Fabian Cancellara: Lahko bi bilo še slabše

Fabian Cancellara: Lahko bi bilo še slabše
29.03.2015 AVTOR: D. Z.
Sloviti Švicar zarad padca in poškodbe na dirk iE3 Harelbeke ostaja brez zanj najpomembnejših dirk v sezoni, a obljublja, da se bo kmalu vrnil.

»Lahko bi bilo še slabše. Lahko bi moral ostati v bolnišnici in na operaciji. V najslabšem primeru bi morda moral celo končati kariero. Na vse skupaj moram gledati pozitivno, « je na novinarski konferenci dejal Fabian Cancellara, ki je tudi letos vse stavil na enodnevne klasike, predvsem na dirko po Flandriji in Pariz-Roubaix. Pri 34 letih pa se je moral po letu 2012 – takrat je grdo padel na dirki po Flandriji – spet odpovedati dvema zanj najpomembnejšima hklasikama.

»V eni sekundi lahko izgubiš vse, za kar si garal. Če pogledam v preteklost, potem sem že imel nesrečo na E3, vendar me je vse samo še bolj motiviralo za dirko po Flandriji. Zdaj pa zame ni Flandrije. Z ekipo smo imeli velike načrte, zdaj pa je, kar je, « je še dodal Cancellara, ki je dirko E3 Harelbeke v preteklosti dobil že trikrat. Ravno toliko zmag je zbral na dirki po Flandriji. Trikrat pa je bil najboljši tudi na dirki Pariz-Roubaix.

Zdaj bo že nestrpno čakal na naslednje leto, ko naj bi še zadnjič nastopil na klasikah, saj se namerava ob koncu sezone 2016 upokojiti. »Zdaj je prezgodaj, da bi govoril o naslednjem letu ali naslednjih dirkah. Iz takih situacij se veliko naučiš, tako kot sem se veliko naučil leta 2012, tudi ob padcu na olimpijskih igrah. Vrnil sem se močnejši, a najprej moraš vse skupaj preboleti. Zmagati na dirki po Flandriji bi meni in ekipi veliko pomenilo. Pa tudi za zgodovino bi bilo pomembno, « je še pojasnil Cancellara, poznan tudi pod vzdevkom Spartacus:

»Staram se, vendar obenem tudi vem, kako naj se soočim s številnimi težavami. Mogoče se bom vrnil še boljši kot sem se po zlomljeni ključnici leta 2012. Zdaj je sicer drugače, vendar sem psihično morda celo bolj pripravljen na to. Zaradi nesreče ne bom odnehal. S padci živimo, saj se jim ne moremo izogniti. « Na startu dirke po Flandriji bo tako samo en nekdanji zmagovalec. To bo prav Cancellarin pomočnik pri Treku Stijn Devolder, ki je dirko sicer dobil dvakrat, a mu nihče ne napoveduje ponovitve uspeha.

To pomeni, da bomo po vsej verjetnosti dobili novega zmagovalca - kandidatov je sodeč po zadnjih rezultatih zares veliko -, saj zaradi poškodbe ne bo niti velikega tekmeca Toma Boonena. Tako bodo gledalci ostali brez velikega dvoboja zadnjih let: Cancellara/Boonen. Na startu dirke Pariz-Roubaix pa bosta samo dva nekdanja zmagovalca. Niki Terpstra in Johan Vansummeren. Mnogi pa bodo čakali na vrnitev obeh zvezdnikov – Cancellare in Boonena.

»Seveda bi bil najbolj vesel, če bi zmagal Devolder, vendar pa to bo zanj zelo težko. Po drugi strani pa me zares zanima, kdo bo nov zmagovalec. Prej je to bilo dirkanje med Cancellaro in Boonenom. Potem je to bila dirka Cancellare proti ostalim. Zdaj so ostali proti ostalim. Seveda prihajajo novi obrazi, a danes sem pogledal časopise. Bila je majhna fotografija zmagovalca in potem tri strani samo o meni. Ko to vidim, pomislim, kakšen vtis. «

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ