Everesting: Alberto Contador novi rekorder

Everesting: Alberto Contador novi rekorder
10.07.2020 AVTOR: DZ, vir: Alberto Contador

Albertu Contadorju med športno upokojitvijo očitno ni dolgčas. Vsekakor pa je odlično pripravljen. Postavil je nov rekord v Everestingu.

Everesting. Izziv je nekaj posebnega. Kolesar mora premagati 8848 metrov nadmorske višine. To pa mora narediti na enem vzponu in se nanj podatki tolikokrat, da nabere dovolj višinskih metrov.

Če smo pri dekletih še priča izboljšavam tudi za več kot deset minut, pri moških ni več tako. Lachlan Morton se je moral za rekordno znamko spustiti pod sedem ur in 30 minut. Zdelo se je, da bo zdaj nekaj časa rekordna znamka njegova, saj se profesionalni kolesarji resno pripravljajo na nadaljevanje sezone in za take podvige nimajo več časa.

A malokdo je računal na že upokojenega Alberta Contadorja. Španec je očitno še vedno zelo aktiven in je bil vsekakor tudi med epidemijo. Predvsem pa želi promovirati novo znamko kolesa Abikes: "Pred dnevi smo se šalili o tem izzivu in mnogi so me vzpodbujali, da bi se ga lotil," je pojasnil Contador: "V teh dneh trdo delamo, saj se pripravljamo na lansiranje novih koles, ki so mi zelo blizu. Želeli smo testirati material in tudi obnašanje kolesa v zelo specifičnem okolju."

Za podvig si je izbral kratek, a nadvse strm del vzpona na Silla del Rey. Povprečni naklon je 12-odstoten, največji pa kar 20-odstoten. 37-letni Contador je iz bojazni, da bi prišlo do napačnega merjenja premagal 8964 metrov nadmorske višine. V povprečju je pedale obračal z 268 vati. Čas pa 7 ur, 27 minut in 20 sekund. Mortonov dosežek je izboljšal za 2:37.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ