Fabio Aru: "Res je. S Froomom smo sklenili dogovor."

Fabio Aru: "Res je. S Froomom smo sklenili dogovor."
10.07.2017 AVTOR: D. Z.
"Do tukaj smo prišli v najboljšem možnem položaju. Zelo sem zadovoljen," je na novinarski konferenci ob prostem dnevu na Touru dejal drugi Fabio Aru.

Fabio Aru je na letošnji dirki po Franciji na izjemen način dobil prvo etapo s ciljnim vzponom. Na La Planche des belles Filles je bil prepričljivo najboljši.

V nedeljski kraljevski etapi pa je Christopher Froome na vzponu na Mont du Chat pokazal, da je vseeno najmočnejši, Aru pa se je za trenutek znašel celo v težavah. Trenutno je drugi v skupnem seštevku, za lanskim zmagovalcem pa zaostaja za 18 sekund. “Na tem Touru je bilo že ogromno težkih dni, tako da sem lahko zadovoljen z doseženim. Samo v eni etapi sta dva kolesarja padla in odstopila. Sam nisem toliko tvegal, vendar pa je bilo vseeno kar nekaj nevarnih situacij.

V nedeljski etapi se je zgodilo zares ogromno stvari. Videli smo tudi dvignjeno roko Chrisa Frooma na zadnjem vzponu Mont du Chat. Zaradi težav z menjalnikom je moral zamenjati kolo. Fabio Aru pa je v tistem trenutku napadel. “Takoj ko so prek radijske postaje sporočili, da je izgubil stik, sem se ustavil. Nikoli nisem videl, kaj se je zgodilo, ” je na očitke o napadu dejal Aru. In potem je tu poteza po premaganem spustu z gore Chat. Romain Bardet si je privozil pol minute prednosti. V ozadju se je izoblikovala skupinica z vodilnim Froomom, ki je moral braniti rumeno majico, Uranom, ujetim Barguilom in dvema kolesarjema Astane Fuglsangom in Arujem.

Čeprav sta bila kolesarja Astane v številčni premoči, sta se odločila, da bosta Froomu pri narekovanju ritma in posledično pri lovu na domačina Romaina Bardeta priskočila na pomoč. Poteza, ki je pritegnila veliko pozornosti in predvsem neodobravanja, saj sta imela lepo priložnost za napade z vseh strani. Na koncu sta ostala brez etapne zmage, saj je Fuglsang prezgodaj začel s sprintom, sta pa trenutno drugi in peti v skupnem seštevku. Brez sodelovanja pa seveda ne bi ujeli Bardeta.

“Ker je bila to etapa polna akcije, smo si privozili prednost pred Contadorjem, Quintano in Martinom. S Froomom smo sklenili dogovor. To je res. Ni šlo toliko za sodelovanje, da bi ujeli Bardeta, kot pa zato, da bi povečali prednost pred tistimi, ki so bili za nami, ” je pojasnil Aru. Obenem se je na vprašanje, če lahko premaga Frooma zatekel h pričakovanim odgovorom, da je Britanec sicer zelo močan, a da je pot do Pariza še dolga: “Veliko ljudi je popustilo, vendar pa ne bi želel izpostavljati imen. Na tritedenski dirki se lahko zgodi marsikaj. Čez en teden bodo stvari bolj jasne. Tudi Contador še ni povsem izpadel iz igre, saj lahko izpelje kakšen dolg pobeg.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ