Fabian Cancellara ima proste roke ... Bo poskrbel za peklenski dan favoritov?

Fabian Cancellara ima proste roke ... Bo poskrbel za peklenski dan favoritov?
09.07.2014 AVTOR: D. Z.
Eden izmed najresnejših kandidatov za zmago v peti etapi Fabian Cancellara je sporočil, da bo imel proste roke. Obeta se torej pravi pekel.

Kolesarji na dirki po Franciji bodo v peti etapi občutili delček tistega pravega Severnega pekla. O tem smo že pisali. Omenimo, da bo eden izmed največjih mojstrov tlakovanih cest Fabian Cancellara imel proste roke. Pred štirimi leti je moral pomagati Andyju Schlecku in se je zato odpovedal boju za etapno zmago, ki je potem v sprintu pripadla Thoru Hushovdu. Tokrat pa bo Švicar lahko dirkal zase.

»Na kockah bo pravi masaker. Upam, da to tega ne bo prišlo, a moramo biti pripravljeni, « je Cancellara dejal za cyclingnews.com. »Upam, da nihče ne bo padel in zaradi tega izgubil možnosti za končno zmago. A to je dirkanje. Roubaix je Roubaix in vsi vemo, kaj to je, « je še dodal Cancellara in razkril: »Spraševali so me že, če bom v primeru dežja protestiral in zahteval nevtralizacijo etape. A tokrat je drugače. Vem, da to ni etapa, po godu Frooma, Contadorja in Nibalija. A moj odziv je. Zakaj ne bi potem raje s trase izbrisali vseh vzponov in tako Tour naredili lažji? To se nikoli ne zgodi. Zato je edino prav, da bomo tudi tukaj dirkali. Vsi tvegamo. Tudi sam. A s tem moramo živeti. «

In Švicar je potrdil, da bo tokrat imel popolno svobodo. Tega se najbrž prav nič ne veselijo kolesarji, kot so Nibali, Froome, Contador, Valverde … To namreč pomeni, da bomo po vsej verjetnosti videli napade že od prvega, tudi najtežjega odseka, dalje. Prav Froome je v četrti etapi padel in si med drugim poškodoval zapestje. Jasno pa je, da na tlakovcih prav roke in zapestja zelo trpijo.

»Dobil sem udarec, a vesel sem, da sem prišel do cilja, ne da bi proti tekmecem izgubil čas. Udarnine in odrgnine so že v redu, vendar pa sem kar hudo padel na zapestje. Zato sem bil na pregledu pri zdravnikih. Vesel sem, da sem dobil zeleno luč za dirkanje, tako da se že veselim jutrišnjega dne. Zapestje me boli in vsekakor ni idealna stvar pred etapo s tlakovanimi odseki. A ob sebi imam odlično ekipo in naslednje dni bomo poskušali preživeti na čim boljši način, « je dejal Froome.

»To bo težek dan. Vremenska napoved je slaba. Že brez dežja bi bilo zapleteno, z dežjem pa bo kot drsanje s kolesi. Veter bo pihal tudi 30 km/h, kar bi lahko že pred tlakovci razdelilo glavnino več delov, « pa je povedal Alberto Contador. Španec je še dodal, da je s pripravljenostjo nadvse zadovoljen. In tu je še tisti, ki ima dve sekundi prednosti pred vsemi ostalimi. Vincenzo Nibali.

»Vsak lahko gladko izgubi minuto. Kar je več, pomeni, da imaš slab dan ali pa si padel. Upam, da se to ne bo zgodilo nikomu. Dež bo vse skupaj še otežil, « je sprva dejal Nibali, ki je poudaril, da mu dodatno mirnost daje tudi to, da v karavani prav Astanin spremljevalni avto nosi številko ena. Poleg tega ima ob sebi dva izkušena kolesarja Dimitrija Gruzdeva in Andrej Grivka.

»Brez dvoma bo tu nekdo izgubil možnosti za končno zmago. Zato je jasno, da bo to za nas pomemben dan. Upamo, da bomo še boljši od preostalih kandidatov in da bomo tako konkurenci zadali nov udarec, « je dejal menedžer Astane Giuseppe Martinelli, ki je še dodal, da pričakuje, da bosta boj bila predvsem Nibali in Contador, medtem ko naj bi jima Froome poskušal zgolj slediti: »Pred prvim odsekom bo, kot bi bilo tam konec sveta. Vsi bodo želeli biti v ospredju. Na zadnjih dveh odsekih pa bo kot na vzponu. Vsak bo vozil v svojem ritmu. Prvi odsek bo zaradi boja za pozicije najtežji. «

Kar precej je še kolesarjev, ki bodo na teh tlakovcih poskušali zgolj preživeti. Omenimo še, da sta Jurgen Van den Broeck in Bauke Mollema že dejala, da bosta prav v tej etapi poskušala pridobiti nekaj sekund proti zgoraj omenjenim kolesarjem, saj sta takih tlakovcev vajena. Prav Mollema bo imel ob sebi izjemnega Vanmarckeja, ki velja za enega izmed boljših na takih dirkah. Vprašanje pa je, ali bo Vanmarcke lahko dirkal zase, ali pa bo pomagal. Podobno velja tudi za junaka klasike Pariz-Roubaix Nickija Terpstro. Ta se bo morda moral prilagoditi taktiki moštva in pomagati Michalu Kwiatkowskemu.

Tu pa sta še dva nepredvidljiva Američana. »Strah? Ne. Če te je pred etapo strah, potem boš imel velike težave. Za nas je to priložnost, da kaj naredimo in morda kaj pridobimo. Že danes smo videli, da imamo ekipo za take odseke in to hočemo izkoristiti, « je dejal mladi kapetan Garmin Sharpa Andrew Talansky. »Te etape se prav nič ne veselim. Vem, da moram zgolj čim dlje slediti ostalim in ostati na varnem. Tlakovci niso najtežja stvar. Težji bo boj za pozicije pred tem. Pri meni gre za to, da ne izgubim preveč. O tem, da bi kaj pridobil, ne razmišljam. Prepričan sem, da bo kdo od kandidatov za vrh ostal v ozadju, « pa je dejal van Garderen.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ