Flandrija: Pripravljeni kaznovati kolesarje ...

Flandrija: Pripravljeni kaznovati kolesarje ...
31.03.2017 AVTOR: D. Z.
Vožnja po pločnikih in kolesarskih stezah na dirkah je prepovedana! Komisarji sporočajo, da bodo kolesarje, ki bodo na dirki po Flandriji kršili pravila izključili.

Poročali smo o tem, da so komisarji na dirki De Panne kaznovali 15 kolesarjev, ki so se namesto po tlakovci delno peljali po kolesarski stezi poleg tlakovcev.

Posledično so si s tem sicer olajšali vožnjo, a obenem ogrožali gledalce. Kazen je bila zgolj finančna, saj je nenazadnje šlo za najbolje uvrščene kolesarje v prvi etapi. Zdaj pa je glavni komisar pri UCI Didier Simon za časopis Het Laatste Nieuws poudaril: »Če vidimo kogarkoli voziti po pločniku z namenom pridobiti zgolj meter prednosti, ga bomo odstranili z dirke. Brez oklevanja. «

Direktor nedeljske dirke po Flandriji Wim Van Herreweghe je dodal, da bo komisarje prosil za ostrejši pristop pri takih primerih. Več bo jasno po sobotnem sestanku s športnimi direktorji ekip. Pravila pravijo, da je kakršnakoli zloraba pločnikov in kolesarskih poti, ki niso del trase kazniva. Kazen pa: Dvesto švicarskih frankov in/ali diskvalifikacija. To pravilo so sprejeli leta 2014, letos pa je že sprožilo ogorčenje na dirki Omloop Het Nieuwsblad.

Takrat so ubežniki lahko uporabljali lepše poti ob tlakovanih odsekov, glavnini pa komisarji tega niso dovolili. Didier Simon je izpostavil, ga pri uveljavljanju pravil ne bo zanimalo, ali gre za enega izmed zvezdnikov ali povprečnih kolesarjev: »Resnično me ne zanima. Vprašajte Romaina Bardeta. Vse skupaj je postalo preveč nevarno, da bi še prizanašali. « Pri cyclingnews.com so stopili v stik z nekaterimi športnimi direktorji in managerji ekip.

»Obstajata dve rešitvi. Ali postaviš ograje in tako kolesarjem onemogočiš vožnjo po pločnikih ali pa jih izključiš. Vmesne poti ni, « je dejal glavni mož Quick Stepa Patrick Lefevre, ki je dodal: »Kolesarji bodo vedno poskušali najti najkrajšo pot. To je nekaj normalnega. Če bodo videli priložnost, da pridobijo nekaj metrov, potem bodo to naredili. « Član Orice Scotta Matt Wilson meni, da kazni niso rešitev:

»Ali postaviš ograje ali pa tega pravila ne sprejmeš. Kolesar bo vedno poskušal najti tisto pot. Ko to stori en kolesar, grejo ostali za njim. Tega ne bodo rešili s kaznimi ali opozorili. Nekdo bo šel po bližnjici, če bo na voljo. Tu ljudje dirkajo že sto let in vedno je bilo tako. Te kulture ne bomo spremenili. Če je odsek nevaren, potem moraš postaviti ograje. « Oglasil se je tudi športni direktor Katjuše Torsten Schmidt: »S svojim sinom in ženo ne bi želel stati ob cesti, ko gre kolesar tudi 50 kilometrov na uro mimo tebe, pa čeprav zgolj pol metra stran. Potrebujemo ograje. «

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ