Fabio Aru prikazal pravo mojstrstvo, Luka Pibernik 12.

Fabio Aru prikazal pravo mojstrstvo, Luka Pibernik 12.
09.06.2016 AVTOR: D. Z.
Criterium du Dauphine. Fabio Aru je dobil 3. etapo. Luka Pibenirk 12. Alberto Contador ostaja v vodstvu.

Contador začel v rumeni majici
Tretja etapa na dirki Criterium du Dauphine je bila zelo razgibana. Ravno dovolj, da so popustili številni sprinterji, a ne dovolj, da bi med najboljšimi prišlo do sprememb. Boen Sur Lignon je gostil start 182 km dolge etape, ki se je končala v kraju Tournon Sur Rhone.

Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone. Prva dva sta bila četrte kategorije, zadnji pa druge. Alberto Contador je etapo začel v rumeni majici najboljšega v skupnem seštevku, na startu pa sta bila tudi Luka Pibernik in Borut Božič. Prvi del etape so zaznamovali trije ubežniki. To so bili Niki Terpstra (Etixx-QuickStep), Thomas De Gent (Lotto Soudal) in Dimitri Claeys (Wanty-Groupe Gobert).

Tony Martin začel zaključno akcijo
Privozili so si šest minut prednosti, a tudi to ni bilo dovolj, da bi lahko upali na etapni uspeh. Kasneje sta jih ujela še Cyril Gautier (Ag2r-La Mondiale) in Perrig Quémeneur (Direct Energie). A v lov za njimi so se podali kolesarji Cofidisa in Katjuše, ki so upali, da se bosta za zmago lahko udarila Alexander Kristoff in Nacer Bouhanni.

Razlika se je krepko zmanjšala, potem pa se je 26 kilometrov pred ciljem začel zadnji vzpon – govorimo o klancu druge kategorije na Cote de Secheras. Tudi po gorskem cilju se je vzpon še vedno nadaljeval, tako da so imeli kolesarji dovolj časa za napad. Člani Bore Argona so narekovali ritem, saj so upali, da se bo za zmago lahko potegoval tudi Sam Bennett. Vse je z napadom spremenil Tony Martin.

Fabio Aru izjemno v spustu
V lov se je podal Fabio Aru, sledila pa sta mu Pierre Rolland in Tsgabu Grmay. Sledili so novi napadi in spremembe v ospredju. Martina so ujeli, glavnina pa je skorajda ujela tudi preostale ubežnike. Potem pa je 13 km pred ciljem napadel Fabio Aru. Italijan si nikoli ni privozil občutnejše prednosti, a potem je sledil spust in tam je pokazal izjemno spretnost.

Bil je hitrejši od glavnine, v kateri so največ časa v ospredju preživeli člani Bore Argona in Katjuše. V težavah se je na mostu znašel tudi Alberto Contador, ki pa je hitro zamenjal kolo in ujel glavnino. Aru si je kmalu zatem privozil 15 sekund prednosti, do cilja pa sta bila še dva kilometra. Sicer ravninska, a glavnina ga ni več uspela ujeti. Kolesar Astane se je po dveh slabih dnevih – izgubil je vse možnosti za končni uspeh na tej dirki – lahko veselil etapne zmage.

Luka Pibernik 12.
Aru je tako pokazal, da stopnjuje formo pred dirko po Franciji, kjer bo kapetan kazahstanske ekipe. Tam bo nastopil prvič v karieri. »Na vzponu sem poskusil, potem pa sem se odločil, da bom šel na polno tudi v spustu. Vendar pa si nisem predstavljal, da se bo tako končalo, « je dejal Aru.

Dve sekundi za njim se je na cilj pripeljala glavnina z vsemi najboljšimi. Sprint za drugo mesto je dobil Alexander Kristoff, ki je bil pričakovano razočaran. Niccolo Bonifazio je bil tretji. Odlično je zaključek odpeljal tudi Luka Pibernik. Zasedel je 12. mesto. V skupnem seštevku ni sprememb. Alberto Contador vodi pred Richiejem Portom in Chrisom Froomom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ