Froome in Sky za razred boljša

Froome in Sky za razred boljša
14.07.2015 AVTOR: D. Z.
Froome je veliki junak prve pirenejske etape. V skupnem seštevku je še povečal prednost. Drugi je Van Garderen, tretji pa Quintana.

Na dirki po Franciji je bila pred kolesarji 10. etapa. Prav posebna, saj Francozi danes praznujejo Dan Bastilije. Prva po prvem dnevu počitka in prva gorska preizkušnja v Pirenejih. Tarbes je gostil start, cilj pa je bil na vrhu 1540 metrov visokega Col de Soudeta, oziroma v kraju La Pierre Sant Martin. Kolesarji so morali premagati štiri kategorizirane vzpone. Tri četrte kategorije in enega ekstra kategorije.

Etapa je bila dolga 167 kilometrov. Na 66 kilometru je bil vrh prvega vzpona na Cote de Bougarber. Vzpon je dolg 1,4 km, povprečni naklon pa znaša 6,2 %. Vrh leži na 257 metrih nadmorske višine. Na 90 kilometru je bil vrh 25 metrov visokega vzpona na Coe de Viellesegure. Vzpon je dolg 1,7 km, povprečni naklon pa znaša 5,9 %. Zadnji izmed treh vzponov četrte kategorije je bil po prevoženih 134 kilometrih. Govorimo o 374 metrov visokem Cote de Montoryju.

Dolg je 1,8 km, povprečni naklon pa znaša 6,3 %. A vse skupaj je predstavljalo zgolj uvod v zaključni spektakel. Zaključni vzpon je kolesarje pripeljal na 1610 metrov nadmorske višine, kjer je bil tudi cilj etape. Vzpon je dolg 15,3 km, povprečen nakon pa znaša 7,4 %. Etapo sta zaznamovala dva ubežnika Pierrick Fedrigo in Kenneth Van Bilsen. Privozila sta si več kot 12 minut naskoka, a jasno je bilo, da bosta sama le stežka vse do cilja zdržala v ospredju.

Ritem so v zadnjih 70 kilometrih narekovali člani Movistarja. Prišlo je tudi do nekaterih padcev. Med drugimi se je na tleh znašel up Giant Alpecina za skupno uvrstitev Warren Barguil, k ije dolgo ležal na tleh. Nabral si je več kot tri minute zaostanka, potem pa vendarle nadaljeval z dirko in uspel ujeti glavnino. Zaključni vzpon sta ubežnika začela z vsega dvema minutama in pol naskoka pred glavnino, v kateri so ritem narekovali člani Movistarja.

Mnogi so kaj hitro popustili – tudi Kwiatkowski, Kelderman, Uran, Nibali, Mollema – v ospredju pa je ostal samo še Fedrigo. 11 km pred ciljem je napad sprožil Robert Gesink. Hitro si je privozil dobirh 20 sekund naskoka. Froome je imel ob sebi še tri pomočnike, Quintana pa še dva. Nibali je povsem popustil in tako je bilo njegovih sanj o vrnitvi med najboljšega konec. Tudi Rodriguez je devet kilometrov pred ciljem popustil, ritem pa je že narekoval Wout Poels, pred Froomom pa še Porte in Thomas, tako da je Sky spet dokazoval izjemno moč.

Gesinka je ujel še Valls, a Nizozemcu kolesar iz Lampreja ni mogel slediti. Osem kilometrov pred ciljem je napadel Alejandro Valverde, a Geraint Thomas ga je z narekovanjem enakomernega ritma držal na varni razdalji nekaj metrov. Sledil je nov napad Valverdeja, ki pa ni mogel izločiti najboljših. V tej skupini se je vozil tudi Alberto Contador, ki je vseskozi čakal. A potem je 6,8 km pred ciljem Španec popustil.

Richie Porte je navil izjemen ritem in sledila sta mu lahko samo še Chris Froome in Nairo Quintana. Tudi Van Garderen je popustil. 6,5 km pred ciljem je napadel Froome in Quintana na ta napad ni imel odgovora. Kolumbijec je nadaljeval v svojem ritmu. Od tu naprej se je začelo preračunavanje, koliko bo kdo izgubil v primerjavi s Froomom. Britanec si je kilometer pred ciljem privozil že več kot minuto naskoka pred Quintano, medtem ko je Kolumbijca ujel in potem prehitel Porte.

Kolesarja Skya sta se tako veselila prvih dveh mest. Froome pa je slavil zmago z več kot minute naskoka. Tretji je bil Quintana, ki je prevzel vodstvo med mladimi kolesarji. Sledili so Gesink, Valverde, Thomas, Yates, Rolland, Gallopin, Van Garderen … Contador je zaostal skorajda za tri minute. Froome je tako zdaj v prepričljivem vodstvu v skupnem seštevku. Van Garderen zaostaja nekaj manj kot tri minute, tretji Quintana pa že za več kot tri minute.

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ