Fernando Gaviria: Lani za žrtev izbral Cavendisha, letos Sagana

Fernando Gaviria: Lani za žrtev izbral Cavendisha, letos Sagana
19.01.2016 AVTOR: D. Z.
Fernando Gaviria je dobil drugo etapo na dirki po San Luisu. To je bila prva sprinterska. Uganete, kdo je bil drugi? Svetovni prvak Peter Sagan.

Domačin začel v majici vodilnega
Potem, ko so prvič v zgodovini dirke po San Luisu včeraj organizirali ekipno vožnjo na čas, je zdaj za kolesarji tudi prva običajna etapa, oziroma druga etapa na letošnji dirki. Ta je bila pisana na kožo sprinterjem, ki so to priložnost izkoristili. Po zmagi Etixx Quick Stepa v ekipnem kronometru je majico vodilnega nosil domačin Max Richeze, a v belgijskem moštvu so tokrat vse stavili na sprinterja, ki se je na tej dirki izkazal že lani. Govorimo o Fernandu Gaviriji.

Lani je v sprintu prve etape premagal Marka Cavendisha, ki je takrat vozil za Etixx Quick Step. Druga etapa dirke po San Luisu je bila dolga kar 182 kilometrov. Kolesarje je pot vodila od San Luisa do Ville Mercedes. Najprej so morali premagati en vzpon, potem pa so se kolesarji vseskozi rahlo spuščali. Zaključek je bil sicer hiter, a tehnično zelo zapleten. Večji del etape je v ospredju preživelo šest ubežnikov. To ubežno skupino so sestavljali: Juan Curuchet (Argentina), Ariel Sivori (Los Matanceros), Emiliano Ibarra (S.E.P. San Juan), Israel Nuño (Inteja – MMR), Genki Yamamoto (Nippo Vini Fantini) in Caio Godoy (Brazil).

Vodilni pomagal sprinterju
20 kilometrov pred ciljem so imeli še vedno kar precejšnjo prednost, ki je znašala kar pet minut. Ubežniki pa niso bili složni in kmalu so v ospredju ostali samo še Sivori, Godoy in Yamamoto. Deset kilometrov pred ciljem so imeli še dobri dve minuti naskoka pred vse hitrejšo glavnino, ki ni želela dovoliti, da bi prišlo do presenečenja. V lovu so bili najbolj aktivni kolesarji Etixx Quick Stepa, ki so tudi poskrbeli, da se je poskus ubežnikov končal vse okrog petsto metrov pred ciljem.

Sledil je sprint, v katerem je premoč pokazal mladi, komaj 21-letni sprinter iz Kolumbije. Fernando Gaviria je bil boljši od svetovnega prvaka Petra Sagana, sicer člana Tinkoffa. Tretje mesto je zasedel Elia Viviani, ki v Argentini nastopa kot član italijanske reprezentance. Gaviria je s pomočjo odbitnih desetih sekund prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Sledita mu klubska kolega Richeze in Wisniowski. Na dirki so tudi štirje Slovenci. Vsi so etapo končali v glavnini, torej v času zmagovalca. Jani Brajkovič je kot najboljši v etapi zasedel 38. mesto in je tudi najvišje v skupnem seštevku. Zaseda 23. mesto.

Dirka po San Luisu, 2. etapa
1. Fernando Gaviria (Kol) Etixx-QuickStep 4:23:54

2. Peter Sagan (Svk) Tinkoff Team
3. Elia Viviani (Ita) Italijanska reprezentanca
4. Eduard Michael Grosu (Rom) Nippo Vini Fantini
5. Lucas Sebastian Haedo (Arg) Team Jamis
6. Max Richeze (Arg) Etixx-QuickStep
7. Francesco Chicchi (Ita) Androni-Sidermec
8. Jason Lowndes (Avs) Drapac Professional Cycling
9. Jakub Mareczko (Ita) Italijanska reprezentanca
10. Marco Canola (Ita) UnitedHealthcare
38. Jani Brajkovič (UnitedHealthCare)

41. Matej Mohorič (Lampre Merida)

65. Jan Polanc (Lampre Merida)

71. Grega Bole (Nippo Vini Fantini)

Dirka po San Luisu, skupni vrstni red
1. Fernando Gaviria (Kol) Etixx-QuickStep 4:47:37
2. Max Richeze (Arg) Etixx-QuickStep 0:10
3. Lukasz Wisniowski (Pol) Etixx-QuickStep
4. Dayer Quintana (Kol) Movistar 0:18
5. Adriano Malori (Ita) Movistar Team
6. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team
7. Marc Soler (Špa) Movistar Team
8. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Movistar Team
9. Peter Sagan (Svk) Tinkoff Team 0:27
10. Valerio Agnoli (Ita) Astana Pro Team
23. Jani Brajkovič (UnitedHealthcare) 1:04

54. Matej Mohorič (Lampre Merida) 1:25

56. Jan Polanc (Lampre Merida) isti čas

76. Grega Bole (Nippo Vini Fantini) 1:40

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ