Francozi razkrivajo: Neučinkovita UCI in sedem motoriziranih koles v Italiji

Francozi razkrivajo: Neučinkovita UCI in sedem motoriziranih koles v Italiji
18.04.2016 AVTOR: D. Z.
Francoska televizija je v nedeljo objavila daljšo oddajo, v kateri so razkrili nekaj novih stvari v povezavi z motoriziranimi kolesi.

Oddaja na Stade 2 je dvignila ogromno prahu. Glavna tema motorizirana kolesa. Največ materiala pa so ustvarjalci posneli na dveh italijanskih dirkah - Strade Bianche in Coppi e Bartali. Pri tem so uporabili posebne telekamere, ki zaznavajo toploto. Razkrili so, da so na ta način posneli sedem kolesarjev, ki so brez dvoma uporabljali t. i. 'motorizirana kolesa '. Imen niso razkrili. Posnetek pa pri petih jasno kaže na to, da je toploto oddajala še naprava v samem okvirju.

Pri drugih dveh pa sta bila sumljiva zadnja obroča. O istih primerih pišejo tudi pri časopisu Corriere della Sera. Francozi so izpostavili še nekatere sumljive primere iz preteklosti. Obenem so govorili z madžarskim strokovnjakom na tem področju Istvanom Varjasom. Ta se ukvarja z izdelavo omenjenih motorjev. Pokazal je eno izmed prvih verzij motorja in razkril, da bi jih lahko v profesionalni karavani uporabljali že od leta 1998.

Glede novih verzij motorjev pa je povedal, da so vsega pet centimetrov veliki, vendar pa lahko proizvedejo kar 250 vatov moči. Namignil pa je, da so najbolj učinkoviti pri kolesarjih z visoko frekvenco pedaliranja. Obenem pa je potrdil govorice, da so najbolj napredni zdaj predelani obroči, ki proizvedejo okrog 60 vatov moči. Aktivira se jih lahko kar prek bluetootha, torej tudi prek ure, telefona ...

Po njegovih podatkih naj bi cena takega obroča znašala 50 tisoč evrov, dostop do te tehnologije pa naj bi imela le peščica športnikov. O tem so pred časom pisali že pri Gazzetti dello Sport. Pri Mednarodni kolesarski zvezi pa so pričeli s številnimi kontrolami koles. Predvsem s pomočjo tablic in posebnih aplikacij. A pri Corriere della Sera so zatrdili, da so te tablice precej nezanesljive.

Obenem italijanski novinarji trdijo, da so tudi Femke Van den Driessche odkrili po zaslugi policijske preiskave, ki ni bila povezana z motoriziranimi kolesi. Na poročanje so se odzvali tudi pri Mednardoni kolesarski zvezi. Prepričani so, da so njihove kontrole učinkovite, nenazadnje so na klasiki Pariz-Roubaix preverili skoraj 200 koles. V prej omenjeni oddaji so kot zanimive primere izpostavili nekaj pričakovanih. Seveda tudi Fabiana Cancellaro.

Pa tudi vrtenje Hesjedalovega kolesa na dirki po Španiji, kolo, ki ga Movistarjevi mehaniki skrijejo in tudi posnetke Alberta Contadorja z dirke po Italiji 2015. Govorimo o etapi, v kateri je pred Mortirolom Španec zamenjal obroč in potem vzpon premagal v 45 minutah in 14 sekundah. V oddaji pokažejo tudi njegovega mehanika, ki pred pregledom kolesa vrti zadnji obroč in obenem preverja uro, prek katere bi lahko nadziral vklop ali izklop obročev. Torej. Namigovanja že, a brez dokazov in imen.

 

 

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ