Flandrija: 20 tisoč za najboljšega

Flandrija: 20 tisoč za najboljšega
28.03.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Bliža se eden izmed tistih dni, ki jih kolesarji in kolesarski navdušenci natežje pričakujemo. Dirka po Flandriji. Na sporedu bo 31. marca. Najprej si poglejmo nagradni sklad.

Dirka po Flandriji spada med največje enodnevne dirke. Spada med pet “največjih”, a mnogi izpostavljajo, da je to tista največja izmed njih. Vsekakor je zelo popularna in ob ceste pritegne ogromno gledalcev. Dirka se bo začela v Antwerpnu, končala pa že po tradiciji v kraju Oudenaarde, kjer je tudi znameniti muzej, posvečen tej preizkušnji.

Dirka bo dolga 271 kilometrov. Na startu bodo tudi Matej Mohorič, Matevž Govekar, Jan Tratnik in Luka Mezgec. Prvi favorit bo vsekakor Mathieu Van der Poel. Dvakrat je to dirko že dobil, dvakrat pa je bil drugi, tudi lani, ko ga je premagal Tadej Pogačar. Slednjega letos na startu ne bo, saj je pravkar suvereno dobil dirko po Kataloniji, zdaj pa je na višinskih priprava v Sierra Nevadi. Van der Poel bi lahko postal prvi kolesar po Petru Saganu, ki bi dirko po Flandriji dobil v majici svetovnega prvaka.

Letos je nastopil na vsega treh dirkah. Na Milano-Sanremo je bil deseti, a je do zmage pomagal Jasperju Philipsenu. Dobil je dirko E3 Saxo Classic in bil potem drugi na dirki Gent-Wevelgem. Izzivalcev je ogromno, tudi če bo manjkal poškodovani Wout Van Aert. Tu bo Visma Lease a Bike vsekakor zelo močna, tu je Lidl-Trek … In še lepo število posameznikov. Gre za prestižno dirko, ki jo sleherni kolesar želi dobiti.

Poleg slave, pa se bodo kolesarji potegovali za skupno 50 tisoč evrov. Toliko znaša nagradni sklad. Največji delež pripada zmagovalcu. To je 20 tisoč evrov. Polovico manj prejme drugouvrščeni, pet tisoč evrov pa pripada tretjemu. Četrti prejme 2500 evrov, petouvrščeni pa dva tisoč evrov. Šesti in sedmi prejmeta 1500 evrov, osmi in deveti pa po tisoč evrov. Vsak kolesar, ki se bo uvrstil med desetim in 20. mestom bo prejel po 500 evrov.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ