Eurobike: Specialke z diski in integriranimi zavorami

Eurobike: Specialke z diski in integriranimi zavorami
31.08.2013 AVTOR: Švigelj Uroš
Cestna kolesa niso bila deležna posebne pozornosti, kar pa še ne pomeni, da so bile osvežene le barvne palete. Modeli 2014 kažejo dva trenda: en vodi v čistejšo podobo, drug pa v večjo zavorno moč.

650b in električna kolesa so jih res porinila v drugo vrsto, a po pregledu dobršnega dela sejmišča se vseeno pokaže, da letos niso letos le „lažje in bolj toge “. Za večjo estetiko specialk so številni poskrbeli z vgradnjo zavor v karbonski okvir in vilice. Predvsem zadnje zavore se pomikajo navzdol, za gonilno os. Zgornji del zadnjega trikotnika je čistejši, bolj aerodinamičen in napeljava kablov po okvirju je poenotena. Cevi ob verigi so tudi močnejše, kar zmanjša izgube pri prenosu sile iz ročic na obroč. Po drugi strani imajo inženirji odprte roke pri snovanju predela za sedežem, da je kolo udobnejše in bolje duši vibracije ter sunke.

Vse več modelov, predvsem v „vzdržljivostnem “ razredu, uporablja kolutne zavore. Sram, Shimano, Formula, ... ponujajo hidravlične, kopica manjših pa tudi dostopnejše mehanske verzije. Te zopet razbremenijo zgornje cevi zadnjega trikotnika, a zahtevajo asimetrično zasnovo okvirja in vilic. Največje obremenitve nastajajo na levi strani okvirja, zato se tam za uravnoteženje okvirja uporablja drugačna laminacija karbona in/ali večje profile cevi.
 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ