Francozi že sporočili imena srečnežev

Francozi že sporočili imena srečnežev
09.01.2018 AVTOR: D. Z.
Prejeti povabilo na dirko po Franciji. To je za vsako Prokontinentalno ekipo velika čast. Agencija ASO, ki organizira sloviti Tour je sporočila imena na Tour povabljenih ekip.

Posebna povabila
Tour de France: Cofidis, (Fra), Direct Energie (Fra), Team Fortuneo-Samsic (Fra), Wanty-Groupe Gobert (Bel).

Paris-Nice: Cofidis (Fra), Delko Marseille Provence (Fra), Direct Energie (Fra), Team Fortuneo-Samsic (Fra).
Criterium du Dauphine: Cofidis (Fra), Team Fortuneo-Samsic (Fra), Vital Concept (Fra), Wanty-Groupe Gobert (Bel).

18 ekip z licenco World Tour je avtomatsko uvrščenih na dirke World Toura, medtem ko imajo organizatorji na voljo tudi Posebna povabila.

In za ta povabila med ekipami s prokontinentalno licenco velja veliko zanimanje. Prvi med velikimi je vsekakor Tour de France. Organizatorji največje etapne dirke pri podeljevanju t. i. Wild Card ne skrivajo naklonjenosti francoskim ekipam. Komu so tokrat podelili povabila? Srečneži so Direct Energie, Fortuneo Samsic, Cofidis in Wanty Groupe Gobert.

Torej, tri francoske in belgijska ekipa. Brez povabila je tako ostala novoustanovljena francoska ekipa Vital Concept, ki je v upanju na povabilo podpisala pogodbo s francoskim sprinterjem Bryanom Coquardom. Lani ga v ekipi Direct Energie niso uvrstili med izbranih devet, letos mu je že zdaj jasno, da ga na Touru ne bo. “Žal mi je za Bryana Coquarda, tako kot mi mi je bilo žal, da ga lani nisem videl na dirki, ” je dejal glavni mož dirke po Franciji Christian Prudhomme: “Izbira je bila precej bolj zapletena kot v prejšnjih letih. Samo v Franciji je pet prokontinentalnih ekip, ki se borijo za štiri prosta mesta.

Izbiro je upravičil tako, da je na dirko povabil prvi dve ekipi z lestvice Europe Tour. To sta Wanty Groupe Gobert in Cofidis. “Drugo priložnosti želimo dati Nacerju Bouhanniju, ki je že dobival etape na dirki po Španiji, Giru, Dauphineju in Pariz-Nici. Nikoli pa še na Touru. Pri Cofidisu so prepričani, da potrebujejo nov zagon, zato je k njim prišel Cedric Vasseur, ” je še dejal Prudhomme. Pri belgijski ekipi Wanty Groupe Gobert kolesari francoski adut Guillaume Martin, ki je lanski Tour končal na 23. mestu. Pričakovano so povabili tudi ekipo Direct Energie, ki jo vodi Rene Bernaudeau.

Čeprav se je upokojil ljubljenec občinstva Thomas Voeckler, imajo organizatorji dovolj razlogov za podelitev posebnega povabila. Tour se bo namreč 7. julija začel v regiji Vendeee. Ekipa je pa prav tam doma. Poleg tega je lani njen član Lilian Calmejane dobil etapo do Les Roussesa. In potem je tu še ekipa iz Bretanije – tudi ta del Francije bodo na letošnjem Touru kolesarji prečkali – Fortuneo Samsic. Pred sezono so se pri ekipi okrepili z lanskim junakom Warrenom Barguilom. Lani je dobil dve gorski etapi, bil je najboljši na gorskih ciljih, tako da je v Parizu oblekel pikčasto majico. Razglašen je bil za najbolj borbenega kolesarja dirke, ki jo je končal na desetem mestu.

Povabilo ni bilo vprašljivo. Brez povabila je med francoskimi ekipami tako ostala novoustanovljena ekipa Vital Concept. “Upam, da bodo hitro postali uspešni. To bo njihovo prvo leto. Razvijajo se, naj gredo postopoma. Pokazati morajo nekaj potrpežljivosti. Radi imamo postopoma rastoče projekte. To smo videli pri ekipah Skil in Bora. Obema smo pomagali. Zdaj pa to vidimo pri ekipi Fortuneo Samsic, ” je pojasnil Prudhomme. Obenem je pojasnil način izbire: “S francosko zvezo imamo nekakšen dogovor. Vsaki prokontinentalni francoski ekipi pomagamo tako, da ji omogočimo nastop na kakšni izmed preostalih naših dirk, kot so Pariz-Nica, Criterium du Dauphine ali potem Tour. Delko Marseille Provence bo na Pariz-Nica, Vital Concept pa na Dauphineju.

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ