko možnosti za uspeh niso imeli, saj so imeli tudi favoriti za končno zmago preveč motiva, da se med sabo udarijo za zmago. 30 kilometrov pred ciljem je prišlo do množičnega padca.

V ta padec je bil vpleten tudi Vincenzo Nibali, ki dolgo ni dobil kolesa in je moral dolgo časa loviti vse hitrejšo glavnino. Italijan je skupino ujel deset kilometrov pred ciljem, vendar pa je porabil preveč moči, da bi se na zadnjem vzponu lahko boril še za visoka mesta. Takrat je bil v ospredju samo še Gon çalves, ki pa je imel vsega osem sekund naskoka. Ujeli so ga dva kilometra kasneje. V ospredju so bili člani Movistarja, Orice GreenEdga in Skya.

Veliko dela so opravili tudi člani Katjuše, saj je ciljni vzpon ustrezal karakteristikam Joaquima Rodrigueza. Takoj, ko se je začel zaključni vzpon je napadel Gautier, vendar Francoz prave selekcije ni uspel narediti in potem je že sledil napad Naira Quintane. Pridružili so se mu Roche, Dumoulin in Meintjes. Slednji je ob hudem ritmu, ki ga je narekoval Quintana tudi popustil. Iz ozadja je vodilne ujel Esteban Chaves. Nadaljeval je z napadom in poskrbel, da je popustil tudi Quintana.

Chavesu je lahko sledil le še Dumoulin, a tudi sprint je bil speljan v vzpon, tako da specialist za kronometer proti lahkemu Chavesu ni imel možnosti za zmago. Kolesar Orice GreenEdga je dobil etapo in oblekel tudi rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku. Dumoulin je bil drugi, tretji Nicolas Roche je izgubil devet sekund, četrti Daniel Martin pa 14. Kaj pa favoriti? Peti Rodriguez in šesti Quintana sta zaostala za 26 sekund, Froome pa za štiri sekunde več. Mateja Mohoriča in Luke Mezgeca ni bilo v ospredju.

Dirka po Španiji, 2. etapa
1. Esteban Chaves (Kol) Orica GreenEdge 3:57:25
2. Tom Dumoulin (Niz) Team Giant-Alpecin 0:01
3. Nicolas Roche (Irl) Team Sky 0:09
4. Daniel Martin (Irl) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 0:14
5. Joaquim Rodriguez (Špa) Team Katjuša 0:26
6. Nairo Quintana (Kol) Movistar Team
7. Christopher Froome (VB) Team Sky 0:30
8. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team 0:31
9. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Team Katjuša
10. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:37
11. Mikel Nieve (Špa) Team Sky 0:41
12. Mikel Landa Meana (Špa) Astana Pro Team 0:41
15. Tejay Van Garderen (ZDA) BMC Racing Team 0:45
18. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:54
20. Sergio Luis Henao (Kol) Team Sky 0:56
22. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 1:04
31. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 1:28
36. Samuel Sanchez (Špa) BMC Racing Team
37. Frank Schleck (Luks) Trek Factory Racing 0:02:07
46. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar 2:54
52. Andrew Talansky (ZDA) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 3:11
69. Geraint Thomas (vb) Team Sky 5:36
113. Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Alpecin 10:39
170. Matej Mohoric (Slo) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 20:48

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ