Evenepoel že preizkušal Rogliča, v Poreču Brennan

Evenepoel že preizkušal Rogliča, v Poreču Brennan
03.03.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Olav Kooij je v sprintu 1. etape dirke Pariz-Nica prišel do zmage, a v zaključku so tudi favoriti za končno zmago lovili odbitne sekunde. V Poreču ravno tako Visma Lease a Bike.

Pariz
Začela se je dirka Pariz-Nica, na kateri nastopata tudi dva Slovenca. Luka Mezgec, ki je že dlje časa v tekmovalnem ritmu in Primož Roglič, ki s to dirko začenja tekmovalno sezono. Les Mureaux nedaleč stran od Pariza je gostil start in cilj prve etape, ki je bila dolga 158 kilometrov. Ta je bila sicer pisana na kožo sprinterjem, a ne čisto vsem.

Samo tistim, ki so dovolj dobri za kratke vzpone. Na trasi so bili štirje vzponi tretje kategorije, tik pred zadnjim vzponom pa je bil tudi sprint za odbitne sekunde, ki je ravno tako potekal na klanec, le da ta ni bil kategoriziran. Jonas Rutsch, Mathieu Burgaudeau in Stefan Bissegger so s pobegom zaznamovali dan, a Lidl-Trek je imel vse pod nadzorom, saj je bila etapa pisana na kožo Madsu Pedersenu. Kasneje se je v ospredju Američanom pridružila še Visma Lease a Bike, ki je pripravljala teren za Olava Kooija in 38 kilometrov pred ciljem je bilo bega konec, Rutsch pa si je zagotovil majico za najboljšega na gorskih ciljih.

Sledil je razgiban zaključni del. 18 kilometrov pred ciljem je bil sprint za odbitne sekunde. Dobil ga je Matteo Jorgenson, Remco Evenepoel je bil drugi, tretji pa Egan Bernal. Evenepoel je z napadom nadaljeval, saj je opazil, da Rogliča ni v ospredju, a zasledovalci so se organizirali. Dokončno so odpadli Jakobsen, Groenewegen, De Lie … Sledil je še zadnji vzpon na Cote d’Herbeville in Soudal Quick Step je navijal močan ritem. Sledilo je pospeševanje Egana Bernala, takoj nato pa protinapad Remce Evenepoela.

Tokrat pa mu je Roglič takoj sledil, medtem ko je postal skupina v ospredju zelo majhna. Sledili so novi napadi, na koncu pa smo videli sprint skupina dobrih 60 kolesarjev. Pedersen je bil odlično postavljen, imel je pomočnike in začel sprint. A iz njegovega zavetrja je imel ravno dovolj moči in hitrosti za zmago Olav Kooij. Pedrsen je bil drugi, Laurence Pithie pa tretji. Primož Roglič je bil 17. Kooij bo nosil rumeno majico, Evenepoel je peti, Roglič pa z zaostankom 10 sekund 18. Luka Mezgec je 110. Pred kolesarji je ravninska etapa, ki pa jo lahko začini močan veter.

Poreč
Kolesarji Visme Lease a Bike so se veselili dveh zmag. V Poreču je namreč potekala dirka za Trofej Poreča. Na startu so bile razvojne ekipe, pa tudi slovenske kontinentalne ekipe. V primerjavi z dirko v Umagu je ta že bila nekoliko bolj razgibana, a ne dovolj selektivna, da bi prišlo do večje selekcije. Tokrat Slovenca ni bilo med desterico.

Se je pa Visma Lease a Bike veselil druge zmage ta dan, pa čeprav je zmaga v Poreču prišla iz ravojne ekipe. Tako kot v Umagu je bil tudi tokrat v sprintu najmočnejši Britanec Matthew Brennan. Drugi je bil Lorenzo Conforti iz prokontinentalne ekipe VF Group Bardiani CSF, tretji pa Rasmus Sojberg Pedersen, ki vozi za ravojno ekipo Decathlon AG2R La Mondiale. Najboljši kolesar slovenskih ekip je bil Avstralec Dylan Hopkins, ki vozi za Ljubljano Gusto Santic. Zanj je to bila prva dirka v Evropi v tej sezoni, zasedel pa je 11. mesto. Najboljši Slovenec je bil Mihael Štajnar. Letos kolesar Save iz Kranja je bil 22. Na Hrvaškem bo naslednji teden etapna dirka Istrska pomlad.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ