Flandrijski šov in izjemen zaključni dvoboj

Flandrijski šov in izjemen zaključni dvoboj
05.04.2021 AVTOR: DZ, foto sirotti

Kasper Asgreen. Danec je veliki zmagovalec dirke po Flandriji. V sprintu je ugnal Mathieuja Van der Poela. Luka Mezgec dirke ni končal.

Pa je za kolesarji. Znamenita. Edinstvena. Posebna v vseh pogledih. Najboljše, kar ponuja Flandrija. Dirka po Flandriji. Ena - druga po vrsti - izmed petih velikih enodnevnih klasik ni razočarala. Še več.

Na 254 kilometrov dolgi dirki, ki je poznana po kratkih, strmih in večinoma tlakovanih vzponih - od 19 vzponov jih je kar 13 tlakovanih - smo videli smo izjemne boje velikih zvezdnikov. Takoj po startu je prišlo do pobega manjše skupine kolesarjev, ki so jo sestavljali Stefan Bissegger (EF Education-Nippo), Mathias Norsgaard (Movistar), Jelle Wallays (Cofidis), Fabio Van Den Bossche (Sport Vlaanderen Baloise), Mathijs Paasschens (Bingoal WB), Hugo Houle (Astana-Premier Tech) in Nico Denz (Team DSM).

Sedmerica si je hitro privozila opaznejšo prednost, medtem ko sta se v lov za njimi podala Jevgenij Fedorov in Otto Vergaerde. Fedorov se je razjezil, ker mu je Vergaerde samo sledil. Zato je hitro zmanjšal hitrost, tako da se je Vergaerde komajda rešil. Zato se je zapeljal ob Fedorova in se naslonil nanj. Posledično so komisarji oba izključili z dirke.

Ubežniki so imeli 140 kilometrov pred ciljem - tik pred prvim prihdom na Oude Kwaremont - že 11 minut prednosti pred glavnino, v kateri so pobudo prevzeli kolesarji UAE, Jumbo Visme in Bahraina. Pravo akcijo so sto kilometrov pred ciljem pričakovano začeli kolesarji Deceuninck Quick Stepa. Na Molenbergu je pospešil Davide Ballerini. Sledili so še nekateri drugi, tako da je tudi glavnina pospešila. 80 kilometrov do cilja je prišlo do padca.

Vanj so bili vpleteni tudi Oliver Naesen, Michael Matthews, Alexander Kristoff, Kasper Asgreen in Julian Alaphilippe. Med ubežniki je imel največ moči Bissegger, ki je nadaljeval s samostojnim pobegom, a je vedel, da večjih možnosti za uspeh nima. Sledili so novi napadi v glavnini. Tokrat že glavnih favoritov. Najprej Yves Lampaert, potem Tim Wellens, Julian Alaphilippe in 54 kilometrov pred ciljem Mathieu Van der Poel.

Sledil mu je lahko samo Kasper Asgreen, tako da je bilo nekako že takrat jasno, da sta to najmočnejša kolesarja na dirki, pa čeprav so ju uspeli zasledovalci hitro ujeti. Wout Van Aert je imel težave na vzponih. Tudi kasneje na Paterbergu, ko je Asgreen spet pospešil. Kljub vsem napadom, so najboljši ostali skupaj, vse dokler ni napadel Alaphilippe, ki je prvi ujel zadnjega ubežnika Bisseggerja. Svetovni prvak pa ni bil dovolj močan.

Predvsem Van der Poel je opravil veliko dela pri pokrivanju nevarnih pobegov in v ospredju je vseskozi prihajalo do sprememb. 27 kilometrov pred ciljem je spet pospešil Asgreen in sledila sta lahko še Van der Poel in Van Aert. Ta trojica kolesarjev je nadaljevala sama v ospredju. Ostali jim niso mogli več slediti. Sledil je predzadnji vzpon dneva - Oude Kwaremont. Tokrat je ostro napadel Van der Poel. Takoj je popustil Van Aert, ki se je znašel v večji krizi.

Asgreen na Van der Poelov napad sicer ni mogel odgovoriti takoj, je pa vseeno uspel ujeti Nizozemca in zadnji vzpon na Paterberg sta premagala skupaj. Sledilo je zaključnih 13 kilometrov. V vodstvu sta se izmenjevala vse do zadnjega kilometra. Imela sta dovolj časa za taktiziranje in Van der Poel je bil pred sprintom na prvem mestu. V podobnem položaju, kot lani proti Van Aertu. Tokrat pa je naletel na močnejšega nasprotnika.

Čakal je vse do dobrih dvesto metrov pred ciljem, potem pa začel sprint. Asgreen pa je bil močnejši, tako da se je lahko veselil največje zmage v svoji karieri. Zadnji Danec, ki mu je uspel tak podvig je bil leta 1997 Rolf Sorensen. V ozadju je zasledovalna skupina deset kilometrov pred ciljem ujela utrujenega Van Aerta. Ko smo mislili, da bomo gledali sprint za tretje mesto, je napadel Greg Van Avermaet. Sledil mu je Jasper Stuyven. V sprintu pa je bil olimpijski prvak vseeno močnejši. Za četrto uvrstitev na stopničke na tej dirki. Nima pa še zmage.

Rezultati
1. KasperAsgreen (Dan, Deceuninck Quick Step) 6:02:12
2. Mathieu Van der Poel (Niz, Alpecin Fenix) isti čas
3. Greg Van Avermaet (Bel, AG2R La Mondiale) 0:32
4. Jasper Stuyven (Bel, Trek Segafredo) 0:33
5. Sep Vanmarcke (Bel, Israel Start Up Nation) 0:47
6. Wout Van Aert (Bel, Jumbo Visma)
7. Gianni Vermeersch (Bel, Alpecin Fenix)
8. Anthony Turgis (Fra, Total Direct Energie)
9. Florian Senechal (Fra, Deceuninck Quick Step)
10. Dylan Van Baarle (Niz, Ineos Grenadiers)
11. Christophe Laporte (Fra, Cofidis) vsi isti čas
12. Tiesj Benoot (Bel, DSM) 0:49
Luka Mezgec (Slo, Bike Exchange) odstop

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ