Francozi zavrnili tudi Špance ... Brez Tourmaleta!

Francozi zavrnili tudi Špance ... Brez Tourmaleta!
22.10.2020 AVTOR: DZ

V nedeljo bi se morali kolesarji na dirki po Španiji podati tudi na pirenejski Tourmalet. Organizatorji pa karavane ne smejo popeljati v Francijo.

Dirka po Italiji v soboto ne bo smela “obiskati” Francije, tako da so morali organizatorji Gira spremeniti načrte in tudi traso sobotne preizkušnje. Morala bi biti kraljevska, saj bi kolesarji premagali več kot pet tisoč metrov nadmorske višine. Zdaj pa bo drugačna. Kolesarji bodo morali trikrat premagati vzpon na Sestriere.



Spremembe pa se obetajo tudi na dirki po Španiji, na kateri tako izvrstno kolesari Primož Roglič. V nedeljo bi morala Vuelta obiskati Francijo Kolesarji bi morali premagati tri zahtevne klance. Najprej Portalet, s katerega bi se spustili v “slovenski” Laruns. Od tam pa na Aubisque. Po cesti, po kateri je Roglič leta 2018 v nasprotni smeri drvel proti etapni zmagi.

Za konec bi se morali kolesarji podati še na 19 kilometrov dolg ciljni vzpon Tourmalet. Zdaj se bo vse spremenilo. Francoske oblasti so v boju proti novemu koronavirusu zaostrile ukrepe. Karavana ni dobrodošla. Organizatorji so bili na vse skupaj očitno pripravljeni in so že sporočili, kakšna bo nadomestna trasa šeste etape.



Dolga bo 146,4. Start bo vseeno gostilo mesto Biescas, ki leži povsem blizu francoske meje. Po lažjih 60 kilometrih bo najprej na sporedu vzpon tretje kategorije. Po spustu pa novo vzpenjanje. Tokrat bodo kolesarji morali priti na vrh vzpona druge kategorije. Sledil bo spust in še zaključni klanec. Govorimo o Aramon Formigalu. Ne gre za Tourmalet, a vzpon vseeno ni lahek.

Tudi etapa še zdaleč ne bo tako zahtevna, kot bi bila tista do Tourmaleta, a prav lahko bi vsaj zadnji vzpon prinesel nekaj sprememb. Gre za 14,5 km dolg klanec s 4,6-odstotnim povprečnim naklonom. Skupno bodo morali kolesarji premagati 3040 metrov nadmorske višine. "Upamo, da bomo lahko sprva načrtovano etapo, za katero menim, da je nekaj najboljšega, kar lahko Vuelta ponudi, uspeli izpeljati, ko bodo razmere boljše," je dejal direktor dirke po Španiji Javier Guillen:

"Kljub vsemu nas 25. oktobra čaka zahtevna etapa. Vuelta se ne bo ustavila. Tudi ta etapa je dober nadomestek, saj bomo gorsko etapo nadomestili z gorsko. Vemo, da bomo s tem ohranili spektakel, za katerega so kolesarji že do zdaj poskrbeli." Poleg tega bo že sobotna preizkušnja nadvse zahtevna, v ponedeljek pa bo sledil prvi izmed dveh dnevov premora.

Vzponi 6. etape: Biescas - Sallent de Gallego. Aramon Formigal, 146,4 km
Puerto alto de Petralba na 69,5 km: nadmorska višina 1205 m, 3. kategorija
Puerto de alto de Cotefablo na 105,5 km: nadmorska višina 1423 m, 2. kateogrija
Aramon Formigal na 146,4 km: dolžina 14,5 km, povprečni naklon 4,6 %, največji naklon 10 %, nadmorska višina 1790 m, razlika v nadmorski višini 680 m, 1. kategorija

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ