Fisher Black neustavljiv, v Kolumbiji Ekvadorca

Fisher Black neustavljiv, v Kolumbiji Ekvadorca
11.02.2024 AVTOR: DZ

Na dirki po Omanu so kolesarji opravil z drugo etapo. Kratek ciljni klanec je najbolje izkoristil Finn Fisher Black. Dobil je etapo in prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Oman: Za nadaljevanje uspešnosti UAE
Moštvo UAE Team Emirates je na začetku sezone vsekakor izjemno uspešno. In to z različnimi kolesarji. Med uspešnejšimi je vsekakor Finn Fisher Black. Sezono je začel na Tour Down Under, a tam ni bil med najboljšimi, zato pa je dirko AlUla Tour končal na tretjem mestu.

Pred dnevi pa je dobil enodnevno dirko Muscat Classic. Zdaj je za njim in ostalo karavano že druga etapa na dirki po Omanu. Al Sifah je gostil start, cilj pa je bil v Quarayyatu. Ciljni vzpon je dolg 2,7 km, povprečni naklon pa 6,7-odstoten. Dovolj, da so lahko določeni kolesarji računali na močan napad v zadnjih metrih. Tokrat je kolesarje oviral tudi dež, a po pričakovanjih smo odločitev videli na že opisanem klancu.

Tam je imel Fisher Black največ moči in se je lahko veselil druge zmage v tej sezoni. Po 170 kilometrih in dobrih štirih urah dirkanja je za dve sekundi ugnal Luka Lampertija in klubskega kolego pri UAE Team Emirates Diega Ulissija. Fisher Black je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Naslednje tri etape pa bodo še zahtevnejše in prav lahko še pride do sprememb.

V Kolumbiji Carapaz
Na dirki po Kolumbiji je za kolesarji kratka, a zahtevna etapa. Peta etapa je bila dolga 138 kilometrov, kolesarji pa so morali premagati 3409 metrov nadmorske višine. Cota je gostila start, Alto del Vino pa cilj.

Prvi del je bil ravninski, sledil je 4 km dolg vzpon tretje kategorije, potem pa spust do La Vege, razgiban del do Tobie in po 108 kilometrih dirkanja začetek zaključnega klanca na Alto del Vino. Vrh leži na 2842 metrih nadmorske višine. Kolesarji so morali do cilja premagati 30,2 km dolg vzpon s 5,7-odstotnim povprečnim naklonom. Čeprav ne gre za hudo strmino, je bil klanec dovolj dolg in selektiven.

Kljub številnih vrhunskim kolumbijskim kolesarjem na startu, pa sta prvi dve mesti zasedla Ekvadorca. Richard Carapaz je s časom 3:34:19 prvi prečkal ciljno črto, drugi pa je bil z zaostankom 13 sekund Jonathan Klever Caicedo. 17 sekund je izgubil prvi Kolumbijec Rodrigo Contreras. Sledili so Egan Bernal, Rigoberto Uran, Ivan Ramiro Sosa, Esteban Chaves, DAniel Alejandor Mendez, Harold Tejada, Jose Ramon Muniz …

Dan pred koncem - cilj šeste etape bo gostila Bogota - je vodstvo uspel obdržati Rodrigo Contreras. Zdaj ima 21 sekund prednosti pred Carapazom in 28 pred Jonathanom Caicedom. Sleidjo Uran, Bernal, Tejada, Chaves, Sosa, Mendez, Muniz … Etapa je v zaključku dovolj razgibana, da bi lahko še kdo poskušal z napadom in da bi posledično še prišlo do kakšnih sprememb.

Brez sprememb v Turčiji
Dirka po Antaliji se je končala s četrto etapo s startom in ciljem v Antaliji. Čeprav je bila po preseku sodeč namenjena sprinterjem, pa je prišlo do številnih napadov in vodilni Davide Piganzoli je bil na pravi preizkušnji.

Kar 60 kolesarjev se je podalo v pobeg in ta skupina je bila nadvse močna. Ubežniki so imeli tudi že več kot dobro minuto prednosti, a v ozadju so vseeno vztrajali in na koncu so ubežniki sicer obračunali za zmago, a si niso privozili dovolj velike prednosti, da bi v skupnem seštevku prišlo do sprememb pri vrhu.

Hartthijs de Vries je dobil sprint šesterice. Drugi je bil Fabio Van den Bossche in tretji Alessandro Fancellu.
Davide Piganzoli je na cilj prišel v skupini, ki je zaostala za 21 sekund in je tako ohranil majico vodilnega. Moštvu Polti Kometa pa je priboril prestižno končno zmago.

V tej skupini je bil tudi junak druge etape Matevž Govekar, medtem ko je bil najboljši predstavnik Adrie Mobila spet Anže Skok. A je zaostal za več kot pet minut. Končni vrstni red. Piganzoli je za 18 sekund ugnal Alessandra Pinarella in za 24 Edoarda Zambaninija.

Pedersenova prevlada
Končala se je tudi osma dirka po Provansi, ki je do zadnje tretje etape minila v popolni prevladi Madsa Pedersena. Danec je tudi v zadnji etapi suvereno branil vodstvo v skupnem seštevku.

Sicer pa govorimo o 183 kilometrov dolgi preizkušnji od Rognaca do Arlesa. Na koncu je za zmago obračunala skupina 11 kolesarjev. Sprint je dobil Belgijec Tom Van Asbroeck, ki je ugnal Sama Bennetta. Pedersen je osvojil peto mesto, a brez težav je prišel do končne zmage. Za 29 sekund sta zaostala Axel Zingle in Raul Garcia Pierna. Pedersen je dobil drugo etapno dirko zapored. Slavil pa je že šesto zmago v tej sezoni.

Van Aert pomagal mladedmu Kooiju
Na enodnevni dirki Clasica de Almeria je tekmovalno sezono začel Wout Van Aert. Start dirke je gostila Puebla de Vicar, cilj pa je bil v Roquetasu de Marju. Kolesarji so morali premagati 192 kilometrov dolgo preizkušnjo, ki je bila predvsem v prvi polovici zelo razgibana.

Bolj ravninski drugi del pa je sprinterjem omogočil, da so se lahko pomerili za zmago. V samem zaključku smo videli Wouta Van Aerta, ki se je prelevil v pomočnika. Tokrat je pomagal mlademu sprinterju Olavu Kooiju. Skupaj bosta sodelovala tudi na dirki po Italiji, tokrat pa je prvi poskus v tej sezoni uspel.

Van Aert je opravil svoje delo, Kooij, pa je vse skupaj uspešno dokončal. Po dobrih štirih urah se je 22-letnik veselil zmage na zanj prvi dirki v sezoni. Matteo Moschetti je bil drugi, Matteo Trentin pa tretji. Še eden izmed mladih belgijskih kolesarjev Arnaud De Lie, ki šteje vsega 21 let je bil četrti.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ