Fluent Wheel - obroč, ki absorbira tresljaje

Fluent Wheel - obroč, ki absorbira tresljaje
12.05.2014 AVTOR: Matej Zalar
Izraelsko podjetje SoftWheel je predstavilo nadgradnjo svojega obroča Acrobat - model Fluent, ki namesto naper uporablja amortizerje.
Idejo je Izraelec Gilad Wolf dobil pred šestimi leti, ko si je zaradi luknje v cestišču med vožnjo s kolesom zlomil medenico. Najprej je podoben sistem razvil za invalidske vozičke, nadaljeval pa je z obroči za kolesa.

Model Fluent funkcionira na povsem enak način – trije cilindrični amortizerji nadomeščajo napere. Amortizerji ostajajo trdi, dokler vozimo po gladkih podlagah, ob večjih tresljajih pa se skrčijo in ublažijo tresenje. V tem primeru se pesto obroča za trenutek pomakne navzdol in absorbira energijo, ki bi se drugače prenesla na kolesarja.

Obroči se od običajnih modelov vzmetenja razlikujejo po tem, da ne reagirajo samo na ovire, ki so neposredno pod kolesom, temveč tudi na ovire, ki so pred kolesom, na primer na ležeče policaje. SoftWheel načrtuje, da bo model Fluent na tržišče prišel konec letošnjega leta, par obročev pa naj bi bil na voljo za 2000 dolarjev.

Trenutno še ni znano, v kolikšni meri bodo obroči kompatibilni z običajnimi cestnimi kolesi, v podjetju pa zagotavljajo, da jih bomo lahko uporabljali na večini običajnih modelov koles.

Predstavitev obročev Fluent:
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ