Everesting: Podiranje rekordov se nadaljuje

Everesting: Podiranje rekordov se nadaljuje
15.06.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Profesionalni kolesarji očitno iščejo izzive. Zdaj ga je našel Lachlan Morton. Postavil je nov rekord v t. i. Everestingu.

Rekordi v tem, kako hitro lahko kolesar pod določenimi pogoji premaga 8848 metrov nadmorske višine se hitro izboljšujejo. V času koronavirusa so se tega podviga lotili tudi nekateri profesionalni kolesarji. Zdaj je na vrsto prišel Lachlan Morton. Američan, ki vozi za EF Pro Cycling je znan po vzdržljivostnih in kdaj nenavadnih podvigih.

Zdaj pa se je vpisal med tiste, ki so premagali znamenito mejo 8848 metrov. Glavni pogoj je, da kolesar nadmorske metre nabira oziroma premaguje na istem vzponu. V to past se je ujel Emanuel Buchmann, sicer član Bore Hansgrohe. Morton pa je za podvig izbral kratek vzpon Rist Canyon v Coloradu. Ta se začne na kar 2200 metrih nadmorske višine, dolg pa je vsega 1,9 km. Povprečni naklon pa je kar 11-odstoten.

Morton se je na ta vzpon moral podati kar 42-krat in ob podatkih, ki jih je objavil na stravi je zapisal: "To je bilo peklensko." Med podvigom je s povprečno hitrostjo 22,4 km/h prevozil 169 kilometrov. V povprečju je pedale vrtel z močjo 276 vatov, porabil pa je kar 6891 kalorij. In še tisto najpomembnejše - čas. Nov rekord zdaj znaša sedem ur, 32 minut in 54 sekund.

"Lachlan Morton je pravkar dvignil mejnik Everestinga in to mu je uspelo na visoki nadmorski višini, tako kot bi se to itak moralo početi. Morda bomo potrebovali neposredni dvoboj pri postavljanju rekorda," je Mortonu čestital dosedanji rekorder Swenson. Glavni manager moštva EF Pro Cycling Jonathan Vaughters pa je dodal: "Everest je tvoj. Zaslužiš si nov vzdevek: Šerpa."



Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ