Fabio Aru z izjemnim napadom ... Froome do majice

Fabio Aru z izjemnim napadom ... Froome do majice
05.07.2017 AVTOR: D. Z.
Prvi resnejši preizkus na dirki po Franciji. Fabio Aru je po izjemnem napadu dobil etapo, Chris Froome že v rumeni majici.

Na dirki po Franciji je za kolesarji peta etapa. Letos so organizatorji poskrbeli, da je bila že v prvem tednu resnejša preizkušnja z zahtevnejšim ciljnim vzponom.

Gre za 5,9 km dolg vzpon na La Planche des Belles Filles, ki spada med vzpone prve kategorije. Kolesarji so se na pot podali v Vittelu, do cilja pa so morali premagati 160 kilometrov. V pobegu dneva so sodelovali številni vrhunski kolesarji, kot so Gilbert, Voeckler, Bakelants, Boasson Hagen ... Povprečna hitrost pa je bila sprva 47 km/h, saj glavnina ubežne skupine ni pustila prav daleč. Vseskozi se je razlika gibala okrog dveh minut.

Za to so skrbeli predvsem člani moštva BMC, ki so praktično sami narekovali ritem. Preostale ekipe jim niso preveč pomagale. 13 km pred ciljem je napadel Gilbert, ki je izkoristil nekategoriziran vzpon. Sledil mu je lahko smo Bakelants, ki je predtem dobil vzpon tretje kategorije. Glavnina pa je takrat zaostajal samo še za dobro minuto in pol. Dobrih šest kilometrov pred ciljem so pobudo v glavnini prevzeli člani Skyja.

Skupina z najboljšimi je zaključni 5,9 km dolg vzpon začela s 55 sekundami zaostanka za Gilbertom in Bakelantsom, tako da je bilo jasno, da ubežniki nimajo večjih možnosti. Med najboljšimi se je odlično vozil tudi Primož Roglič. Za kratek čas so ritem narekovali tudi kolesarji Quick Stepa, a je Sky kmalu spet prevzel pobudo. Gilbert je dobre štiri kilometre pred ciljem znova napadel, a kmalu zatem ju je z Bakelantsom skupina ujela.

Michal Kwiatkowski je narekoval oster ritem in je poskrbel za selekcijo, sledil je Mikel Nieve, medtem ko je prej kot običajno popustil Sergio Henao. 2,4 km pred ciljem je napadel Fabio Aru, ki je hitro naredil razliko. Froome in rumeni Thomas sta zaupala Nieveju in vztrajala v njegove zavetrju, Aru pa je vztrajal v svojem ritmu. Ko je 1,9 km pred ciljem napadel še Simon Yates, je Nieve popustil in Thomas se je prelevil v pomočnika.

Ko je imel Aru 18 sekund prednosti, je 1,6 km pred ciljem napadel Chris Froome. Takoj mu je sledil Richie Porte, medtem ko je popustil Geraint Thomas. Popustili so Quintana, Yates ... Froome se je vseeno ustavil in sleidl je napad Daniela Martina. Četverica Martin, Froome, Porte in Bardet je nekoliko preveč taktizirala. Porte je narekoval ritem, a Aru je nadaljeval v izjemnem sprintu. Aru je šel zmagi naproti, medtem ko so se tudi preostali spopadli za vsako sekundo.

Daniel Martin je bil drugi, Chris Froome pa tretji. Sledili so Richie Porte, Romain Bardet, Simon Yates, Rigoberto Uran, Alberto Contador, Nairo Quintana in Geraint Thomas. Roglič je bil na koncu 47. V skupnem seštevku je Froome prevzel vodstvo in ima zdaj 12 sekund prednosti pred do danes vodilnim Geraintom Thomasom. Dve sekundi več zaostaja junak etape Fabio Aru. Sledijo Daniel Martin, Richie Porte, Simon Yates, Romain Bardet, Alberto Contador, Nairo Quintana in Rafal Majka, ki je prvi, ki zaostaja za več kot minuto.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ