Francozi napovedujejo dvoboj Primoža in Remca

Francozi napovedujejo dvoboj Primoža in Remca
23.02.2024 AVTOR: DZ

Bliža se dirka Pariz-Nica. 3. marca se bo začela. To bo tudi prva dirka v sezoni za Primoža Roglič. Na startu bo precej zelo izpostavljenih imen. Trasa pa nadvse zahtevna.

Primož Roglič Roglič se je odločil, da bo sezono začel odločil, da bo sezono začel na že 82. dirki Pariz-Nica. Ta se bo začela 3. marca, končala pa 10. marca. Pravijo ji tudi dirka proti Soncu, saj se velikokrat zgodi, da se kolesarji prebijajo skozi slabo vreme in veter, potem pa na Azurni obali pričaka lepše vreme. Če bo Roglič tu sezono šele začel, pa bo drugače z mnogimi drugimi, ki že imajo nekaj tekmovalnih dni v nogah.

Remco Evenepoel naj bi bil Rogličev glavni tekmec. Zdaj so njuni dvoboji postali že tradicija. Lani sta se soočila na dirki po Kataloniji, dirki po Italiji in dirki po Španiji. Ne bosta pa edina izpostavljena kolesarja. Omeniti moramo vsaj še naslednje: Carlos Rodriguez, David Gaudu, Joao Almeida, Mattias Skjelmose, Matteo Jorgenson, Jay Vine, Felix Gall, Pello Bilbao, Brandon McNulty, Joao Almeida, Wilco Kelderman, Aleksander Vlasov, Rigoberto Uran …

Tu so se kolesarji, ki bodo več stavili na etapne uvrstitve: Mads Pedersen, Arnaud De Lie, Bryan Coquard, Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen, Arnaud Demare, Olav Kooij, Sam Bennett, Jasper Stuyven, Joshua Tarling … Za Rogliča bo to šele tretji nastop na tej etapni dirki. Ob prvem je bil po treh etapnih zmagah na poti do končne zmage, a je v zadnji etapi doživel pravo kalvarijo z dvema padcema.

Naslednje leto se je vrnil in v zadnji etapi je ob pomoči Wouta Van Aert v dežju uspel zadržati prednost, ki si jo je privozil v prejšnjih dneh, tako da je slavil končno zmago. Letos se bo v Franciji prvič pokazal v dresu Bore Hansgrohe. Aktualni zmagovalec Tadej Pogačar na dirki je bo nastopil, saj bo sezono začel dan pred startom na enodnevni preizkušnji Strade Bianche. Jonas Vingegaard bo nastopil na dirki Tirreno-Adriatico.

Na dirki Pariz-Nica bodo kolesarji v osmih etapah prevozili dobrih 1200 kilometrov in premagali več kot 18 tisoč metrov nadmorske višine. Najtežji glede na višinske metre bosta četrta in sedma etapa. Zadnja jih ima nekoliko manj, a je tudi precej krajša kot ostale in bi zato prav lahko bila ključna. Prva etapa bo že razgibana, a ne pretirano.

Kolesarji bodo morali premagati tri vzpone tretje kategorije. Zadnji - dolg je 2,6 km, povprečni naklon pa je 5-odstoten - se konča po 145 kilometrih dirkanja. Sledi ravnina in spust ter kratka “špica” v cilj. Druga etapa je najlažja, saj sta na sporedu samo dva vzpona tretje kategorije. Lahko pa bi prišlo do selekcije zaradi morebitnega vetra. V tretji etapi bo na sporedu ekipna vožnja na čas, a v nekoliko prirejeni izvedbi.

Lani so jo prvič izpeljali prav na tej dirki. Ekipe startajo skupaj, kolesarji si pomagajo pri narekovanju ritma, a na koncu se čas šteje vsakemu posamezniku, in ne tretjemu ali četrtemu iz ekipe. Lani je tako Pogačar v samem zaključku že vozil kar sam, saj se je edini iz UAE ekipe boril za skupni seštevek. Trasa je precej zahtevna, saj bodo morali kolesarji premagati dobrih štiristo metrov nadmorske višine.

Po 14 kilometrih bodo prišli na vrh vzpona cote de Jussy, zaključek pa bo tudi potekal na krajši vzpon. Sledila bo gorska etapa. Ne gre za ekstremno dolge klance, ampak za serijo krajši, strmih vzponov. Kar šest jih bo druge kategorije, eden pa prve. Prve kategorije bo po 161 kilometrih dirkanja. To je Col du Fut d’Avenas. Dolg je 5,1 km, povprečni naklon pa je 7,3-odstoten. Prave ravnine predvsem v drugem delu etape ne bo, tudi v samem zaključku ne.

Po že omenjenem vzponu bo sledil spust do vznižja zaključnega klanca. To je Mont Brouilly. Gre za vzpon druge kategorije. Dolg je tri kilometrov, povprečni naklon pa je 7,7-odstoten, a na določenih mestih je naklon tudi 13-odstoten. Naslednji dan bo sledila razgibana, a ne pretirano zahtevna etapa do Sisterona s tremi vzponi tretje kategorije. V Sisteronu bodo kolesarji naredili dva kroga čez krajši vzpon, na polovici katerega bo ob drugem prihodu tudi cilj.

Šesta etapa bo zahtevnejša, kar pričajo višinski metri, saj jih bo skoraj tri tisoč. Nabrali se bodo prek petih kategoriziranih vzponov. Trije so druge, dva pa tretje kategorije. Po 177 kilometrih pa bo na vrhu vzpona Tourrettes sur Loup še sprint za odbitne sekunde. Sledil bo samo še spust do cilja. Sedma etapa bo vsekakor zaznamovala prihod v Alpe in obisk že poznanega vzpona na La Colmiane. Tu je leta 2021 zmago slavil Primož Roglič.

Tokrat bo to drugi in obenem predzadnji vzpon v etapi. Na vrh bodo prišli po 120 kilometrih dirkanja. Predtem jih bo prvi vzpon druge kategorije pričakal kmalu po startu v Nici. Zaključek etape pa bo gostil vzpon na Auron. Dolg je 7,3 km, povprečni naklon pa je 7,2-odstoten. Cilj bo na 1614 metrih nadmorske višine. Etapa z več kot štiri tisoč metri nadmorske višine. Sledila bo še “klasika” v Nici, kjer kolesarje v vsega 109 kilometrih popeljejo prek številnih okoliških vzponov.

Gre za tri vzpona druge kategorije in dva prve kateogorije. Slednja dva bosta na vrsti v zaključku Cote de Peille je prvi izmed teh dveh. Vrh bo na 69 kilometru. Klanec je dolg 6,5 km, povprečni naklon pa je 6,9-odstoten. Sledila bo vožnaj prek Col d’Ezeja, ki tokrat ni kategoriziran, bo pa na vrhu sprint za odbitne sekunde. Potem pa samo še 3,6 km dolg vzpon s kar 8,8-odstotnim povprečnim naklonom na Col des Quatre Chemins. Najstrmejši odsek je kar 16-odstoten. Sledi še spust v Nico, kjer bo cilj. Etape in obenem tudi dirke.

Pariz-Nica, etape:
1. etapa, 3.3.2024: Les Mureaux-Les Mureaux, 157,7 km (1669 metrov nadmorske višine)
2. etapa, 4.3.2024: Thoiry-Montargis, 177,6 km (1067 metrov nadmorske višine)
3. etapa, 5.3.2024: Auexerre-Auxerre, 26,9 km (ekipna vožnja na čas, 412 metrov nadmorske višine)
4. etapa, 6.3.2024: Chalon sur Saone-Mont Brouilly, 183 km (3345 metrov nadmorske višine)
5. etapa, 7.3.2024: Saint Sauveur de Montagut-Sisteron, 193,5 km (2274 metrov nadmorske višine)
6. etapa, 8.3.2024: Sisteron-La Colle sur Loup, 198,2 km (2867 metrov nadmorske višine)
7. etapa, 9.3.2024: Nica-Auron, 173 km (4100 metrov nadmorske višine)
8. etapa, 10.3.2024: Nica-Nica, 109,3 km (2282 metrov nadmorske višine)
Skupna dolžina dirke: 1219,2 km
Skupni seštevek višinskih metrov: 18016 m

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ