Flandrijski spektakel Petru Saganu!

Flandrijski spektakel Petru Saganu!
03.04.2016 AVTOR: D. Z.
Peter Sagan je veliki zmagovalec dirke po Flandriji. Po samostojnem pobegu. Fabian Cancellara je bil drugi, tretji pa Sep Vanmarcke. Do cilja je prišel tudi Luka Mezgec.

Najprej spomin na tragično preminula kolesarja
Letošnja dirka po Flandriji je bila že stota. Kolesarji pa so morali premvoziti skoraj 256 kilometrov. Tudi tokrat smo lahko pričakovali izjemen spektakel in kolesarji nas niso razočarali. Na startu v Bruggeju se je zbralo izjemno število gledalcev, pred kolesarji pa je bilo 18 kratkih, a strmih vzponov, večina od njih je bila tudi tlakovana. Poleg tega so morali premagati še sedem ravninskih tlakovanih odsekov.

Na dirki so nastopili tudi trije Slovenci. Luka Pibernik in Marko Kump v dresih Lampreja Meride ter Luka Mezgec, član Orice GreenEdge. Najprej je bila na startu na vrsti minuta tišine v čast v ponedeljek umrlemu kolesarju Antoinu Demitieju. Po 25 kilometrih pa so kolesarji upočasnili. Tokrat v mestu Hooglede. To je bilo rojstno mesto v prejšnjem tednu umrlega kolesarja Daana Myngheerja. Potem pa se je začelo pravo dirkanje.

Padec in odstop Van Avermaeta
Številni napadi in hiter ritem. Šele po 70 kilometrih je prišlo do pravega pobega. Ubežno skupinico so sestavljali Hugo Houl é (Ag2r-La Mondiale), Federico Zurlo (Lampre-Merida), Imanol Erviti (Movistar), Lukas Postlberger (Bora-Argon 18), Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) in Wesley Kreder (Roompot Oranje Peloton). V glavnini je prišlo do številnih padcev, tudi Sep Vanmarcke se je znašel na tleh.

Zaradi padca pa je moral odstopiti eden izmed favoritov Greg Van Avermaet. Potem pa je na Molenbergu napadel novinec na tej dirki Tony Martin. Izoblikovala se je skupina 25 kolesarjev, kasneje pa so se kolesarji vseeno polovili. Na Lebergu je skočil Andre Greipel, sledil pa mu je Nils Politt. Ubežnikoma je glavnina pustila, da sta si prevozila večjo prednost. A potem je prišlo še do novih menjav v ospredju.

Sagan napadel 30 km pred ciljem
Pred Oude Kwaremontom je bila v ospredju sedmerica kolesarjev. V zadnjih 55 kilometrih pa so morali premagati še osem vzponom. Po dvakrat Oude Kwaremont in Paterberg. Najprej je iz ozadja napadep Stijn Vendenbergh, pridružil pa se mu je Dylan Van Baarle. Na Koppenbergu sta ujela ubežno skupino. V ozadju pa so bili aktivni tudi največji favoriti. Pred Koppenbergom so najprej napadli Vanmarcke, Stuyven, Ian Stannard in Pieter Weening.

Na vrhu sta bila prva Claeys in Greipel. Sagan in Cancellara sta se vozila zelo blizu eden drugega. Sledili so novi napadi kolesarjev iz 'druge vrste '. Medtem ko so se najboljši na Taaienbergu preselili med vodilne. Pred Kruisbergom sta napadla Kwiatkowski in Sagan. Ko so preostali spoznali, kdo je v ospredju, je nastala panika. Vanmarcke ju je še lahko ujel in tako se je začela zmagovita pot. Do cilja je bilo dobrih 30 kilometrov.

V mavrični majici do zmage
Na vrhu Kruisberga so imeli pred skupino s Cancellaro že 40 sekund naskoka. Ko so se še zadnjič podali na Oude Kwaremont, je najprej popustil Kwiatkowski, medtem ko se je iz glavnine izstrelil Fabian Cancellara. Švicar je bil na vrhu že tretji, za Saganom in Vanmackerjem je zaostajal za 12 sekund. A na široki cesti pred Paterbergom so Cancellaro ujeli Nikki Terpstra, Claeys in Erviti.

Sledil je še znameniti Paterberg. Peter Sagan je bil premočan in Vanmarcke mu ni mogel več slediti. Cancellara je Nizozemca hitro ujel, a Sagan je bil že predaleč. Sagan se je v mavrični majici veselil zaslužene zmage v Oudenaardu. Fabian Cancellara je v zadnjem nastopu na tej dirki dobil boj za drugo mesto. Vanmacke je bil tretji. Sledili so lanski zmagovalec Kristoff, Rowe, Van Baarle, Erviti, Štybar, Claeys, Terpstra, Boom, Thomas … Luka Mezgec je zasedel 36. mesto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ