Flandrija: Meka tlakovanih klasik (foto in video)

Flandrija: Meka tlakovanih klasik (foto in video)
29.03.2013 AVTOR: D. Z.
V nedeljo bo na sporedu veliki spektakel - dirka po Flandriji. Mi vam ponujamo pomembnejše podatke in sveže fotografije s prvih treningov na trasi.

Več o največjih enodnevnih klasikah - tudi o prihajajočih dirki po Flandriji, Pariz-Roubaix in Liege-Bastogne-Liege - pa si lahko preberete tudi v marčevski številki revije Bicikel.

Sicer sta pa tudi vabljeni h glasovanju. V anketi vam postavljamo vprašanje, katera izmed severnih klasik vam je najljubša? Možni odgovorit so dirka po Flandriji, Pariz-Roubaix, Amstel Gold Race in Liege-Bastogne-Liege.

Lani spremenjena trasa
Traso dirke po Flandriji so drastično spremenili lani in takrat so se pojavile številne polemike. Tudi cilj so prestavili, vendar se je na sami dirki izkazalo, da gledalcev zaradi spremembe trase ni bilo nič manj. In tako se letošnja dirka spet začne v mestu Brugge, natančneje na glavnem trgu tega mesta.

Na 91 kilometru bo na sporedu prvi vzpon. To bo Tiegemberg. Kmalu zatem pa si bodo sledili Taaienberg, Eikenberg, Molenberg, Rekelberg, Berendries in Valkenberg. Na teh vzponih bodo morali biti tudi favoriti še kako pozorni. Lani so nekateri pomočniki največjih favoritov prav na Molenbergu pobegnili. Na koncu pa morajo kolesarji prevoziti še zaključne tri kroge, v vsakem pa morajo premagati vzpona Oude Kwaremont in Paterberg.

Po 243 kilometrih zadnji izmed 17 vzponov
V zadnjem krogu bo Oude Kwaremont na sporedu po prevoženih kilometrih, Paterberg pa po 243 kilometrih. Torej dobrih deset kilometrov pred ciljem. Lani je do odločilnega pobega prišlo 18 kilometrov pred ciljem, ko je najprej napadel Alessandro Ballan. Kasneje sta ga ujela še Filippo Pozzato in Tom Boonen. Kasneje je Boonen v sprintu premagal drugega Pozzata in na koncu tretjega Ballana. Belgijec se je veselil tretje zmage na prestižni dirki.

A lani je že pred flandrijsko klasiko Boonen pokazal izjemno formo, medtem ko se letos ukvarja s številnimi težavami. Najprej zdravstvenimi, potem s poškodobo. Pred slabim tednom dni pa je še padel na dirki Gent-Wevelgem, kjer si je rahlo poškodoval koleno. A te dni je že nastopal na dirki Trije dnevi De Panne.

Boonen z odlično ekipo, Cancellara odlično pripravljen
In na dirki po Flandriji štejejo izkušnje, tako da Boonena nikakor ne smemo pozabiti, ko omenjamo faovrite za zmago. Napadal bo rekordno četro zmago na tej dirki. Nekaj, kar do zdaj ni uspelo še nikomur. Ob sebi bo imel tudi odlične kolesarje, kot sta Niki Terpstra in predvsem Sylvain Chavanel.

A v izjemni formi je spet tudi Fabian Cancellara, ki se je lani prav na dirki po Flandriji poškodoval, tako da te trase dirke še ni zmagal. Še kako sveža pa se zdi tista zmaga leta 2010, ko se je z nasprotniki – tudi z Boonenom v obračunu eden na enega – praktično poigral. Jasno je, da lahko Cancellara zmaga samo, če napade prej in preostale pusti za seboj.

Sagan najbolj vsestranski in najbolje pripravljen?
Povsem drugačno taktiko lahko ubere mladi Peter Sagan. Slovak je odlično pripravljen in je praktično na vsaki dirki, na kateri nastopi, konkurenčen najboljšim. Dirko Gent-Wevelgem je dobil na izjemen način. Tam je dokazal, da lahko tudi napade in sploh ne čaka na ciljni sprint. Jasno pa je, da lahko dobi tudi sprint večje skupine.

Potem pa je tu še vrsta izjemnih kolesarjev, ki bodo še kako čakali na morebitne napake in preveliko taktiziranje med prej omenjenimi kolesarji. Omenimo jih zgolj nekaj: Edvald Boasson Hagen, Luca Paolini, lani drugi Filippo Pozzato, Daniel Oss, Matti Breschel, Arnaud Demare, Alexander Kristoff, Juan Antonio Flecha, Ian Stannard, Bernhard Eisel, Sep Vanmarcke, Jurgen Roelands, Bjorn Leukemans, Oscar Gatto, Grega Van Avermaet, Thor Hushovd, Sebastian Langeveld, Geraint Thomas …

Na startu tudi štirje Slovenci
Takih kolesarjev je zares ogromno. Med 206 kolesarji se bodo na pot proti ciljnemu mestu Oudenaarde podali tudi štirje Slovenci. Borut Božič je v odlični formi, Kristjan Koren bo moral pomagati Petru Saganu. Tu sta še Grega Bole in Blaž Jarc.

Nastop sta že odpovedala dva zvezdnika Taylor Phinney in aktualni svetovni prvak Philippe Gilbert. Skratka. 17 vzponov, 256 kilometrov in zaključni trije krogi čez Kwaremont in Paterberg. To bo dirka po Flandriji, ki bo ob ceste brez dvoma spet privabila blizu milijona ljudi.

Vrstni red vzponov na dirki po Flandriji:
Tiegeberg, Taaienberg, Eikenberg, Molenberg, Rekelberg, Berendries, Valkenberg, 8. Oude Kwaremont, Paterberg, Koppenberg, Steenbeekdries, Kruisberg, Oude Kwaremont, Paterberg, Hoogberg, Oude Kwaremont in Paterberg.

Najprej spomin na leto 2012, potem pa še sveže fotografije z Boletom in Korenom
V nadaljevanju si lahko ogledate lansko dirko, ki jo je dobil Tom Boonen, ki je tako slavil že tretjo zmago na tej preizkušnji. V fotogaleriji pa si lahko ogledate že prve fotografije s treningov na dirki po Flandriji. Opazite lahko tudi dva Slovenca. Kristjan Koren je tisti, ki kolesari ob Petru Saganu, v dresu Vacansoleila pa lahko opazite tudi Grego Boleta.

Dirka po Flandriji leta 2012
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ