Francoska pristranskost?

Francoska pristranskost?
24.07.2017 AVTOR: D. Z.
Najbolj bojevit kolesar letošnje dirke po Franciji je bil Warren Barguil. Takšna je bila odločitev. A med navijači je največ glasov dobil Thomas De Gendt.

Na oder na Elizejskih poljanah vsako leto pride tudi najbolj bojevit kolesar dirke po Franciji. Letos so ta naziv podelili domačinu Warrenu Barguilu ki je dobil 2. etapi, oblekel pikčasto majico in Tour končal na 10. mestu.

Za njim je zares izjemna tritedenska preizkušnja. A vajeni smo, da priznanje za najbolj bojevitega ponavadi ne dobijo ravno kolesarji, ki so že prejeli številne druge nagrade. In na letošnji dirki po Franciji je bil Thomas De Gendt tisti, ki sicer ni slavil etapne zmage, a je bil zares velikokrat v pobegu. Obenem je bil na koncu tretji po številu točk na gorskih ciljih in tretji po številu točk v boju za zeleno majico.

“Morda bi bilo bolje, če bi trikrat ali štirikrat raje izpustil pobeg, a včasih se mi je zgodilo, da sem se v ospredju znašel brez dodatnega truda. Če pride do pobega desetih ali 15 kolesarjev, potem sem prepričan, da moram biti član te skupine. V nasprotju z lanskim letom, so imeli člani Skyja vse pod nadzorom in tako sem imel še manj priložnosti. Moje mnenje je, da preveč moči porabijo samo zato, da nadzirajo potek. A za to imajo seveda pravico, ” je v uradni izjavi za javnost dejal Thomas De Gendt.

Gledalci so ga izglasovali za najbolj bojevitega kolesarja na dirki, a glavno besedo je imela šestčlanska žirija in De Gendt je v tem boju pristal na drugem mestu. Zmagovalec pa Barguil. “Naj bom jasen. Barguil je odpeljal izjemen Tour in prav nič mu ne zamerim. Ampak, pikčasta majica je za najboljšega gorskega kolesarja, etapna zmaga za najmočnejšega tistega dne, zelena pa za tistega, ki je bil redno med najboljšimi. Moje mnenje je, da bi moral nagrada za najbolj bojevitega dobiti nekdo, ki je skozi celoten Tour pokazal, da lahko z napadi poživi dirko. Sicer se mi z etapno zmago ni izšlo, a to ne bi smelo vplivati na odločitev o najbolj borbenem kolesarju, ” je še dodal De Gendt.

Seveda pa se je obregnil ob dejstvo, da je v žiriji kar pet Francozov: “To je odigralo svojo vlog. Če bi bilo pet Belgijcev, potem bi bil rezultat drugačen. To je dokaz, da je sestava žirije napačna. Morala bi biti bolj mednarodna. Sem zelo razočaran, celo tako zelo, da o tem nočem več govoriti. Najraje bi šel takoj domov, vendar bom opravil svoje delo in se pripeljal do Elizejskih poljan, ” je v soboto še dodal De Gendt.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ