Froome in vsi najboljši Kolumbijci

Froome in vsi najboljši Kolumbijci
09.02.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Lani še dirka, znana pod imenom Colombia Oro y Paz (Zlato in mir), ki jo je organizirala Kolumbijska kolesarska zveza, je doživela bučen sprejem. Letos se bo ta dirka imenovala Tour Colombia.

Lani je na preizkušnji nastopilo ogromno zvezdnikov, predvsem Kolumbijcev. In ti so letos očitno poskrbeli, da je v Kolumbijo v teh dneh pripotovalo že kar lepo število tudi tujih zvezdnikov. Vsi pa so lahko prepričani, da bodo doživeli bučen sprejem nadvse strastnih navijačev. Kdo vse bo nastopal na dirki prve, ki se bo začela 12. februarja in končala 17. februarja? Praktično vsi najboljši domači kolesarji, na čelu z Nairom Quintano, Eganom Bernalom, Rigobertom Uranom, Miguelom Angelom Lopezom, Fernandom Gavirio. Tu so še Ivan Sosa, Sergio Henao, Jose Alvaro Hodeg, Winner Anacona ...

Kaj pa tujci? Izstopa predvsem štirikratni zmagovalec dirke po Franciji in aktualni zmagovalec dirke po Italiji Christopher Froome. Britanec bo tu začel tekmovalno sezono. Tu so še Julian Alaphilippe, Bob Jungels, Richard Carapaz ... Organizatorji so na start privabili šest World Tour ekip in vsem prisotnim vsekakor pripravili zanimivo traso. Predvsem pa bo zelo pomembno, da se bodo kolesarji uspeli prilagoditi dirkanju na visoki nadmorski višini. Froome je v Kolumbijo tako prišel že kar precej pred dirko in je tam nabiral kilomtre. Vse skupaj se bo začelo z ekipnim kronometrom v Medellinu.

Ta bo dolg 14 kilometrov, posebnost bosta dva ostra ovinka za 180 stopinj, medtem ko bo trasa bolj ali manj ravninska. Sledila bo 150 kilometrov dolga ravninska etapa s startom in ciljem v La Ceji. Tudi naslednji dan bomo lahko spremljali krožno etapo s startom in ciljem v Llanograndeju. Ta etapa bo že nekoliko zahtevnejša. Kolesrji se bodo štirikrat povzpeli na vzpon tretje kategorije Alto El Nano. Ta vseeno in tako zahteven, da bi lahko prišlo do večjih razlik. Morda bo odpadel kdo izmed sprinterjev, a vseeno bi se naj za zmago udarila večja skupina kolesarjev. Podobna bo tudi četrta, ravno tako krožna etapa s startom in ciljem v Medellinu.

Šestkrat se bodo kolesarji povpzeli na Carrero. Nekoliko zahtevnejši bo tudi zaključek 144 kilometrov dolge etape. Vseeno pa do razlik med najboljšimi po vsej verjetnosti ne bo prišlo. Odločilni bosta zadnji dve etapi. Tudi peta bo krožna. Start in cilj bo gostil La Union. Etapa bo dolga 177 kilometrov. Kolesarji bodo morali štirikrat premagati vzpon Alto El Nano. Ta je dolg 2,9 km, povprečni naklon pa znaša 5,5 %. To pa ne bo vse. Ko bodo krog zaključili še zadnjič, bodo zavili na zadnji vzpon druge kategorije Alto La Union. Ta bo dolg 7,5 km povprečni naklon pa znaša 5,2 %.

Na vrh 2534 metrov visokega klanca bodo kolesarji prišli po 174 kilometrih. Sledil bo krajši spust in ravnina do cilja. Tu se bo že videlo, kdo se bo še lahko boril za končno zmago. Odločilna pa bo zadnja, šesta etapa. El Retiro bo gostil start, po 174 kilometrih dirkanja pa bo vilj n vrhu vzpona Alto de Palmas. Teren vse do vznožja zadnjega vzpona bo sicer razgiban, a ne pretirano zahteven. Po 158 kilometrih dirkanja pa se bo začel prej omnjeni zaključni klanec prve kategorije. 15,8 km je dolg, povpečnni naklon pa znaša 6,6 %. Lansko zmago bo branil Egan Bernal, ki je za osem sekund ugnal Naira Quintano in za 11 Rigoberta Urana.

Dirka po Kolumbiji
12. februar, 1. etapa: Medellin – Medellin, 14 km (ekipni kronometer)
13. februar, 2. etapa: La Ceja – La Ceja, 150,5 km
14. februar, 3. etapa: Llanogrande – Llanogrande, 167,6 km
15. februar, 4. etapa: Medellin – Medellin, 144 km
16. februar, 5. etapa: La Union – La Union, 176,8 km
17. februar, 6. etapa: El Retiro – Alto de Palmas, 173,8 km

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ