Francoz na domačem terenu ugnal favorite, Nibali v krizi

Francoz na domačem terenu ugnal favorite, Nibali v krizi
11.07.2015 AVTOR: D. Z.
Alexis Vuillermoz je dobil zanimivo etapo na dirki po Franciji. Chris Froome prepričljivo ubranil majico.

Na 102. dirki po Franciji je za kolesarji že osma etapa, ki je potekala po zares razgibani Bretaniji. Rennes je gostil start, cilj pa je bil na kratkem, a zahtevnem vzponu na Mur de Bretagne. Etapa je bila dolga 181,5 km. Poleg že omenjenega ciljnega vzpona so morali kolesarji premagati še vzpon na Col du Mont Bel Air. Vrh leži na 336 metrih nadmorske višine. Klanec je bil dolg 1,5 km, povprečen nakon pa znaša 5,7 %.

Zadnji vzpon na Mur de Bretagne. Gre za vzpon tretje kategorije. Dolg je dva kilometra, povprečen naklon pa znaša 6,9 %. Leta 2011 je tu že bil cilj. V sprintu se je zmage veselil Cadel Evans pred Albertom Contadorjem. Tako je bilo jasno, da bo cilj zelo nepredvidljiv, in da bodo številni iskali priložnost za etapno zmago. V prvem delu etape so bežali Perichot, Huzarski, Sicard in najizkušenejši Syvain Chavanel.

Po letečem cilju je skupina, ki je v ozadju sprintala za točke, ubežnike hitro ujela. Glavnina se je razdvojila in ritem je tako hitro postal hitrejši. Glavnina je potem kmalu ujela ubežnike, v ospredju pa so ostali samo še Bak, Golas in Huzarski. Dobrih 30 km pred ciljem so si privozili dobro minuto naskoka, vendar je bilo jasno, da večjih možnosti za uspeh nimajo. V glavnini so ritem narekovali člani Cannondale Garmina. Tudi Kristijan Koren se je vozil v ospredju.

Garali so za Daniela Martina, ki je mojster za take zaključke. Sledil je zaključek. Dobrih deset kilometrov pred ciljem so se na čelo prebili kolesarji Tinkoff Saxa in Astane, pa tudi Skya. Med ubežniki je prvi popustil Huzarski, ki je edini kolesar, ki je bil član tudi prve ubežne skupine. Tako sta v ospredju vztrajala samo še Golas in Bak. A prav dolgo tudi onadva nista zdržala. Osem kilometrov pred ciljem se je njun poskus končal.

Ritem so narekovali člani BMC, ki so poskrbeli za hudo selekcijo še pred začetkom vzpona. Popustili so že številni kolesarji, predvsem sprinterji. Kristijan Koren je dobra dva kilometra pred ciljem v ospredje odlično pripeljal enega izmed favoritov za etapno zmago Dana Martina, potem pa je ob vznožju klanca popustil. Sledil je desni ovinek in vzpon proti cilju. Povsem v ospredju je bila ekipa Sky in Chris Froome v rumeni majici. Kilometer in pol pred ciljem je prvi napadel Vuillermoz.

Sledila sta mu Geschke in Yates. V ozadju pa je ritem navil Froome, ki je kilometer pred ciljem vse najboljše pripeljal do prvih treh. Froome je nadaljeal z akcijo in le malokdo mu je lahko sledil. V hudih težavah se je znašel Nibali, medtem ko je spet napadel Vuillermoz. Za njim se je podal Dan Martin. Ostali so pričeli s taktiziranjem in Vuillermoz se je lahko veselil zaslužene zmage. Martin je bil drugi. Tretje mesto je v sprint zasedel Alejandro Valverde. Peter Sagan je bil četrti. Froome je brez večjih težav obdržal rumeno majico.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ