Favoriti klonili pred Gasparottom, Adria Mobil odlična

Favoriti klonili pred Gasparottom, Adria Mobil odlična
15.04.2012 AVTOR: D. Z.
Za kolesarji je pestra nedelja. Pozornost je bila usmerjena predvsem na klasiko Amstel Gold Race, a nikakor ne smemo pozabiti na dirko po Apenini in konec preizkušnje v Španiji.
A najprej dirka Amstel Gold Race. Gre za dirko, ki šteje za točke Svetovnega koledarja. Na startu so bili številni zvezdniki tega športa, ob cesti pa številni selektorji reprezentanc. Na Nizozemskem, na podobnih vzponih bo namreč septembra tudi svetovno prvenstvo in mnogi so na tej progi želeli preizkusiti, kaj jih septembra čaka v reprezentančnih dresih. A tokrat so se udarili za prestižno zmago.

Po 30 prevoženih vzponih se je dirka končala na znamenitem Caubergu. Večji del preizkušnje se je v ospredju vozil skupina devetih kolesarjev. A ta pobeg je bil kljub več kot 12 minutam prednosti obsojen na neuspeh. Med najboljšimi je prišlo tudi do številnih padcev in zadnjega ubežnika Bardeta so najmočnejši ujeli šele po predzadnjem vzponu. V zadnjih desetih kilometrih so se tako začeli napadi.

Najprej sta poskusila Voeckler in Sagan. Ko so ju ujeli, je odločno napadel Oscar Freire, ki je bil zelo hiter in v ozadju ga nikakor niso uspeli ujeti. Sledil je še napad Nikija Terpstre, medtem ko je v skupini Philippe Gilbert na čelo postavil klubskega kolego Grega Van Avermaeta. A ta ni bil dovolj močan, da bi do zaključnega vzpona ujel oba ubežnika. Terpstro je skupina hitro ujela, medtem ko je Freire pokazal izjemno formo.

V ozadju je odločno napadel zmagovalec zadnjih dveh izvedb te dirke Gilbert, vendar se tokrat ni mogel otresti vseh zasledovalcev. Belgijcu je zmanjkalo moči, Freire je tudi popustil tik pred ciljem. Prvi je s sprintom na 258 kilometrov dolgi preizkušnji začel Peter Sagan. A mladi kolesar Liquigasa je ta napad sprožil nekoliko prezgodaj.

Več moči sta prihranila Jelle Vanendert in predvsem kolesar Astane Enrico Gasparotto. Italijan se je veselil prestižne zmage, drugi je bil Vanendert, tretji pa Sagan. Sledili so še Freire, Voeckler, Gilbert, Samuel Sanchez, Wegmann, Nocentini in najboljši domačin Mollema. Edini slovenski predstavnik Borut Božič je bil 139.

Djurasek in Rogina z najboljšimi
Kolesarji Adrie Mobila so nastopili na priznani italijanski enodnevni dirki prve kategorije po Apeninu. Ta je bila dolga dobrih 190 kilometrov. Večji del dirke je v ospredju vztrajala skupina šestih ubežnikov, med katerimi je bil tudi Marko Kump. A ubežniki so bili ujeti, v zaključku pa se je za zmago boril okrog 20 kolesarjev. V sprintu je bil najboljši Fabio Felline, ki je premagal Gianluco Brambillo in Francesca Redo. Odlični so bili tudi predstavniki Adrie Mobila. V prvi skupini sta se pripeljala oba Hrvata.

Sedmi je bil Kristjan Djurasek, osmi pa Radoslav Rogina. »Z Radotom sva se dobro peljala čez klance in bila vedno v stiku z najboljšimi, v samem zaključku pa nisva imela dobre pozicije. Sam sem bi zaprt v skupini, Rado pa je bil na napačni strani in ni mogel mimo. Z več sreče, bi lahko iztržila tudi boljši rezultat,« je dejal Djurasek. Matej Mugerli in Tomaž Nose sta zasedla 24. oziroma 32. mesto. Oba sta za najboljšimi zaostala za minuto in 18 sekund. Do cilja so prišli še Kristjan Fajt, Marko Kump in Blaž Bonča.

Kocjan v Franciji 18.
Tudi v Franciji je bila na sporedu dirka prve kategorije. Govorimo o dobrih 200 kilometrov dolgi preizkušnji Tro Bro Leon. Odločilno potezo na dirki je z napadom v samem zaključku potegnil Kanadčan Ryan Roth. Drugo mesto je zasedel Benoit Jarrier, tretje pa Guillaume Boivin. Na dirki sta nastopila tudi Jure Kocjan in Aldo Ino Ilešič. Slednji je odstopil, medtem ko je Kocjan dirko končal na 18. mestu.

Končala pa se je tudi tridnevna dirka prve kategorije po Castilliji in Leonu. Zadnjo etapo je dobil Yelko Gomez, drugi pa je bil Javier Moreno Bazan, ki si je s tem privozil zmago v skupnem seštevku. Na drugem mestu je dirko s samo sekundo zaostanka končal Guillaumer Levarlet, tretji pa je bil Pablo Urtasun Perez.

foto: sirotti
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ