Etapna in končna zmaga za Williamsa

Etapna in končna zmaga za Williamsa
21.01.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Dirko Santos Tour Down Under je po zaslugi etapne zmage zadnji dan dobil Stephen Williams iz moštva Israel Premier Tech. Na odru Narvez in mladi Del Toro.

Dirka Stantos Tour Down Under se je končala s šesto, nadvse razgibano etapo. Unley je gostil start, cilj pa po 128 kilometrih dirkanja Mount Lofty. Na ta vzpon - zaključni del je dolg 1,6 km, povprečni naklon pa je 6,5-odstoten - so se kolesarji podali trikrat. Ob tretjem vzpenjenju je bil na 684 metrih nadmorske višine tudi cilj.

Stephen Williams je branil majico vodilnega v skupnem seštevu, a kolesar moštva Israel Premier Tech je bil po času izenačen z Oscarjem Onleyjem. V igri za zmago pa so bili še številni kolesarji, saj so bile razlike med najboljšimi zelo majhne. Kolesarji Ineos Grenadiers so prispevali največ k temu, da je glavnina ob vstopu v zadnjih pet kilometrov ujeti. Pričeli so se napadi, tisti najboljši pa so se držali skupaj.

Chris Harper je narekoval ritem vse do 1,6 km pred ciljem, ko je pospešil Isaac Del Toro. Kolesar, o katerem se veliko poroča v teh dneh je poskrbel za veliko selekcijo, a najboljši so mu uspeli slediti in tako se je začelo tudi taktiziranje. Laurence Pithie je pospešil in ostali so potrebovali precej časa, da so ga ujeli. Del Toro je bil najbolj zaslužen za to, ko je znova pospešil, a spet sta mu sledila Narvaez in Williams.

Pred sprintom je trojico ujel še Bart Lemmen, a ob izjemnem sprintu Williamsa ostali niso imeli dovolj moči. Williams je dobil etapo pred Narvaezom in Del Torom. Četrti je bil Lemmen. Vsi so imeli isti čas. Pithie je zaostal za tri sekunde, potem pa je na cilj prišla skupina z desetimi sekundami zaostanka. Tu so bili tudi Alaphilippe, Onley, Yates, Mollema, Haig … Skupni seštevek pa naslednji. Williams se je veselil prva zmage v skupnem seštevku v profesionalni karieri.

27-letni kolesar je v izraelsko moštvo prestopil pred letošnjo sezono, potem ko je pet sezon kolesaril za bahrajnsko ekipo. Jhonatan Narvaez je dirko z devetimi sekundami zaostanka končal na drugem mestu. Do tretjega se je prebil najboljši med mladimi Isaac Del Toro, za katerega je to sploh prva dirka svetovne serije, saj ima šele 20 let in je lani - bil je šele prvo sezono med mlajšimi člani - dobil Tour de l’Avenir. Sledili so Onley, Lemmen, Alaphilippe, Yates, Paret Peintre, Howson, Haig ...

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ