Francesco Manuel Bongiorno je zmagovalec kraljevske etape na dirki Po Sloveniji

Francesco Manuel Bongiorno je zmagovalec kraljevske etape na dirki Po Sloveniji
21.06.2014 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Junak dneva je tudi Klemen Štimulak, ki je napadel od starta in bežal še z šestimi kolesarji 182 km. Rumeno majico bo po današnji etapi nosil Portugalec Tiago Machado.

Vršiču (14-krat na ali prek), Krvavcu (3 -krat) in Goltem (enkrat ) se je v 21-ti izvedbe Dirke po Sloveniji z današnjo etapo pridružil četrti klanec Trije kralji, ki je poskrbel za razplet slovenske pentlje.

192 kilometrov dolgo 3. etapo Dirke po Sloveniji je začelo 137 kolesarjev. Pričakovano so kolesarji od samega uradnega starta poizkušali s pobegi in ni bilo potrebno dolgo, da je to uspelo šesterici, med katerimi je bil tudi slovenski kolesar Adria Mobil, Klemen Štimulak.

Preostali kolesarji v ubežni skupini so bili Pavel Brutt, Antonino Parrinello, Andrea Fedi, Edvard Theuns in Alessandro Malaguti. Glavnina je celotno etapo nadzorovala tudi najvišjo prednost ubežnikov, ki je znašala pet minut in pol. Ko je bilo za kolesarji polovica dirke so začeli z narekovanjem tempa kolesarji Cannondalle in Lampre.

Z začetkom vzpenjanja na gorski cilj druge kategorije Veliko Tinje, ki je bil na 160,7 kilometra so bili med ubežniki samo še štirje kolesarji skupaj s Klemnom Štimulakom. Prednost dobrih dveh minut pred glavnino je uspelo ubežnikom ohraniti, do drugega vzpenjanja na Veliko Tinje. Pred začetkom ciljnega vzpona na Tri Kralje je ubežnike glavnina oziroma zasledovalna skupina kolesarjev ujela.

Šest kilometrov do cilja so si trije kolesarji Francesco Manuel Bongiorno (Ita) Bardiani, Tiago Machado (Por) Netap Endura in Linur Zakarin (Rus) RusVelo privozila manjšo prednost, ki pa so jo do cilja počasi povečevali. Kilometer pred ciljem je bilo jasno, da bo to trojica, ki se bo med seboj udarila za zmago v tretji etapi. Največ moči po 192 kilometrih je imel v zaključku triindvajsetletni Italijan Francesco Manuel Bongiorno.

V zasledovalni skupini kolesarjev sta bila uspešna pri vzpenjanju tudi dva slovenska kolesarja Jure Golčer in Kristja Koren, ki je bil s 7. mestom tudi najboljši slovenski kolesar. Jure Golčer je zasedel 11. mesto.


Jutri je pred kolesarji zadnja etapa s ciljem v Novem mestu. Kolesarji Adrie Mobila bodo poskušali zmagati na domačem terenu. To bo hkrati tudi jubilejna 120. etapa odkar je bila leta 1993 organizirana prva dirka. Zabavna prireditev ob zaključku etape se bo pričela ob 14:30. Gledalce bo zabavala  glasbena skupina KOK BAND in novomeške mažoretke. Kolesarje se prvič v Novem mestu pričakuje okoli 15:00, ko bodo imeli do cilja še 4 kroge po ulicah Dolenjske prestolnice.

Celotni rezultati tretje etape in generalna razvrstitev

Generalna razvrstitev pred zadnjo etapo

1. Tiago Machado (Por) NetApp-Endura 9;20:43
2. Ilnur Zakarin (Rus) RusVelo +0:23
3. Matteo Rabottini (Ita) Neri Sottoli 0:33
4. Kristijan Koren (Slo) Cannondale 0:35
5. Francesco Manuel Bongiorno (Ita) Bardiani-CSF 0:37
6. Damiano Caruso (Ita) Cannondale 0:52
7. Simon Yates (VB) Orica-GreenEdge 0:55
8. Eliot Lietaer (Bel) Topsport Vlaanderen-Baloise 1:10
9. Jure Golčer (Slo) reprezentanca Slovenije 1:27
10. Artem Ovečkin (Rus) RusVelo 1:37

15. Radoslav Rogina (Hrv) Adria Mobil 2:18
26. Primož Roglič (Slo) Adria Mobil 8:31
34. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida 10:40
37. Kristjan Fajt (Slo) Adria Mobil 11:41
38. Luka Pibernik (Slo) Radenska 11:55

 

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ