Fantastični Mohorič v solzah do zmage kariere, konec sanj za Rogliča

Fantastični Mohorič v solzah do zmage kariere, konec sanj za Rogliča
02.07.2021 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Le Tour

Z 249 kilometri je bila sedma etapa najdaljša na dirki, z razgibanim zaključkom pa kot nalašč za ubežnike in Mateja Mohoriča. Slovenski državni prvak jo je odpeljal brez napak za svojo prvo zmago na Touru.

Sedma etapa je bila kot nalašč za ubežnike, Matej Mohorič se je zato že na štartu postavil v prvo vrsto in potrdil napovedi, da se bo danes na vsak način poizkušal podati v pobeg. Proti pričakovanjem se je odpeljala zelo močna skupina 29 kolesarjev, v kateri je bil tudi nosilec rumene majice Mathieu van der Poel, pa Wout van Aert, Vincenzo Nibali, Simon Yates in še nekateri močni kolesarji.

Razlika je hitro narasla na več kot dve minuti in jasno je bilo, da ekipo UAE Emirates čaka peklenski dan na čelu pelotona, da bodo omilili izgube in nadzorovali ubežnike. Pomoči bolj kot ne niso imeli in še pred koncem tedna v Alpah so porabili ogromno moči.

Za slovenske navijače je bilo najbolj zanimivo dogajanje v ospredju, Matej Mohorič je z Brentom van Moerom šprintal za točke na gorskem cilju 70 kilometrov do cilja, privozila sta si nekaj prednosti pred zasledovalci in kar sama nadaljevala proti cilju. Privozila sta si minuto naskoka, nekaj časa kasneje sta ju ujela še Victor Campenaerts in Jasper Stuyven, a se je Mohorič vseh treh otresel na najtežjem vzponu dneva, ki se je končal 18 kilometrov pred ciljem.

V zadnjih kilometrih dovolj časa za slavje in solze

Nato je le še poganjal pedala na polno, ni izgledalo, da bi zašel v preveliko krizo in že nekaj kilometrov pred ciljno črto je bilo jasno, da spremljamo nov zgodovinski dan za slovensko kolesarstvo. Mohorič je v cilj prišel s solzami v očeh, videlo se je, koliko mu po vseh smoli v zadnjih dveh letih pomeni ta zmaga, največja v njegovi karieri.

»Včeraj sem pregledal načrt današnje trase, vedel sem da je zame po današnji etapi idealna le še ena, zato sem se odločil, da bom stavil vse na današnji dan. Uspel sem priti v ubežno skupino, nato pa nisem verjel, da bom lahko prišel z najboljšimi čez najtežji vzpon, zato sem napadel nekoliko prej in se odpeljal. Nato sem v glavi le še odšteval kilometre, počutil sem se dobro in prišel sem do ciljne črte. Zmagal sem že na Giru in Vuelti, a ta zmaga na Touru je povsem nekaj drugega in trajalo bo nekaj časa, da bom dojel veličino tega uspeha. Spet sem zmagal na najdaljši etapi, to mi res ustreza in tega uspeha ne bom pozabil,« je z velikanskim nasmehom v cilju povedal Mohorič, ko se je na trenažerju skupaj s Pogačarjem ohlajal po izjemno zahtevnem dnevu. S tem uspehom je Mohorič postal 101. kolesar v zgodovini, ki je dobil etapo na vseh treh tritedenskih dirkah.

Rogličev črn dan skalil slovensko veselje

A dan za slovenske kolesarje ni bil popoln, na vzponu, kjer je razliko naredil Mohorič, je v težave zašel Primož Roglič in izgubil stik z glavnino. Boril se je, a mu ni šlo, nerazumljivo pa ga niso počakali niti klubski kolegi, v glavnini je imel Stevena Kruijswijka in Jonasa Vingegaarda. V cilj je prišel slabe štiri minute za glavnino, v kateri je končal tudi Tadej Pogačar in Roglič je deloval poraženo ter povsem na tleh. Vprašanje je, kako bo nadaljeval Tour, skorajda povsem jasno pa je, da so se njegove sanje o skupni zmagi danes razblinile.

Omeniti velja še napad Richarda Carapaza na predzadnjem vzponu, imel je že 40 sekund naskoka, a ga je glavnina tik pred ciljem ujela in pobeg Carapaza je šel v nič. Jutri karavana zavija v Alpe, na ceste okrog Tignesa, ki jih Roglič pozna kot lasten žep. Žal se zdi, da na njih ne bo v ospredju …

Slovenci torej lahko slavimo nov izjemni uspeh, Matej Mohorič pa največjega in nedvomno povsem zasluženega v svoji karieri. Upajmo, da ne zadnjega na letošni dirki! Za piko na i bo jutri nosil tudi pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih, ki bi v nadaljevanju dirke lahko postala njegov cilj, če se bodo v ekipi odločili za takšno taktiko. Mohorič je zdaj tudi četrti v skupnem seštevku, mesto pred Pogačarjem, rumeno majico pa je zadržal van der Poel.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ