Estonec premočan, Golčer in Brajkovič med najboljšimi

Estonec premočan, Golčer in Brajkovič med najboljšimi
17.06.2016 AVTOR: D. Z.
Kraljevska etapa na dirki po Sloveniji. Rein Taaramae premočan. Jure Golčer peti, Jani Brajkovič 6.

Kraljevska etapa
Štirje kategorizirani vzponi, zaključni klanec na Golte in kar 217 kilometrov. To je kratek opis kraljevske etape na dirki po Sloveniji. Ta se je začela v Novi Gorici. Po 22 kilometrih so kolesarji prečkali prvi gorski cilj na Višnjevik. To je bil vzpon tretje kategorije.

Po stotih kilometrih je bil vrh vzpona prve kategorije na Črni vrh. Dobrih 70 km kasneje so kolesarji premagali še Černivec, ki so ga organizatorji označili za vzpon druge kategorije. Sledil je spust in zaključni vzpon na 1386 metrov visoke Golte. V rumeni majici je bil Jens Keukeleire. Leteči cilj v Dobrovem je dobil Gianfranco Zilioli.

Jan Tratnik do majice za najboljšega na gorskih ciljih
Kmalu zatem pa je prišlo do pobega. Skupino v ospredju so sestavljali Jan Tratnik Yuri Filosi in Jon Božič. Tak je bil tudi vrstni red na vrhu prvega kategoriziranega vzpona na Višnjeviku. Leteči cilj v Kanalu je pripadel Filosiju. Po prvi uri dirkanja pa sta se v lov za trojico podala še Preben Van Haecke in Kenny de Ketele.

Še preden sta jih uspela ujeti, je Tratnik dobil leteči cilj v Tolminu. Kmalu se je v ospredju sestavila skupina petih ubežnikov. Sledil pa je zahteven vzpon na Črni Vrh. Tega je dobil Van Hecke pred Tratnikom in Filosijem. Popustila sta Jon Božič in De Ketele, ki vodilnih nista uspela več ujeti. Glavnina je zaostajala za okrog pet minut, medtem ko je povsem popustil Mark Cavendish. Sprinter je moral odstopiti, kasneje pa je sporočil, da zaradi bolezni.

Golte
V Škofji Loki je leteči cilju dobil Filosi, prednost ubežnikov pa je padla pod štiri minute. Sledil je vzpon na Černicev. Na vrh so kolesarji prispeli po prevoženih 173 kilometrih. Najhitrejši je bil Jan Tratnik, ki si je tako zagotovil modro majico najboljšega na vzponih. Sledil je spust. Tratnik je popustil, v ospredju pa sta vztrajala samo še Van Hecke in Filosi, a večjih možnosti za uspeh nista imela.

V ozadju so ritem krepko povišali kolesarji Lampreja Meride. Sledil je zaključni vzpon.  Prvi pravi napad je sprožil Rodolfo Torres Agudelo. Selekcija se je hitro naredila, a v zadnjih pet kilometrov je še vedno vstopila skupina dobrih desetih kolesarjev. Potem pa sta pobegnila Rein Taaramae in Jack Haig. Jasno je postalo, da sta najmočnejša. Taaramae je v zaključku zlomil odpor Haiga in se je lahko veselil zaslužene zmage.

Golčer in Brajkovič med deseterico
Haig je bil drugi, tretji pa Egan Arley Bernal Gomez. Jure Golčer je bil najboljši Slovenec. Z 1:01 zaostanka je zasedel peto mesto, na šesto pa se je prebil Jani Brajkovič, ki je zaostal za 1:03. Luka Pibernik je bil 17., Domen Novak pa 36. Taaramae je prevzel vodstvo in ima kar 36 sekund naskoka pred Haigom in 50 pred Bernalom Gomezom. Jure Golčer je peti, Jani Brajkovič pa 10. Luka Pibernik je 16.

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ