Factor ONE

Factor ONE
05.09.2019 AVTOR: Matej Zalar, foto: Tit Košir

»Ko bom velik, bom imel kolo Factor.« Tega sicer nisem izjavil jaz, ampak cenjeni kolega, ko je na Instagramu videl, da vozim aerodinamično zverino One.

Med kolesarskimi kolegi in sledilci ni bil edini, ki so se mu pocedile sline. Factorja so sicer vozili le redki srečneži in morda je tudi zato ta, še vedno butična znamka, tako spoštovana. Factor One je med čedalje bolj uniformno oblikovanimi aerodinamični kolesi drugačen in drugačnost pokaže tudi med vožnjo.

Factor se je pojavil leta 2007 kot podružnica podjetja Beru F1 Systems, ki razvija tehnologije v avtomobilski industriji za BMW, Aston Martin, Ferrari, Porsche in mnoge druge, sodeluje pa tudi v največjih avto-moto športnih prvenstvih, od Formule 1 do Moto GP. Leta 2009 so šokirali s specialko Factor 001 in jo za 20 tisoč funtov oglaševali kot najbolj napredno kolo na svetu. Tri leta pozneje so Factor One-77 za 25 tisoč funtov ponudili 77 kupcem Aston Martinov One-77, ki so jih prodajali za 1.150.000 funtov. Opremili so ga – kolo, namreč! – z zelo natančnim merilnikom moči in lastnim računalnikom, ki je procesiral vse mogoče podatke, med drugim tudi nagibe in sile v zavojih. Šele leta 2013 je prišlo na vrsto prvo serijsko kolo.
Evolucija revolucije

Pri razvoju prvih futurističnih koles je od začetka sodeloval avstralski sprinter Baden Cook. Takoj po zaključku kariere je sklenil partnerstvo z Robom Gitelisom, ki je razvijal karbonske okvirje za različne proizvajalce, že odkar je karbon zavladal v kolesarski industriji. Skupaj sta leta 2014 odkupila Factor, potem pa se je navezi priključil še David Millar kot testni kolesar in sodelavec pri razvoju. Majhnim proizvodnim številkam navkljub ima Factor v Aziji svojo lastno tovarno, za zdaj pa se še držijo načela, da za vsak model ponujajo le eno, torej vrhunsko različico okvirja: O2 je njihovo ultralahko kolo, One je aerodinamična sulica, Slick je bolid za kronometer in triatlon, Vista pa makadamkarski avanturist.

Factor One je pravzaprav naslednik Factorja 001 in je tako še po desetih letih pravzaprav oblikovan revolucionarno. Zadnji trikotnik je sicer precej klasičen, z velikim razmakom med cevmi, spuščenimi zgornjimi vilicami in podsedežno cevjo, ki sledi obliki kolesa. Posebnost je dvojna spodnja cev Twin Vane Evo. Med cevema je torej reža, kar pa je, kot pravijo pri Factorju, ne posledica zagotavljanja aerodinamičnosti same po sebi, ampak način, kako ohraniti togost in udobje kljub aerodinamičnosti.

Druga posebnost so vilice OTIS brez klasične krmilne cevi, ki je nameščena v glavni cevi in nosi krmilno oporo. Rešitev je odlična, a ne le zaradi aerodinamike in togosti. Vsi kabli so speljani po notranjosti okvirja precej bolj preprosto kot pri konkurenci, saj je prostora v glavni cevi več kot dovolj. Obenem lahko krmilno oporo dvigamo in spuščamo neodvisno: krmilne cevi torej ni treba krajšati, ker je v bistvu sploh ni, potrebujemo le distančnike.

Del aerodinamičnega paketa je integrirano krmilo One OTIS Evo, ki je neposredno na vilice privito s štirimi vijaki in na vrhu zaščiteno s karbonskim pokrovom. Na voljo je v različnih širinah in dolžinah, v vseh primerih pa je kompaktno: doseg je 80 milimetrov, drop pa 125 milimetrov. Priložen je nosilec števca Black Inc. Sedežna opora je na voljo brez ali s 27-milimetrskim zamikom in za sedeže z nosilci 7 × 9 ali 7 × 7 milimetrov. Ena boljših lastnosti je glava opore z enim vijakom pri strani. Ne vem, zakaj tega ne omogočajo vsi proizvajalci, saj bi mi s tem prihranili marsikatero kletvico. Objemka sedežne opore je seveda integrirana, vijak pa je na spodnji strani, v kotu med zgornjo in podsedežno cevjo.
Hitrost na cesti

Okvir je na voljo samo za elektronske prestavne sisteme, kar je v današnjih časih postalo običajno pri mnogih aerodinamičnih kolesih. Zato pa poleg kolutnih lahko pri Factorju izberemo tudi obročne zavore, kar po drugi strani ni običajno za vsa aerodinamična kolesa.

Sprednji trikotnik ni ekstremno dolg in nizek. Pri višini 171 centimetrov bi se vseeno odločil za številko 52 in nekoliko daljše krmilo, a mi je ustrezal tudi številko večji okvir. Zelo kratek pa je zadnji trikotnik z le 405-milimetrskimi obverižnimi cevmi, medtem ko je sprednji obročnik postavljen agresivno. Tako se kolo v zavojih odziva hitro in zahteva natančnost, kar me je navdušilo, sploh ker po drugi strani ni živčno. Obenem me je presenetilo udobje pri vožnji. Kot da bi bilo izdelano predvsem z mislijo na potrošnika in ne toliko za vsega hudega vajene tekmovalce – obenem pa togost okvirja ni vprašanje. Boste rekli, da pretiravam? Kaj pa vem. Rob Gitelis se s karbonom ukvarja že od leta 1996 in v tem času se je gotovo naučil marsikaj, omejitev pa ni niti zaradi tega, ker imajo svojo lastno tovarno. Kar sem opazil, je bilo le manj togo krmilo, kar pa me ni motilo, ker vendarle nisem sprinter kova Baden Cook.

Factor One ni najlažje aerodinamično kolo, a v kombinaciji s skupino Sram Red eTap (starejšo) in z vrhunskimi 50-milimetrskimi obročniki Black Inc mu ne gre oporekati poskočnosti. Zanimiv detajl je šum vetra, ki se pojavi nekje pri 25 kilometrih na uro in bo mnoge navdušil. Factor oglašuje One kot kolo, ki je aerodinamično na cesti, torej v praksi, in nobenega razloga nimam, da jim ne bi verjel na besedo. Navsezadnje sem ga preizkušal v družbi mož, ki ne poznajo nobene milosti, dva od njih sta bila na Marostarjevem kronometru prvi in četrti med vsemi udeleženci. Na Stravi smo osvojili na ravninskih odsekih nekaj pokalov in tudi krono na spustu. To morda več pove o družbi, a obenem me ne čudi več, da najboljše čase dosegam z najboljšimi kolesi.

Pred zabavo se izmeri

Verjetno vas skrbijo evri. Factor ni poceni. Factor je kolo, ki ga izberemo po naročilu, za kar poskrbijo v ljubljanskem butiku VS Bike. Preizkušeni okvir s sedežno oporo, krmilom ter gonilnim in krmilnim ležajem CeramicSpeed stane 5.300 evrov. A letos je proizvajalec dodal paket performance za težke čase: za 4.300 evrov dobimo okvir in sedežno oporo – brez ležajev in krmila. Če si zaželite barvo po izbiri – okvir in komponente barvajo v tovarni –, to stane dodatnih 500 evrov. Za obročnike Black Inc Fifty bi odšteli dodatnih 2.250 evrov.

Po novem ponujajo tudi ožji nabor sestavljenih koles. Za primer lahko navedem One Disc Premium, ki s skupino Red eTap AXS in obročniki Black Inc Fifty stane 10.300 evrov, s Force eTap AXS pa tisočaka manj. Osebno bi priporočil, da pred nakupom opravite nastavitev položaja na kolesu, kar ponujajo tudi pri VS Bike (več o tem na spletni strani in v naslednji izdaji Bicikla). Zakaj? Izbira integriranega krmila je precej zagatna zadeva, s predhodnimi meritvamipa bodo lahko priporočili ustrezne dimenzije. Potem samo še nastavimo sedež in zabava se lahko začne.


Factor One ne skriva prestiža znamke, ki si želi biti in tudi je drugačna. Samosvoje aerodinamične in konstrukcijske rešitve mu dajejo nezgrešljivo obliko, na cesti pa se izkaže s hitrostjo, a pri tem je, bolj kot avstralsko surov, angleško prefinjen.Značke: Cestno
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ