FlyKly dobiva konkurenco - Copenhagen Wheel gre na tržišče

FlyKly dobiva konkurenco - Copenhagen Wheel gre na tržišče
13.01.2014 AVTOR: Nejc Grilc
Električno zadnje kolo, poimenovano Copenhagen Wheel, bo v prvi polovici letošnjega leta končno vstopilo na tržišče.

Copenhagen Wheel se na trgu električnih zadnjih obročev pridružuje FlyKly Smart Wheelu slovenskega oblikovalca Nika Klanjška, oba produkta pa bosta na voljo v prvi polovici leta 2014.

Pri MIT-u, inštitutu za tehnologijo v Massachusettsu, so že leta 2009 predstavili koncept električnega kolesa, zaradi sponzorstva mesta poimenovan Copenhagen Wheel. Koncept je bil revolucionarna novost v kolesarskem svetu, vendar do njegove realizacije ni prišlo.

Kot smo že poročali na Bicikel.com je vmes slovenska ekipa pod vodstvom Nika Klanjška preko Kickstarterja predstavila projekt FlyKly Smart Wheel, ki je bil konceptualno zelo podoben Copenhagen Wheelu, vendar z dodanimi nekaterimi izboljšavami.

Ob koncu preteklega leta pa je MIT-ova skupina SENSEable City predstavila izboljšano verzijo Copenhagen Wheela, ki se bo na tržišču na voljo v prvi polovici leta 2014. Princip ostaja isti, gre za snemljivo zadnje kolo z električnim motorjem, na voljo v treh različnih velikostih (26-inčno, 27-inčno in 700C), katerega lahko namestimo na običajno kolo.

Motor Copenhagen Wheela upravljamo preko aplikacije na pametnem telefonu, katerega namestimo na krmilo, motor pa se sam prilagaja naši vožnji se vklopi, ko je to potrebno. Ko na primer vozimo po klancu navzgor, nam motor bolj pomaga, ko pa se počasi vozimo po ravnini, se avtomatično izklopi in prihrani energijo. Dostopen je v 250 ali 350 vatni različici. Poganjajo ga baterije, ki jih polnemo preko navadne električne vtičnice, polnejo pa se tudi ko zaviramo ali ko vozimo po klancu navzdol. Domet baterije je dobrih 50 kilometrov, kolo pa doseže najvišjo hitrost 32 kilometrov na uro.

Izboljšani koncept Copenhagen Wheela je preko Bluetootha povezan s telefonom in se avtomatično zaklene, ko telefon ni več v dometu Bluetootha, prav tako pa nam v primeru kraje pošlje tekstovno sporočilo o trenutni lokaciji kolesa. Razvijalci so dodali tudi senzorje, ki merijo kakovost zraka v naši okolici in hrup okoli nas, senzorji merijo trenutno hitrost in razdaljo, ki smo jo prevozili, prikaže pa tudi trenutno temperaturo okolice in relativno vlažnost.

Pri Copenhagen Wheelu se vrti celotno ohišje motorja, pri FlyKlyu pa stran, na kateri so nameščene baterije, miruje in tako podaljša življenjsko dobo baterij. Cene Copenhagen Wheela zaenkrat še niso znane, nekatera poročila pa navajajo, da naj bi se gibale okoli 700 dolarjev, kar je približno 100 dolarjev več, kot stane slovenski produkt FlyKly Smart Wheel.

Glavno vprašanje je, kako trpežni bodo obroči, ko pridejo na tržišče, in kako zanesljiva bo tehnologija, ki upravlja z motorjem. Na prikaznih videih je snemanje in nameščanje zadnjega obroča videti zelo enostavno, vendar je tehnologija v praksi še nepreizkušena, zato se marsikomu tudi na tem področju porajajo dvomi.

Tako Copenhagen Wheel kot FlyKly Smart Wheel se na tržišče podajata v začetku leta 2014, konkurenca pa bo prav gotovo še pripomogla k dodatnemu razvoju tehnologije, ki bo zelo olajšala predvsem transport s kolesom v velikih mestih. Katero od koles pa bo na koncu boljše, bomo videli v prihodnjih mesecih.

Predstavitev Copenhagen Wheela:


Predstavitev FlyKly Smart Wheela:
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ