Fabian Cancellara na velodrom po nov rekord

Fabian Cancellara na velodrom po nov rekord
16.11.2013 AVTOR: D. Z.
O tem, da Fabian Cancellara razmišlja o postavljanju rekorda v vožnji na eno uro, smo že pisali. A zdaj je menedžer moštva RadioShack Leopard Luca Guercilena razkril še nekaj podrobnosti.

Tri tedne prilagajanja na velodrom
Po poročanju italijanskega časopisa Gazzetta dello Sport naj bi se Fabian Cancellara in Luca Guercilena dokončno dogovorila naslednji teden, ko se bodo kolesarji RadioShacka – v naslednji sezoni bo to Trek – prvič srečali na t. i. spoznavnih pripravah.

»Najprej bomo z inženirji iz Treka preučili opremo in se potem odločili, kdaj bi bil najbolj primeren trenutek za ta poskus. Idealno bi bilo, da bi to poskusil takoj potem, ko doseže višek forme. Potrebuje pa približno tri teden specifičnega treninga, da se privadi na velodrom, « je najprej pojasnil Guercilena.

Ali po klasikah ali po tritedenski dirki
Seveda pa se Švicar ne namerava odpovedati glavnim ciljem sezone na cestnih dirkah, tako da ga bomo na aprilskih klaiskah tudi v letu 2014 lahko spremljali. »Imamo dva možna termina. Ali po aprilskih klasikah ali pa po eni od dveh trittedenskih dirk, ki jih ima v programu, « je še dodal Guercilena.

Zaenkrat ni jasno niti, kje bo rekord poskušal postaviti. Veliko se je govorilo o domačih velodromih v Švici, morda na najnovejšem v Grenchenu, a dejstvo je, da bi vodstvo raje videlo, da bi rekord poskušal popraviti na tistih stezah, ki veljajo za najhitrejše. To pa so tri:

»Steza mora biti najhitrejša. Sicer še nismo opravili nobenih posebnih testiranj, a po pogovorih s strokovnjaki se zdi, da imamo tri hitre velodrome. To je v Manchestru, Aguascalientesu v Mehiki in Anadii na Portugalskem, « je še dejal Guercilena.

Rekord v lasti Sosenke
Sicer pa trenutni rekord drži Ondrej Sosenka, ki je v eni uri prevozil 49,7 km. To mu je uspelo leta 2005 v Moskvi. Za to disciplino so se največji zvezdniki posamične vožnje ne čas prenehali zanimati predvsem potem, ko so se pri Mednarodni kolesarski zvezi odločili, da bodo upoštevali samo dosežke, do katerih so kolesarji prišli z navadnimi kolesi.

Tako so kar naenkrat za najboljši čas določili Merckxov dosežek iz leta 1972, ko je v eni uri prevozil 49,431 km. Kasneje so kolesarji rekorde postavljali s posebej predelanimi kolesi. Za takšno odločitev so se odločili, potem ko je leta 1996 Chris Boardmann na prav posebnem kolesu v t. i. supermanovem položaju v eni uri prevozil kar 56,375 km.

UCI je kasneje izbrisal tako ta dosežek, kot tudi dosežke naslednjih kolesarjev, ki so pred Boardmannom že uporabljali posebna kolesa: Francesco Moser (1984), Greme Obree (1993 in 1994), Miguel Indurain (1994) in Tony Rominger (1994).

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ