Froome dobil etapo, Quintana tik za njim

Froome dobil etapo, Quintana tik za njim
31.08.2016 AVTOR: D. Z.
Vuelta, ciljni vzpon. Dvoboj Froome / Quintana je tokrat pripadel Britancu. Quintana ima 54 sekund prednosti.

Vrnila se je Pena Cabarga
Po dnevu premora se je dirka po Španiji nadaljevala z enajsto etapo. Tudi ta se je končala s ciljnim vzponom. Etapa se je po skoraj 170 kilometrih končala na vrhu Pene Cabarge. Pretežno ravninska etapa, ki je potekala predvsem ob morju, je poskrbela za napet zaključek.

Govorimo o vzponu, ki se je takoj od začetka začel z zelo strmim odsekom. Naklon je bil kar 18-odstoten. V prvih treh kilometrih pa naklon ni padel pod 11-odstotkov. Sledil je krajši ravninski odsek in spet strm kilometer in pol dolg vzpon. V zadnjem kilometrih spet tudi 18-odstoten. V majici vodilnega v skupnem seštevku je etapo začel Nairo Quintana.

23 ubežnikov po hitrem začetku
Mnogi so upali, da bo prišlo do uspešnega pobega. Na startu pa ni bilo Silvia Herklotza in Simona Clarka. Ritem je bil izjemno hiter vse od začetka. Povprečna hitrost pa skoraj 50 km/h, tako da do pravega pobega ni prišlo. Šele po eni uri dirkanja se je v ospredju izoblikovala skupina ubežnikov. To so sestavljali:

Ben Hermans (BMC), Martijn Keizer (Lotto NL-Jumbo), Pello Bilbao, Angel Madrazo (Caja Rural – RGA Seguros), Davide Malacarne (Astana), Koen De Kort, Johannes Fröhlinger (oba Giant-Alpecin), Kiel Reijnen (Trek - Segafredo), Jan Bakelants, Axel Domont (oba AG2R - La Mondiale), Tiago Machado, Jhonatan Restrepo (oba Katjuša), Sander Arm ée (Lotto Soudal), Pieter Serry, Zdenek Štybar (Etixx-Quick Step), Pierre Rolland (Cannonade - Drapac), Jacques Janse van Rensburg, Merhawi Kudus (oba Dimension Data), Jonas Van Genechten (IAM Cycling), Kristin Đurasek, Ilija Koševoj (Lampre - Merida), Cesare Benedetti in Christoph Pfingsten (oba Bora-Argon18).

Ubežniki brez možnosti za uspeh
Govorimo o 23 ubežnikih, ki so si 80 km pred ciljem privozili dobrih pet minut prednosti. Potem pa so narekovanje ritma v glavnini na presenečenje mnogih prevzeli člani Tinkoffa. Ritem je bil krepko hitrejši in razlika med glavnino in ubežniki se je hitro zmanjšala.

Med ubežniki prave složnosti zato ni bilo več. Prvi je napadel Tiago Machado, poetm Jacques van Rensburg. Glavnina je ubežnike ujela tik pred začetkom 5,6 km dolgega zaključnega vzpona. V ospredju sta na vzponu vztrajala samo še Ben Hermans in Jan Bakelants, a v glavnini so vajeti prevzeli člani Movistarja. Tri kilometre do cilja se je predal še Hermans. 1,8 km pred ciljem se je naklon spet povečal in to je poskušal izkoristiti Esteban Chaves.

Froomova zmaga
Hitro si je privozil 15 sekund naskoka, v lov za njim pa se je najprej podal Alejandro Valverde. Potem pa je že sledil napad rdeče majice Naira Quintane. A tokrat mu je Chris Froome hitro sledil in ga potem osemsto metrov pred ciljem celo napadel. Quintana je imel dovolj moči, da je Britancu lahko sledil.

Sledila je taktična vožnja, spogledovanje. Iz ozadja so se nekateri kolesarji že približali, a potem je v zadnjih dvesto metrih spet napadel Froome. Na tem vzponu je bil najboljši že leta 2011, torej na dirki po Španiji, na kateri je prvič zares opozoril nase, saj jo je končal na drugem mestu. Froome se je tako lahko veselil prve etapnega zmage na letošnji Vuelti.

Quintana ostaja v rdečem
Quintana je po skoraj treh urah in 45 minutah dirkanja ciljno črto prečkal v istem času. Povprečna hitrost pa je znašala kar 45 km/h. Tretje mesto je s šestimi sekundami zaostanka zasedel Alejandro Valverde. Sledili so Leopold Konig, Alberto Contador, Simon Yates, Michele Scarponi, Johan Esteban Chaves, Pierre Latour, Samuel Sanchez …

Čeprav je Nairo Quintana poudaril, da mora v naslednjih dneh še povečati prednost v skupnem seštevku pred Froomom, mu tokrat do ni uspelo. Zdaj ima pred Froomom še 54 sekund naskoka. Froome je s tretjega mesta v skupnem seštevku napredoval na drugo. Zdaj je tretji Alejandro Valverde, ki ima 1:05 zaostanka. Sledijo Chaves, Contador, Konig, Yates, Scarponi, De la Cruz, Sanchez, Talansky ...

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ