Flandrija: 21 milijonov evrov. "Investicija, ki se bo povrnila"

Flandrija: 21 milijonov evrov. "Investicija, ki se bo povrnila"
24.09.2021 AVTOR: DZ

Na spletni strani tuttobiciweb.it so se razpisali o svetovnem prvenstvu, ki trenutno poteka v Flandriji. Organizatorji naj bi v celoti za ta projekt porabili kar 21 milijonov evrov.

21,3 milijona evrov. Toliko naj bi znašal proračun svetovnega prvenstva v Flandriji. Številka se zdi nenavadno visoka, a očitno je prava. Sama pokrajina, ki je že od nekdaj naklonjena kolesarstvu naj bi prispevala 13 milijonov evrov. O tem poroča spletni portal tuttobiciweb.it.

Ostalo naj bi organizatorji zbrali predvsem po zaslugi prispevkov mest, ki so med prvenstvom nekoliko bolj izpostavljena. To pa so Knokke, Heist, Leuven in Antwerpen. Organizatorji so investitorje prepričali, da je to najboljša možna reklama. Mesto Lovanio je prispevalo 1,5 milijona evrov. Anversa 800 tisoč evrov, Bruges 360 tisoč evrov, Knokke-Heist 230 tisoč evrov. Župani pa trdijo, da so zgolj izkoristili priložnost za povečanje prepoznavnosti mest.

Dirke naj bi si vse do nedelje ogledalo okrog 250 milijonov gledalcev iz stotih držav. Iz Leuvna in Knokke Heista poročajo o skorajda polni zasedenosti hotelov. Če se vrnemo nekoliko v preteklost. Mednarodna kolesarska zveza je - seveda gre lahko za nekoliko pristransko poročanje, saj je v interesu organizacije, da predstavi prvenstvo v najleši luči - razkrila, da naj bi Innsbruck leta 2018 z organizacijo svetovnega prvenstva zaslužil okrog 35 milijonov evrov.

Flandrijske oblasti želijo, da se njihova investicija povrne v daljšem obdobju, saj trenutna situacija ni ravno ugodna za potovanja. Prav kolesarstvo pa je nadvse primerno, da potencialnim turistom s posnetki pokažeš, kam vse lahko potujejo. “Zakaj se turisti odpravljajo v določene regije v Franciji? Pogosto zato, ker so jih prepričali prizori z dirke po Franciji,” je dejal eden izmed profesorjev dr. Norbert Vanhove, ki se ukvarja prav z analizo, kako se investitorjev vračajo vložena sredstva:

“Ponavadi sem zelo kritičen do investicij v športne prireditve z namenom, da bi tako pritegnili turiste. Te investicije se ponavadi zdijo dobra stvar, realnost pa je drugačna. A v tem primeru je to dobro porabljen denar.” Prav zanimivo. Vanhove prihaja iz Univerze v Lovaniu, ki ni podprla projektov, kot sta Formula 1 ali svetovno prvenstvo v nogometu. Razlog. Take prireditve ne pokažejo mest, pokrajine in okolice, kot to pokaže kolesarstvo.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ