Eurobike 2013: "26-palčniki" izumirajo

Eurobike 2013: "26-palčniki" izumirajo
03.09.2013 AVTOR: Švigelj Uroš
Pičakovali smo, da bo na sejmu večina firm pokazala model ali dva z "vmesno" velikostjo obročnikov. Nismo pa, da jih bo toliko popolnoma opustilo 26-pačnike.

Že na prelomu tisočletja je Gary Fisher agitiral, takrat pozabljena in spregledana, 29-palčna kolesa in jih počasi iz nišnega produkta selil na proge za kros. Na Eurobajku 2010 so bili tventinajnerji, v značilni evropski konservativni maniri, zelo skromno zastopani. Šele 2011 se je začela evropska renesansa večjih koles in kdor jih ni imel, ni obstajal. V 2012 niso bili omejeni le na kolesa za kros, ampak so se s 140 milimetri hoda zasidrali tudi v vsegorskem in enduro segmentu, ki pa mu ni sledila industrija komponent in številni modeli so se šibili na prenežnih obročnikih in preozkih plaščih. In šele letos je bila na sejmu ponudba širokih obročnikov, »težkih « plaščev in vilic z širšimi potopnimi cevmi popolna.

650b na lanskoletnem sejmu skoraj ni bilo. Letos so bila povsod in kar je pomembneje: ponudba plaščev, obročnikov in vilic je pestra in se razprostira po vseh sferah kolesarstva – od trekinga in krosa, vse do spustaških prototipov. Premer obročnikov, ki je bil do nedavnega uporabljen za izdelavo cestnih koles za manjše kolesarke in kolesarje, letos pušča vtis, da bo postal postal de-facto standard za gorska kolesa.

Seveda temu ne bo tako, saj so tventinajnerji, z izjemo spusta, trdno zasidrani in močno želena velikost številnih kolesarjev. Prav tako se 650b v praksi obnaša veliko bolj podobno 26-palčnikom, kot pa kotaleči in stabilni tventinajnerji.

Dve veliki podjetji še vedno ostajata zvesta delitvi ponudbe na 26- in 29-palčna kolesa: Cannondale in Specialized. Trek pa je ubral srednjo pot in izdal najpopularnejša modela Remedy in Fuel EX v vseh treh velikostih.

Je 650b (27,5 palca) idealna velikost?

Na kratko: idealna velikost ne obstaja, tventinajnerji so tu in bodo ostali, 26-palčna kolesa bodo v naslednjih letih v recesiji. Očitno je, da je 27,5 v resnici bližje 26-palčnikom, kar odpravi omejitve pri oblikovanju okvirjev.
 

26-palčna: premer: 559 mm (100%)
650b (27,5-palčna): premer: 584 mm (104%)
tventinajner: premer: 622 mm (111%)

Velikosti sta tako blizu skupaj, da je mogoče na nekatere 26-palčne okvirje namestiti obročnike 650b. Prav tako ima Cannondalov Lefty dovolj prostora za namestitev večjega kolesa. Preden oddrvite v trgovino po nov set, velja razmisliti o smiselnosti takšne nadgradnje. Za začetek, višina gonilnega ležaja bo občutno višja, kar vpliva na stabilnost in poslabša nadzor v zavojih. Majhna razlika v obsegu pomeni tudi, da ni resne potrebe po spremembi prenosnih razmerij, medtem ko je pri tventinajnerjih skoraj nujna uporaba kompaktnejše gonilke.
 

Sorodnost 26 in 650b postane izrazitejša, ko se v primerjavo vključijo dinamične lastnosti in dejstvo, da potrebuje tventinajner za primerljivo trdnost težji obroč in gostejše pletenje naper ter da je plašč občutno težji. Teža narašča s premerom eksponentno, prav tako razlika v hitrosti pospeševanja, saj je treba vložiti več dela v rotacijsko kinetično energijo.

V praksi je občutek vožnje na sorodnih 26- in 27,5-palčnih modelih sila podoben. Razlike bodo postale očitne, ko bo več tekmovalcev v izostreni konkurenci lovilo stotinke in centimetre. Vožnja je res tako podobna, da večina opazi razliko le, če ima razpolago obe velikosti in ju istočasno primerja.

Preskok na tventinajner s podobnim namenom uporabe je po drugi strani veliko bolj izrazit in ponuja popolnoma drugačen občutek vožnje. Za 650b bi lahko rekli, da prinese delček prednosti večjih koles in veliko občutka 26-palčnikov. 650b tudi nima tako velikih omejitev glede količine hoda in kmalu bo na voljo celoten spekter koles: od 8 centimetrov do spustaških 200 milimetrov...

O razlikah in prednostih večjih koles smo obsežneje pisali že v reviji Bicikel 2013/5, spodaj pa si lahko ogledate predzadnjo galerijo z letošnjega sejma Eurobike:

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ