Fjordi, morje in gore: Norvežani predstavili traso naslednjega SP

Fjordi, morje in gore: Norvežani predstavili traso naslednjega SP
15.10.2016 AVTOR: D. Z.
Naslednje SP. Gostil ga bo norveški Bergen. Članski kronometer s ciljnim vzponom. Cestna dirka bo dolga kar 274 km. Najdaljša po letu 1981.

Spet septembra
To, da organizator naslednjega svetovnega prvenstva eno leto prej predstavi trase je že običaj. Temu se niso izneverili niti Norvežani, ki bodo prvenstvo gostili leta 2017. Gostilo ga bo mesto Bergen. To bo vsekakor povsem drugačno prvenstvo od tega, ki ga trenutno spremljamo.

Gledalci bodo lahko uživali ob pogledih na fjorde, morje in gore. Ambasador tega prvenstva legendarni Thor Hushovd je imel na predstavitvi glavno besedo. Prvenstvo bo od 16. (uradna otvoritev) do 24. septembra. 17. septembra bosta najprej na sporedu ekipni vožnji na čas. V ponedeljek pa bodo v kronometru nastopali tako mlajši člani kot mladinke.

Posebnost bo članski kronometer
Torek bo namenjen mladincem in članicam, sreda pa članom. Četrtek bo, vsaj kar se tekmovanj tiče, prost. To bo priložnost za trening na trasi cestnih dirk. V petek pa se bodo začele cestne dirke. Najprej mladinke in mlajši člani. V soboto pa mladinci in članice.

Nedelja, 24. septembra bo rezervirana za člansko dirko. Kaj pa trase? Članski kronometer bo vsekakor nekaj posebnega, saj se bo končal na vrhu vzpona Mount Floyen. Kronometer bo dolg vsega 31 kilometrov, kar je najmanj v zgodovini svetovnih prvenstev. Kolesarji bodo morali prevoziti dva razgibana kroga, potem pa še 3,4 km dolg zaključni klanec.

Zaradi vzpona napeto do konca?
Vrh vzpona leži na tristo metrih nadmorske višine, povprečni naklon pa znaša kar 9,1 %. Kolesarji bodo morali po vsej verjetnosti pred vzponom zamenjati tudi kolesa, tako da bodo tisti pravi specialisti za vožnjo na čas težko prišli zares do izraza.

“Vzpon do Floyena bo neverjeten. S povprečnim naklonom 9,1 % bomo vse do konca ugibali, kako se bo stvar razpletla, ” je pojasnil prej omenjeni Hushovd. S tem vzponom pa se bodo morali srečati samo člani. Ostale kategorije bodo imele drugačen krog z enim, 1,4 km dolgim vzponov s povprečnim naklonom 7,2 %. Potem so tu cestne dirke ...

19,1 km dolg krog z enim pravim vzponom
Vsekakor bo proga zelo razgibana, na njej bo priložnost lahko iskalo kar precej različnih tipov kolesarjev. Vse kategorije bodo nastopale na istem krogu. Ta bo dolg 19,1 km. Člani in mladinci bodo startali v Rongu in bodo morali do vstopa na kroge prevoziti 40 kilometrov ob izjemnih panoramah.

Krog bo deloma potekal po trasi kronometra, najtežji vzpon pa bo 1,5 km dolg Salmon Hill. Povprečni naklno znaša 6,4 %. Najstrmejši odsek je takoj na začetku klanca, ko je naklon večji od osmih odstotkov. Vrh je nekje na polovici kroga, tako da bodo imeli mnogi kolesarji dovolj časa za popravljanje pozicij pred samim zaključkom. Člani bodo morali premagati 12 krogov.

Najdaljša cestna dirka po letu 1981
Članska dirka bo dolga kar 276 kilometrov. To bo najdaljša dirka po letu 1981. Članice se bodo pomerile na 152,8 km dolgi preizkušnji. “Cestna dirka bo tehnično zahtevna. Vzponi, hitri spusti, tlakovci in ogromno ovinkov. To bo prava preizkušnja za kolesarje. Trasa je taka, da bo mnogo različnih kolesarjev lahko upalo na zmago, ” je pojasnil Hushovd.

Hushovd, ki je nedavno končal nadvse uspešno kariero se lahko pohvali tudi z osvojitvijo mavrične majice med elito. Še ena zanimivost. Ekipna kronometra bosta potekala v liniji. Brez krogov torej. Ravnanger bo gostil start, Bergen pa cilj. Tako ženske kot moški bodo morali premagati 42,5 km. “Navdušeni smo nad trasami, ki so jih predstavili organizatorji. To bo eno izmed najbolj spektakularnih svetovnih prvenstev vseh časov. Še posebej po zaslugi ciljnega vzpon na članskem kronometru, ” je dejal predsednik Mednarodne kolesarske zveze Brian Cookson: “Pričakujemo izjemne posnetke fjordov, morja in gora za pravo kuliso. To bo dogodek, ki se ga že zdaj vsi veselimo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ