Evenepoel pokazal zobe na meglenem Pico Janu in strl Rogliča

Evenepoel pokazal zobe na meglenem Pico Janu in strl Rogliča
25.08.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Remco Evenepoel je blestel v prvi pravi gorski etapi letošnje Vuelte. Z napadom na zadnjem vzponu je strl Primoža Rogliča in proti Slovencu pridobil 1:22. Etapa presenetljivo Jayu Vinu.

Šesta etapa dirke po Španiji je bila nenavadna za Vuelto predvsem zaradi vremena, saj je cel dan neusmiljeno deževalo, na zadnjem vzponu pa je kolesarje ovirala še gosta megla. Prav na zadnjem vzponu se je dirkanje začelo zares in tam smo spremljali obilico akcije.

Do vznožja 12 kilometrov dolgega klanca na Pico Jano je QuickStep opravil večino dela in nakazal, da ima Remco Evenepoel v mislih napad. Očitno se je počutil zelo dobro, ker je že devet kilometrov pred ciljem močno pospešil, z njim pa so najprej lahko ostali le Enric Mas, Pavel Sivakov in Primož Roglič.

A so se omejene priprave zaradi poškodbe hrbta tokrat Rogliču poznale, najprej je odpadel Sivakov, 7,5 kilometra do cilja pa še Roglič in le Enric Mas je uspel ostati v zavetrju odločenega Remca Evenepoela. Še pred tem je iz skupine favoritov napadel Jay Vine in ker mu nihče ni posvečal pretirane pozornosti, se je zelo razpoloženi kolesar Alpecin Fenixa sam odpeljal v ospredje, šest kilometrov do cilja ujel zadnjega ubežnika Marka Paduna in nato sam nadaljeval do cilja.

Roglič upa, da se bo trend v naslednjih dneh obrnil

Pričakovali smo, da ga bo Remco s hudim tempom ujel, a je Avstralcu uspelo obdržati 15 sekund naskoka in velika etapna zmaga je bila njegova. V ozadju smo spremljali dirko mož na moža, le da je bilo med njima približno 90 sekund razlike. Mas ni mogel menjati Remcu, ki je opravil vse delo, enako pa je bilo v zasledovalni skupini favoritov, kjer Roglič ni dobil nobene pomoči pri narekovanju ritma, tako da je sam moral omiliti izgube proti Evenepoelu.

Na koncu je za Remcom zaostal za minuto in 22 sekund, po etapi pa je bil iskren: »Nimam veliko za dodati, nisem imel nog za zmago in preostala sta mi boj in trpljenje do cilja. Nič ni bilo posebej narobe, vremenske razmere so bile malo nenavadne, a nisem imel nobenih drugih težav, le tempo Evenepoela je bil prehud. Zdaj smo nekaj izgubili, upam, da bomo v naslednjih dneh ta čas lahko dobili nazaj.«

Nosilec rdeče majice Rudy Molard se je dobro boril, a mu je na koncu zmanjkalo 21 sekund in rdeča majica je zdaj na ramenih Evenepoela. Roglič je skupno na 4. mestu, pred njim je še odlični Enric Mas, ki je na začetku te Vuelte v vrhunski formi in kaže, da bi se lahko resno vmešal v boj za zmago. Med favoriti za končno zmago je imel najslabši dan Richard Carapaz, ki je izgubil skoraj tri minute, je pa v skupini z Rogličem uspela ostati trojka Ineosa Tao Geoghegan Hart, Pavel Sivakov in Carlos Rodriguez.

Ne smemo pozabiti niti na izvrstnega Juana Ayusa, ki se je izkazal na zadnjem klancu in je končal dobrih 40 sekund pred Rogličem. Ayuso bo tako do konca dirke vsak dan pod drobnogledom kolesarske javnosti, ki od njega pričakuje nekaj podobnega, kot je na prvi Vuelti uspelo Tadeju Pogačarju. Pogi jo je leta 2019 končal na zmagovalnem odru.

Jutri je pred kolesarji etapa, kjer akcije v skupnem seštevku ne bo, o zmagi bodo odločali ubežniki ali pa razredčena glavnina v šprintu, tako da bomo morali na nov obračun Remca z Rogličem še nekoliko počakati.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ