Flandrija: Niki Terpstra ugnal velike zvezdnike

Flandrija: Niki Terpstra ugnal velike zvezdnike
02.04.2018 AVTOR: D. Z.
Niki Terpstra veliki junak dirke po Flandriji! Sagan, Van Avermaet ... poraženi. Slovencev ni bilo v ospredju.

102. dirka po Flandriji je bila z 267 kilometri najdaljša v zadnjih 17 letih. Sicer pa je bila trasa bolj ali manj podobna trasi v zadnjih letih. Kolesarji so morali premagati 18 znamenitih vzponov in še dodatnih pet ravninskih tlakovanih odsekov.

Antwerpen je gostil start, cilj pa že po tradiciji Oudenaarde. Na startu so bili tudi Luka Pibernik, Borut Božič, Kristijan Koren in Luka Mezgec. Že od starta so kolesarji kolesarili v dežju. Kmalu po startu je prišlo do številnih poskusov pobega, a nikomur ni uspelo. Potem pa je prišlo tudi do padca, v katerega je bil vpleten tudi Sep Vanmarcke. Ker so bili napadi neuspešni, je povprečna hitrost po prvi uri dirkanja znašala kar 46 km/h.

Ubežna skupina se je izoblikovala po šele 70 prevoženih kilometrih. V ospredju so se zbrali naslednji kolesarji: Filippo Ganna (UAE Team Emirates), Ivan Garcia Cortina (Bahrain-Merida), Ryan Gibbons (Dimension Data), Pascal Eenkhoorn (LottoNL-Jumbo), Aim é De Gendt (Sport Vlaanderen-Baloise), Michael Goolaerts (Veranda ’s Willems-Crelan), Dimitri Peyskens (WB Aqua Protect-Veranclassic), Pim Ligthart in Floris Gerts (Roompot-Nederlandse Loterij), Jimmy Turgis (Cofidis) in Marco Haller (Katjuša-Alpecin).

V glavnini se je na tleh še drugič znašel Vanmarcke. Po 120 kilometrih dirkanja so ubežniki zavili proti vznožju prvega vzpona dneva – Oude Kwaremont. A mnogi so pričakovali znameniti Muur Geraardsbergen. Lani je tu Quick Step pričel z napadom, letos je pred začetkom vzpona prišlo do padca. Na tleh so se znašli Oliver Naesen, Ian Stannard, Stijn Devolder … Glavnina je pospešila, a do večje selekcije na Muuru ni prišlo. Ubežniki niso imeli večjih možnosti za uspeh, saj so kolesarji Quick Stepa na Kanariebergu pripravili nov napad.

V ospredju sta ostala samo še Devriendt in Garcia Cortina. Po 200 kilometrih dirkanja sta imela vsega minuto in pol prednosti pred skupino z najboljšimi. 50 kilometrov do cilja se jima je pridružila četverica Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Magnus Cort Nielsen (Astana), Sebastian Langeveld (EF Education First-Drapac) in Dylan van Baarle (Sky). V lov za njimi se je na Koppenbergu podal Niki Terpstra. Odzvali so se tudi Gilbert, Van Avermaet, Sagan, Van Aert, Vanmarcke, Kwiatkowski, Stuyven, Kristoff in celo Nibali … Od tu naprej je so kolesarji že bili prave boje.

Sledil je 15. vzpon dneva Taaienberg. Tu je napadel Greg Van Avermaet, a najboljši so uspeli odgovoriti tudi na to pospeševanje. Številna pospeševanja in zahtevna trasa so poskrbeli, da je bilo v prvi skupini vsega dobrih 30 kolesarjev in 30 kilometrov pred ciljem so poskusili še Štybar, Sagan, Kwiatkowski in Stuyven. A tudi oni neuspešno. Na ravninskem delu je skočil Vincenzo Nibali. Potegnil je odločilno potezo, saj mu je sledil Niki Terpstra. Ta je na kratkem vzponu Hotond nadaljeval z napadom, Italijan pa mu ni mogel več slediti.

Slab Vanmarckejev dan se je nadaljeval, saj je obil še defekt. Terpstra je sam ujel preostale ubežnike Van Baarleja, Langevelda in Pedersena ter jih na Kwaremontu tudi prehitel. Pedersen mu je lahko še najdlje sledil in tudi ni želel popustiti, v lovu za Terpstro pa smo videli nove napade. Tudi Sagan je poskusil, vendar pa je imel lanski zmagovalec Philippe Gilbert, ki je tokrat branil klubskega kolego Nikija Terpstro. Sagan je napadel še na zadnjem vzponu dneva, torej na Paterbergu. Bil je odločen, a za Terpstro je zaostajal za dobre pol minute.

Tega zaostanka ni mogel nadoknaditi in najboljši so ga uspeli ujeti. Terpstra je že vedel, da bo lahko slavil prestižno zmago in jo dodal k izjemni zmagi na dirki Pariz-Roubaix. V ozadju se je Pedersen boril za drugo mesto, v boju za tretje pa smo videli nove napade. Valgrenovemu je sledil Gilbert. Na koncu je Pedersen uspel osvojiti drugo mesto. Za zmagovalcem je zaostal za 12 sekund. Pet sekund za njim je ciljno črto prečkal Gilbert, ki je tako dopolnil oder, na katerem sta bila dva člana Quick Stepa.

Sledil je Valgren. 25 sekund za zmagovalcem pa je na cilj prišla skupina s preostalimi favoriti. Sprint je dobil Van Avermaet pred Saganom. Sledili so še Stuyven, Benoot, Van Aert, Štybar, Naesen, Van Baarle in Vanmarcke. Najboljši Slovenec je bil Kristijan Koren na 46. mestu. Mezgec je bil 84., Pibernik 85., Božič pa je odstopil. Quick Step je na tej dirki znova dokazal, kako lahko dirka, če imajo na voljo več močnih kolesarjev. S takim dirkanjem do izraza še težje pridejo zvezdniki, kota sta Van Avermaet ali Sagan.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ